شکی نیست که فضای فعلی در لبنان از آغاز جنگ سوریه، آن را مورد غبطه کشورهای عربی و همسایه قرار داده؛ درست است که ثبات امنیتی کنونی با پوشش بینالمللی و تلاش نیروهای امنیتی به صورت عام و ارتش لبنان به صورت خاص حاصل شده اما بهبود شرایط سیاسی کنونی این امید را به وجود آورده که لبنان مسیر مجزای خود از سرنوشت کشورهای نزدیکش را طی کند.
بر اساس گزارش وبگاه «النشره»، لبنان همچنان خواستار روابط خوب با دیگر کشورهاست به جز [رژیم] اسرائیل که شکی در نیتهای خصمانهاش نیست. همه اظهارات «میشل سلیمان» رئیس جمهور سابق لبنان را به خاطر دارند زمانی که از آمادگیاش برای نزدیک کردن کشورهای عربی به یکدیگر خبر داد اما در آن زمان عربستان در قله نفوذش بود، سوریه از جنگ فاجعهبار در رنج نبود و حتی رئیسجمهور لبنان مورد قبول همه طرفها بود.
امروز «میشل عون» رئیسجمهور کنونی لبنان این چنین پیشنهادی را مطرح نکرده اما عدهای به عمد یا غیر عمد میخواهند این نقش را به وی تحمیل کنند؛ برخی گفتهاند در سفر عون به عربستان (20 و 21 دیماه) این موضوع مطرح خواهد شد که لبنان میانجی حل اختلافات میان ریاض و تهران باشد.
النشره افزود: این موضوع اگر عمدی باشد، هدف آن کوچک کردن نتایج سفر به عربستان و بر باد دادن تمام آرزوهای مربوط به آن است تا روابط میان لبنان و عربستان به وضعیت قبلی خود و تنش بازگردد. اما اگر غیرعمدی باشد از ضعف دقت و سواد سیاسی است و هر کسی خیرخواهانه این موضوع را ترویج میدهد باید در محاسبات خود بازنگری کند.
بدیهی است که برای لبنان در برهه کنونی نمیتواند برای آشتی میان عربستان و ایران هیچ نقشی باشد، عربستان خودش را یک بازیگر اصلی در صحنه خودش میداند ، پس نمی تواند بپذیرد که لبنان به واسطهای تبدیل شود که تفکرات و ملاحظاتش را به کشور یا کشورهای دیگر منتقل کند و درواقع آنرا برای خود توهین میداند.
ایرانیها نیز مانند عربستانیها این موضوع را نمیپذیرند، ایران یک بازیگر اساسی در صحنه لبنان است و به همراه عربستان، مقصد بسیاری از میانجیهای لبنانی و خارجی برای کمک به لبنان در راستای حل مشکل سیاسیاش باشد؛ امروز ایران به یک بازیگر منطقهای در خاورمیانه تبدیل شده که چندین کلید را در دست دارد و کشورهای خارجی برای حوادث منطقه به نظر ایران توجه میکنند همانگونه که یکی از طرفهای سهگانه را به همراه ترکیه و روسیه در مذاکرات آتشبس سوریه در اختیار داشت و طبیعی است که نقش لبنان به عنوان میانجی در زمینه حل اختلافات با ریاض یا هر کشور دیگری را نپذیرد.
پس تنها روسیه باقی ماند کشوری که نفوذش را در منطقه و از سوریه افزایش داده و منتظر است این نفوذ را از 20 ماه جاری (ژانویه) یعنی تاریخ روی کار آمدن دونالد ترامپ رئیسجمهوری جدید افزایش دهد و اجازه نخواهد داد هیچ کاری بدون اجازه او انجام شود و هر گامی که منافعش را تضمین کند، عملی خواهد شد. اگر برای روسیه قدرت شکست هر قطعنامه بینالمللی وجود داشته باشد آن را وتو خواهد کرد دست بسته نخواهد نشست.
در پایان این گزارش آمده است: لبنان هیچ نقشی برای بازگردادن رابطه بین عربستان و ایران نخواهد داشت اما این بدان معنا نیست که نقش لبنان در منطقه مهم نیست و دقیقا مهم بودن این کشور همان دلیل درخواست کشورهای جهان برای حمایتش از پیامدهای امنیتی و نظامی در جنگ سوریه است.