با برگزاری نشست اخیر جبهه مردمی نیروهای انقلاب و معرفی 5 کاندیدای رسمی این جبهه که با اعلام رسمی کاندیداتوری از سوی حجتالاسلام رئیسی نیز همراه بود؛ ستاد مشترک اصلاحطلبان و دولت رفتارهایی هیستریک و شوکآلود را از خود بروز میدهد.
جریان سیاسی خاص در واقع به غلط معتقد بود که نیروهای ارزشی کشور و انقلابیون نمیتوانند زیر یک پرچم جمع شوند اما امروز میبینند کاندیداهای بالقوه و مبرّز این جریان با بیانیههایی پیاپی، التزام خود به ساز و کارهای وحدت اعلام میکنند.
در همین حال، چهره نوپدید حجتالاسلام رئیسی و اعلام کاندیداتوری از سوی وی که بر خلاف تمام برنامهریزیهای صورت گرفته از سوی اصلاحطلبان ارزیابی میشود نیز توانسته است تکانههای شدیدی را بر اردوگاه اصلاحطلبان اعمال کند.
شاید همین تکانهها و غافلگیریها بوده است که چهرههای جریان سیاسی خاص طی روزهای اخیر رو به تناقضگویی آورده و حرفهایی که میزنند که با یکدیگر هماهنگ نیست.
*عبدی و جلاییپور: با آمدن رئیسی فضای انتخابات دوقطبی میشود؛ مرعشی: نمیشود!
در همین راستا، چند روز قبل بود که «عباس عبدی» از فعالان اصلاحطلب در بخشی از مصاحبه خود با روزنامه اعتماد در اشاره به کاندیداتوری حجتالاسلام رئیسی گفته بود:
«قاعدتا حضور آقای رییسی انتخابات را دو قطبی می کند و حتی از حالتی که آقای احمدی نژاد به عنوان رقیب آقای روحانی در انتخابات شرکت کند، دو قطبی تر خواهد بود. چرا که اگر آقای احمدی نژاد می آمد بخشی از اصولگرایان حامی اش بودند اما با آمدن آقای رییسی بخش بیشتری از اصولگرایان حامی اش می شوند. همین مساله باعث می شود که انتخابات دو قطبی شود و با فلسفه ای که رهبری مانع حضور احمدی نژاد شدند، مطابقت نداشته باشد.»[1]
در کنار او، حمیدرضا جلاییپور، دیگر چهره جریان خاص هم به تازگی و در مصاحبه با شماره یکشنبه (19 فروردین) روزنامه آرمان امروز اظهار کرده است: نکته مهم این است که با آمدن آقای رئیسی انتخابات مجددا سیاسی و دو قطبی خواهد شد. اگر آقای رئیسی در انتخابات حاضر نمیشد، مردم اینگونه در انتخابات رای میدادند که در میان کاندیداهای ریاستجمهوری، کدامیک به نفع آنها کار میکند، اما با آمدن آقای رئیسی، انتخابات کاملا قطبی خواهد شد.[2]
در سمت دیگر ماجرا اما «حسین مرعشی» سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی است که در مصاحبه اخیر خود با شماره 2835 روزنامه شرق و در پاسخ به این سؤال که «شما فکر میکنید آمدن آقای رئیسی به دو قطبی منجر خواهد شد که بخش خاموش جامعه را پای صندوق رأی آورده تا آرای خود را تقدیم سبد روحانی کنند؟» گفته است: نمیتوانیم چنین مطلبی را بگوییم...[3]
محمدعلی نجفی، چهره کارگزارانی نزدیک به دولت هم در این باره از چیزی به نام «دوقطبی مثبت» نام برده و گفته است: ما از حضور آقای رئیسی استقبال میکنیم، حتی اگر فضا به صورت مثبت هم دوقطبی شود، از نظر ما اشکالی ندارد.
*رسانههای اصلاحطلب: خدمات رئیسی به مردم انتخاباتی است/کرباسچی: این را درباره دولت هم میتوان گفت!
در کنار اعلام کاندیداتوری چهره نوپدید اصولگرایان، اما خدمات تولیت آستان قدس رضوی با مدیریت حجتالاسلام رئیسی نیز تحلیلهای آشفتهای را بر اردوگاه اصلاحطلبان عارض کرده است...
رسانههای اصلاحطلب، تنها طی چند روز اخیر و پس از اعلام رسمی شدن نامزدی حجتالاسلام رئیسی به یکباره از این گفتند که تولیت آستان قدس رضوی اقدام به ایزوگام سقف منازل مستضعفین مشهدی کرده است و میان زائران و مردم غذا توزیع میکند صرفا برای اینکه در انتخابات پیروز شود!
آنها همچنین با کنایه به تصاویر حضور حجتالاسلام رئیسی و دکتر محسن رضایی در جمع روستاییان زلزله زده استانهای خراسان رضوی و جنوبی؛ از این گفتهاند که این اقدامات ریاکارانه و به قصد رأیآوری در انتخابات است.
در همین حال، اما غلامحسین کرباسچی، شهردار سابق تهران و از فعالان اصلاحطلب، به تازگی در بخشی از یک مصاحبه و در پاسخ به این سؤال که «فکر میکنید تحرکاتی که آقای رئیسی از زمان انتصابش در تولیت آستان قدس آغاز کرده و خدماتی که به مردم و زائران ارائه میدهد، میتواند در راستای تحرکات انتخاباتی ارزیابی شود و مردم به آن چه واکنشی نشان میدهند؟» تأکید کرده است:
«ببینید، اینکه گفته شود هرکسی تحرکی انجام میدهد، انتخاباتی است؛ این را درباره دولت هم میتوان گفت. همانطور که گفته و اعلام هم شده که برخی از تحرکات دولت انتخاباتی است.»[4]
*چرایی بروز تناقض در اردوگاه اصلاحات/متهم ردیف اول رفتارهای پوپولیستی کیست؟!
طنز تلخ ماجرا اما آنجاست که جریان سیاسی خاص در کنار تراوش این تناقضات و صحبتهای معارض با یکدیگر و در سایه این حقیقت که حتی یک نامزدی رسمی (همچون موسوی در سال 88) هم در انتخابات ندارد؛ اما مدعی تفرقه اصولگرایان است و از اعلام حضور چند کاندیدای خارج از ساز و کار جبهه مردمی نیروهای انقلاب، نتیجه تفرقه میگیرد.
در همین حال ذکر این نکته هم ضروریست که به نظر میرسد ستاد اصلاحطلبان با توجه به کارنامه نامقبول دولت و احتمال تک دورهای شدن صدارت رئیسجمهور روحانی، تصمیم گرفته است تا جلوی برخی تندرویهای جبهه صف خود را بگیرد و چند دستاویز را برای احتمال پررنگ پیروزی اصولگرایان در انتخابات اردیبهشت ماه برای خود نگه دارد.
از طرفی بزرگان دولت و اصلاحات میدانند که سیل تخریب و توهینهایی که در روزهای جاری از سوی اردوگاه آنها به سمت نامزدهای اصولگرا و چهره نوپدید جمنا گسیل شده است؛ در وهله اول خانه خود آنها را ویران میکند چه اینکه متهم ردیف اول رفتارهای پوپولیسیتی، فعالیتهای فوقبرنامه در آستانه انتخابات و علاقهمندی به دوقطبیسازی منفی، کسی غیر از «ستاد مشترک اصلاحطلبان و دولت» نیست...