زنگنه بگوید علت تغییر قیمت گاز فروخته‌شده به ترکیه چه بوده است

احمد امیرآبادی نماینده مردم قم و عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی با اشاره به محکومیت ایران به فروش گاز مجانی به ترکیه به مبلغ 22 میلیارد دلار، اظهار داشت: در همان مقطع رأی اعتماد به آقای زنگنه و یک یا 22 روز قبل از جلسه رأی اعتماد به زنگنه، جلسه‌ای 6 صبح با حضور جمعی از نمایندگان مجلس از جمله آقایان توکلی، بنده، نادران، نجابت و زارعی با حضور آقای زنگنه برگزار شد.

وی افزود: ما در آن جلسه همین مسئله را با آقای زنگنه مطرح کردیم و گفتیم آقای زنگنه اگر شما وزیر نفت شوید، ما در پرونده کرسنت محکوم می‌شویم، به جهت اینکه آن داور اهل استرالیا به داور طرف ایرانی گفته بود که اگر چنانچه شما (ایران) ادعا می‌کنید که در کرسنت رشوه وجود دارد و کرسنت را به همین دلیل متوقف کردید، پس دیگر نباید فردی وزیر شود که این قرارداد کرسنت در دوره وزارت او منعقد شده است.

این عضو هیأت رئیسه مجلس تصریح کرد: داور استرالیایی به داور ایرانی گفته بود مگر این قرارداد کرسنت در دوره آقای زنگنه بسته نشده است؟! بنابراین چطور می‌شود در یک کشوری که در زمان وزارت یک وزیری رشوه گرفته شده است، مجدداً همان وزیر در آن وزارتخانه وزیر شود، پس این حرف شما منطقی نیست و به همین جهت با وزیر شدن اقای زنگنه در وزارت نفت، ایران محکوم خواهد شد، داور استرالیایی این موضوع را به داور ایرانی گفته بود، داور مرضی‌الطرفین.

امیرآبادی تأکید کرد: ما در همان جلسه از آقای زنگنه خواهش کردیم وزارتخانه را نپذیرند و اجازه دهند رأی داوری کرسنت صادر شود و بعد از صدور رأی و قطعی شدن رأی، آقای رئیس‌جمهور آقای زنگنه را برای تصدی وزارت نفت به مجلس معرفی کند اما متأسفانه نپذیرفتند، حتی مذاکراتی از طرف گروه ما توسط آقای توکلی با آقایان جهانگیری و فریدون انجام شد، ولی آن زمان هم نپذیرفتند که آقای زنگنه برای وزارت نفت معرفی نشود.

نماینده قم در مجلس گفت: در همان جلسه همین موضوع مطرح شد که اگر چنانچه ایران در کرسنت محکوم شود، قطعاً ترکیه هم مدعی خواهد شد، به جهت اینکه قیمت گاز مثل قیمت نفت نیست و فرمول و معیار مشخصی برای تعیین قیمت گاز وجود ندارد، لذا ترکیه ادعا می‌کند چون شما گاز را در کرسنت به قیمت کمتری به امارات فروخته‌اید، باید به ما هم به همان قیمت بدهید و مدعی می‌شود و قطعاً ترکیه هم ما را محکوم خواهد کرد، اما آقای زنگنه در آن جلسه این موضوع را نپذیرفتند و قبول نکردند، ما 4 سال قبل این مسئله را پیش‌بینی و گوشزد کرده بودیم که اگر در کرسنت محکوم شویم، ترکیه هم مدعی خواهد شد، اما آقایان نپذیرفتند.

امیرآبادی همچنین گفت: الآن ترکیه در شکایتش از ایران گفته است ایران به ما گاز را گران فروخته است و ما را محکوم کرده است، به همین دلیل ما امروز باید بابت این محکومیت‌مان به مبلغ 2 میلیارد دلار گاز مجانی به ترکیه بدهیم تا مابه‌ازای آن قیمت بالایی که به قول تُرک‌ها از آنان گرفتیم، دربیاید.

وی با اشاره به ادعای زنگنه وزیر نفت مبنی بر اینکه مبلغ 2 میلیارد‌ را تجدید‌نظر در قیمت نام نهاده و آن را طبیعی دانسته بود، گفت: آقای زنگنه توضیح دهد این تغییر قیمت از کجا پیدا شده است؟ خب! معلوم است، از کرسنت پیدا شده است، چون ما در کرسنت محکوم شدیم، به همین دلیل ترکیه ادعا می‌کند که ما نسبت به امارات، گاز را گران به ترکیه فروخته‌ایم، پس ما باید یا مابه‌التفاوت پول را به تُرک‌ها برگردانیم که ایران هم پول ندارد بدهد، یاد باید گاز مجانی به ترکیه بدهیم.

این عضو هیأت رئیسه مجلس تأکید کرد: آقای زنگنه توضیح دهد این گاز مجانی را چرا باید به ترکیه بدهیم؟ کجای قرارداد با ترکیه نوشته شده بود ما باید گاز مجانی به آنان بدهیم؟! کرسنت باعث شده این اتفاق بیفتد، عامل اصلی این اتفاق کرسنت است، اگر ما در کرسنت محکوم نمی‌شدیم، آیا امروز ترکیه می‌توانست چنین ادعایی کند؟ آقای زنگنه به این سؤالات پاسخ دهند و بگویند چرا ما در پرونده کرسنت ما محکوم شدیم و دلیل محکومیت ما در کرسنت چیست؟!

وی ادامه داد: دلیل آن این است آقای زنگنه وزیر نفت شد، داور استرالیایی دادگاه لاهه گفته بود ادعای ایران این است که در دوره وزارت آقای زنگنه قرارداد کرسنت بسته شده و در کرسنت هم رشوه وجود داشته است، بنابراین چطور ایران مجدداً فردی به عنوان وزیر نفت معرفی می‌کند که در دوره وزارت او قراردادی همراه با رشوه بسته شده است؟!

امیرآبادی عنوان کرد: اگر ما در پرونده کرسنت ثابت می‌کردیم رشوه پرداخت شده است، قطعاً این امارات بود که محکوم می‌شد، چون ایران قرارداد کرسنت را به خاطر بودن رشوه در پرونده متوقف کرد، به همین جهت وقتی آقای زنگنه مجدداً وزیر نفت شد، آن داور استرالیایی دیگر ادعای ایران را نپذیرفت و گفت اگر در دوره وزارت زنگنه رشوه داده شده است، چرا دوباره او وزیر می‌شود، اگر راست می‌گویید او نباید دوباره وزیر شود، بنابراین این چنین نبوده است و ایران می‌خواهد فقط حق امارات را تضییع کند.

این عضو هیأت رئیسه مجلس تصریح کرد: محکومیت ایران به فروش گاز مجانی به ترکیه، غیر از محکومیت ایران در پرونده کرسنت است، ما در کرسنت 13 میلیارد دلار محکوم شدیم و این محکومیت‌ها ما همچنان ادامه خواهد داشت، اگر ایران به کشورهای دیگر هم گاز فروخته باشد، آنها هم نسبت به قیمت مدعی می‌شوند، چون مبلغ فروش گاز در قرارداد کرسنت خیلی پایین بود، در واقع در قرارداد کرسنت رشوه می‌گیرند و قیمت گاز فروشی را پایین می‌زنند، در حالی که به کشورهای دیگر به قیمت روز گاز می‌فروشیم.

وی در پایان خاطرنشان کرد: چون در قیمت‌گذاری فروش گاز، مثل اوپک و مثل نفت، قیمت‌ها خیلی مشخص نیست و بر اساس معادله و فرمول مشخصی نیست، وقتی گاز را به کشوری ارزان فروخته باشیم، آنان می‌آیند و از ما شکایت می‌کنند و می‌گویند باید به همان قیمت پایین که به دیگر کشورها گاز فروخته‌ایم، به همان قیمت به آنان بفروشیم، به همین دلیل است که ما محکوم می‌شویم.