شبکه «سی سی تی وی» در گزارشی نوشت که بعد از لغو تحریمهای ایران، پیشرفتهای اندکی در زندگی مردم این کشور به وجود آمد.
این گزارش نوشته است، لغو تحریمهای مرتبط با برنامه هستهای ایران، تغییرات شگرفی را در زندگی مردم ایران به وجود نیاورده است.
طبق این گزارش، تقریباً یکسال از 16 ژانویه سال 2016 تاکنون که به «روز اجرا» معروف است، میگذرد که در آن روز آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد که ایران الزاماتی برای محدود کردن فعالیتهای هستهای خود را انجام داده است و گامی را برای لغو خود به خود تحریمهای اقتصادی سازمان ملل، اتحادیه اروپا و آمریکا علیه ایران برداشته است.
لغو تحریمهای اقتصادی مرتبط با برنامه هستهای ایران، موجب میشد که تهران بتواند نفت بیشتری را صادر کند و به یکصد میلیارد دلار از داراییهای بلوکه شدهاش دست پیدا کند.
طبق این گزارش، برجام همچنین محدودیت توانمندی سرمایهگذاریهای خارجی برای سرمایهگذاری در ایران را از بین میبرد و دسترسی ایران به نظام بانکداری بینالمللی را احیا میکرد که البته تحلیلگران میگویند سالها طول میکشد که ایران شاهد مزایای ملموس اینگونه امتیازات باشد.
این گزارش سپس اینگونه ادامه داد، مردم ایران امید بالایی داشتند که توافق هستهای تاریخی با گروه 1+5 (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) در عادیسازی روابط ایران و غرب نقش مهمی را ایفا کند و به سالها انزوای بینالمللی ایران و دشواریهای اقتصادی این کشور پایان دهد اما تاکنون لغو تحریمها، تفاوت چندان زیادی در زندگی مردم عادی ایران به وجود نیاورده است.
این شبکه گفتوگویی را با برخی مردم ایران صورت داده است که در یکی از آنها فردی به نام سارا میگوید: «در واقع هیچ تغییری به هیچ عنوان ایجاد نشده است.».
یک شهروند ایرانی به نام رضا میگوید: «ما اصلاً شاهد تغییری نبودیم» و شخص دیگری به نام سحر میگوید: «تا جایی که به من مربوط میشود، هیچ تغییری در اوضاع صورت نگرفته است».
طبق این گزارش، برای برخی از تاجران ایرانی، کاهش تحریمها به توسعه و بهبود تعامل آنها با شرکتهای خارجی کمک کرده است.
این گزارش همچنین ادامه داد، کاهش تحریمها همچنین بخش معادن ایران را بعد از سالها سرمایهگذاری تقویت کرد به ویژه آنکه توانمندی شرکتها برای افزایش بودجه پروژههای معادن را افزایش داد.
سی سی تی وی اینگونه ادامه داد که از نظر مردم ایران، تأثیرات کاهش تحریمها همچنان پایین است. اقتصاددانها میگویند این به واسطه سالها رکود اقتصادی بوده که در نتیجه تحریمهای بینالمللی حاصل شده است و زمان می برد تا مردم عادی ایران شاهد تغییراتی در زندگی خود باشند.
طبق ای گزارش، بعلاوه آنکه تمامی تحریمهای ایران لغو نشده است. اول دسامبر سال گذشته میلادی، سنا آمریکا تمدید 10 ساله تحریمهای ایران را تصویب کرد که این لایحه برای اولین بار در سال 1996 به منظور تنبیه هرگونه سرمایهگذاری در بخش صنعت انرژی ایران به تصویب درآمد.
این گزارش در پایان نوشت، علیرغم آنکه هنوز نقاط مبهمی در روابط بین ایران و غرب وجود دارد، «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا، برجام را در حین مبارزات انتخاباتی خود یک فاجعه خواند و این چشمانداز را به همراه دارد که ممکن است واشنگتن از برجام عقبنشینی کند.