آیا شورای همکاری خلیج فارس در آستانه فروپاشی است؟

در شرایطی که عربستان همواره بر شورای  همکاری خلیج فارس و تصمیمات آن سیطره داشته است و قطر عضو نافرمان آن به شمار می آمده است ، اکنون که اختلاف بین دو طرف بالا گرفته است باید پرسید: آیا برخی اعضا از آن انصراف خواهند داد و این شورای در معرض فروپاشی است؟

سلطه عربستان بر شورای همکاری خلیج فارس

نکته قابل توجه اینکه عربستان همواره آماده است در توطئه های آمریکا علیه عربها و مسلمانان شرکت داشته باشد از همین رو در نابودی وحدت سوریه و مصر که می توانستند هسته وحدت فراگیر عربی باشند، شرکت کرد و اکنون نیز در نابودی یمن، عراق، سوریه و لیبی دست شرکت دارد و پیش از این  تمام تلاش های خود را برای ناکام گذاشتن جنبش ناسیونالیسم عربی به کار گرفت و در شکست بهار عربی نیز دست داشت.

بزرگنمایی خطر ایران در خدمت معاملات تسلیحاتی

اکنون بازی ائتلاف سعودی- آمریکایی- عربی و اسلامی جدید نیز روشن است آمریکا و اسرائیل به دنبال از بین بردن انقلاب اسلامی ایران هستند تا پیش از اینکه به یک قدرت بزرگ تبدیل شود و تهدیدی برای منافع و موجودیت آنان در منطقه به شمار آید، آن را از بین ببرند.

عربستان و آمریکا در این راه به بزرگنمایی آنچه آن را «تهدید ایران برای کشورهای حاشیه خلیج فارس» می نامند متوسل شده اند تا از نظر اقتصادی و سیاسی این کشورها را تحریک کرده و آنان را به خرید سلاح های آمریایکایی در قالب معاملات صدها میلیارد دلاری مجبور کنند.

هدف از تشکیل شورای همکاری خلیج فارس چه بود؟

در این میان شورای همکاری خلیج فارس که هدف از تشکیل آن مقابله با انقلاب اسلامی ایران و جلوگیری از انتقال آن به کشورهای عربی و اسلامی دیگر بود، هیچ دستاوردی را برای امت عرب به ثمر ننشاند و متشکل از حاکمانی هستند که در چارچوب حکومت وراثتی به قدرت رسیده اند و فقط در ایجاد دسته بندی و نژادپرستی موفق بوده اند.

سیاست‌های متفاوت کویت و عمان از عربستان و نافرمانی قطر

از سوی دیگر عربستان همواره تلاش کرده است شورای همکاری خلیج فارس را تحت سیطره خود داشته و تصمیمات آن را در دست بگیرد و همین وضعیت موجب نگرانی سایر اعضای آن شده است از جمله اینکه کویت و عمان همواره مواضع و سیاست های متفاوتی داشته اند و قطر نیز عضو نافرمان بوده است اما  بحرین در مقابل دریافت حمایت مالی و نظامی همواره تسلیم سلطه عربستان است حال آنکه روابط امارات با عربستان و قطر همواره دستخوش ضعف و تنش بوده است.

قطر، عمان و کویت تقویت روابط با ایران را ترجیح می‌دهند

سران این شورا از روز نخست تلاش کرده اند از طریق برخی اقدامات فرمایشی اختلافات خود را حل و فصل کنند اما راه به جایی نبردند و در این میان  چه بسا   نشست سران عربی با دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و تصمیمات سطحی حاصل از آن موجب شد وضعیت شورای همکاری خلیج فارس و سستی و ضعف آن ربیش از پیش نمود یابد و موجب از هم پاشیدگی آن شود زیرا عربستان، اسرائیل و آمریکا به دنبال این هستند که اعضای این شورا را به رویارویی با ایران سوق دهند اما قطرو عمان و نیز کویت ترجیح می دهند روابط دوستانه و همکاری با ایران را حفظ کنند و به آن به دیده یک کشور مسلمان و همسایه می نگرند.

این سه کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس با مشارکت در ائتلاف سعودی- آمریکایی مخالف هستند.

احتمال انصراف برخی اعضای شورای همکاری و روابط مستحکم با ایران

در این میان اختلافات داخلی بین اعضای شورا می تواند عاملی برای از هم پاشیدگی آن و یا خروج برخی اعضا و برقراری روابط سیاسی و نظامی مستحکم با ایران شود.

قطر ارتباط با ایران را بر تسلیم شدن در برابر عربستان ترجیح می‌دهد

اختلافات علنی کنونی بین قطر و عربستان چیز تازه ای نیست و واقعیت این است که قطر از همسایه بزرگ خود می ترسد و به آن اطمینان ندارد و بر این باور است که ارتباط با ایران بهتر از تسلیم شدن در برابر خواست عربستان است.

نافرمانی قطر مشوق کویت و عمان

نافرمانی قطر در برابر تلاش های عربستان برای تسلط بر اعضای شورای همکاری خلیج فارس، عمان و کویت را نیز به نافرمانی تشویق خواهد کرد و به این ترتیب چه بسا این ائتلاف قبیله‌ای پایان یابد.

این در حالی است که از هم پاشیدگی شورای همکاری خلیج فارس و یا خروج برخی اعضای آن چیزی را تغییر نخواهد داد زیرا اوضاع کشورهای عربی در بود یا نبود این شورا بسیار بد است و تنها امید به ملت های عرب است که برخیزند و با حاکمان خیانتکار که حق و شرافت آنان را به بازی گرفتند تسویه حساب کنند.