«رابرت فیسک» طی یادداشتی در روزنامه «ایندیپندنت» نوشت، روسیه، ایران و مذهب تشیع آینده منطقه (غرب آسیا) را رقم خواهند زد. این تحلیلگر برجسته انگلیسی افزود: بشار اسد رئیسجمهور (سوریه) هر چند هنوز نمیتواند فریاد پیروزی سر دهد، ولی در حال برنده شدن است... زمانی که نیروهای دولتی به شرق حلب حمله کردند، (رسانههای) دنیا این اقدام را جنایت جنگی خواندند.
فیسک با اشاره به داستانپردازیهای رسانههای غربی درباره حلب، توضیح داد: تکفیریهای افراطی تحت عنوان مدافعان حلب و شورشیان عادی و قابل قبول، توصیف میشدند و در مقابل، مهاجمان (نیروهای ارتش سوریه و مقاومت) به قاتلان صرب (در جنگ میانه دهه 1990 بوسنی و هرزگوین) یا خلبانهای جنگندههای ارتش «صدام» دیکتاتور سابق عراق، تشبیه میشدند.
فیسک ضمن تجلیل از «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه نوشت که بشار اسد در سوریه ماند و از ارتش حمایت کرد... ارتش سوریه (نیز) مفتخر است که همزمان، در 80 جبهه با داعش، جبهه النصره و دیگر گروههای افراطی جنگید.
فیسک همچنین، جایگاه رزمندگان حزبالله را در نبرد سوریه، مهم ارزیابی کرد و در مورد مستشاران نظامی ایران و ارتش سوریه هم نوشت: مستشاران نظامی ایران دانش زیادی درباره نبرد در فضای باز دارند... و ارتش سوریه بعد از پایان جنگ، سوریه جدید را خواهد ساخت و در مورد آینده این کشور نقش بازی خواهد کرد.
فیسک «فرانسوا اولاند» رئیسجمهور فرانسه و متحدان اروپاییاش را نیز افرادی ضعیف و بیاطلاع از شرایط سوریه دانست.
وی در مورد رسانههای غربی هم نوشت که آنها اقدامات آمریکا در منطقه را درست پوشش نمیدهند و در عوض، روسها را «هیولا» نشان میدهند.
آمریکا باید از روسیه
اجازه بگیرد
فیسک در پایان متذکر شد که اگر آمریکا و عربهای خلیج فارس بخواهند دوباره در سیاستهای خاورمیانه دخالت کنند، باید از رؤسای جمهور روسیه و سوریه اجازه بگیرند.
فیسک در مورد عملیات داعش در اروپا نیز گفت که هدف از این عملیات، نابودی مسلمانان در قاره اروپا است.
تحلیلگر آمریکایی
در آمریکا نیز یک تحلیلگر ارشد وابسته به نومحافظهکاران موسوم به «چارلز کراتهامر» اعتراف کرد که هماکنون در سوریه، ایران و روسیه همه کاره هستند.
وی با ابراز دلخوری شدید از آزادسازی حلب، گناه این واقعه را به گردن «باراک اوباما» رئیسجمهور آمریکا انداخت.
وی نوشت که درخواست دولت اوباما از روسها برای مذاکره بر سر سوریه، برای ابرقدرتی مثل آمریکا، تحقیرآمیز بوده است.
او با هشدار درباره مواضع دولت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور جدید آمریکا درباره سوریه نوشت: حتی همین حالا هم بحثها بر سر سوریه (در آمریکا) آنچنان دلگرمکننده نیستند. لحنی که وجود دارد احساسی و اضطرابآور است و بحثها فقط بر اساس مفاهیم اخلاقی ایراد میشوند آنچه که کمتر به آن توجه شده، هزینه استراتژیک این بحثها است.
این تحلیلگر آمریکایی به نشست سهجانبه اخیر در مسکو با مشارکت ایران، ترکیه و روسیه درباره سوریه اشاره کرد و عدم حضور آمریکا در آن را قابل تامل دانست.
او نوشت: هفته گذشته وزرای خارجه و دفاع روسیه، ایران و ترکیه در مسکو دور هم نشستند تا بر سر سرنوشت سوریه توافق کنند. توجه کردید چه کسی در نشست غایب بود. طی چهار دهه گذشته برای اولین بار است که این موضوع به آمریکا ربطی ندارد، آمریکایی که زمانی قدرت غالب در منطقه بوده است.
کراتهامر بار دیگر با اشاره به سوریه تصریح کرد: با توجه به اینکه حلب از دست رفت و شورشیان پراکنده شدند، ما برای بازیابی نفوذ از دست رفتهمان طی هشت سال اخیر، راه طولانی در پیش داریم.
عملیات پاکسازی حلب
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، نهاد موسوم به «مرکز دیدهبان حقوق بشر سوریه» گزارش داد، 58 نفر از نیروهای ارتش این کشور در جریان پاکسازی شرق حلب بر اثر انفجار بمبها و مینهای کار گذاشته شده از سوی تروریستها کشته شدهاند.
علاوه بر آن، 13 نفر از نیروهای نظامی و افراد غیرنظامی که پیش از این در حومه حلب، در اسارت تروریستها بودهاند، آزاد شدند. اجساد 21 شهروند حلب هم کشف شده است؛ این افراد به دست عناصر تروریستی اعدام شده بودند.
عملیات در تدمر
و حومه دمشق
به گزارش ایسنا، ارتش سوریه در تدمر (پالمیرا) دست به پیشروی زد. در ارتباط با مناطق آزاد شده و یا تلفات عناصر تروریستی در طی این حمله، گزارشی نرسید.
ارتش سوریه در حومه غربی دمشق هم برای چهارمین روز پیاپی دست به عملیات زد. در طی این عملیات که با حمایت جنگندهها نیز همراه بود، شماری از تروریستها کشته شدند.
از سوریه همچنین خبر رسید، «عبدالرحمن شداد» فردی که اخیرا دختر 9 ساله خود را وادار به عملیات انتحاری در محله «المیدان» دمشق کرده بود، به هلاکت رسید. این فرد که به «ابونمر» معروف بود، توسط یک تروریست دیگر در محله «قابون» دمشق کشته شد.
سایر رویدادها
* وزیر حمل و نقل روسیه از احتمال تروریستی بودن قضیه سقوط هواپیمای «توپولف» خبر داد. سحرگاه یکشنبه این هواپیما در دریای سیاه سقوط کرد و 63 سرنشین آن، کشته شدهاند.
* «بشار اسد» در روز کریسمس از یک پرورشگاه کودکان بیسرپرست مسیحی در دمشق دیدار و با مسئولان این مرکز گفتوگو کرد.
* ترکیه نیروهایش را در طول خط مرزی این کشور و سوریه تقویت کرد. چیزی درباره علت این اقدام ترکیه گزارش نشده است.