رضا نجفی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی عصر (پنج شنبه) در جریان برگزاری نشست فصلی ماه نوامبر شورای حکام آژانس در وین ضمن اشاره به ادامه اجرای برجام از سوی ایران که برای چندمین بار مورد تایید آژانس قرار گرفته است گفت: اجرای تعهدات سایر طرف های برجام همچنان رضایت بخش نیست.
نماینده کشورمان همچنین تاکید کرد: ایران به اجرای تعهدات خود ادامه می دهد و در عین حال اجرای تعهدات سایر طرف های برجام را به دقت زیر نظر دارد.
وی افزود: برجام بر رفع جامع همه تحریم های شورای امنیت سازمان ملل و کلیه تحریم های مرتبط هسته ای یکجانبه و چندجانبه که می بایست به همکاری بیشتر با ایران در تمام زمینه ها بدون هرگونه مانعی منجر شود، تصریح دارد.
نجفی همچنین گفت: کشورهای ١+٥ ، مسئولیت روشنی در اجرای برجام " با حسن نیت و در فضایی سازنده، بر اساس احترام متقابل و با پرهیز از هرگونه اقدام ناسازگار با متن، روح و نیت برجام که اجرای موفق آن را تضعیف کند" بر عهده دارند.
وی در ادامه افزود: گزارش اخیر مدیرکل آژانس به روشنی نشان می دهد که همه اقدامات مرتبط هسته ای بطور کامل از سوی ایران انجام شده اند.
نماینده ایران در آژانس همچنین گفت: درخصوص آب سنگین اضافی تنها تعهد مصرح در برجام آن است که این مقدار برای صادرات به بازارهای بین المللی عرضه شود. ایران اخیرا آمادگی خود را برای تحویل آب سنگین تولیدی اضافی خود که دارای بالاترین استاندارد کیفی است به خریداران بین المللی اعلام داشته است.
نماینده دائم کشورمان در خاتمه سخنرانی خود به ادعاهای مضحک نماینده رژیم صهیونیستی پاسخ داد و ضمن اشاره به عدم الحاق رژیم اسرائیل به معاهدات عدم اشاعه و خلع سلاح هسته ای، برنامه مخفیانه هسته ای نظامی این رژیم را بزرگترین تهدید علیه صلح و امنیت بین المللی و منطقه ای دانست.
به گزارش فارس، مشروح سخنرانی رضا نجفی سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس در نشست نوامبر ٢٠١٦ شورای حکام آژانس را در زیر می خوانید .
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس، مدیرکل و همکاران گرامی،
در آغاز ، مایلم از دبیرخانه آژانس بخاطر تلاش های مربوط به نظارت و راستی آزمائی برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در جمهوری اسلامی ایران تشکر نمایم.
آقای رئیس،
اکنون بیش از ده ماه از اجرای برجام می گذرد و در حالیکه ایران به اجرای کامل تعهدات خود ادامه می دهد که مورد تایید و راستی آزمائی آژانس نیز قرار گرفته است، اجرای تعهدات سایر طرف های برجام همچنان رضایت بخش نیست.
برجام بر رفع جامع همه تحریم های شورای امنیت سازمان ملل و کلیه تحریم های مرتبط هسته ای یکجانبه و چندجانبه که می بایست به همکاری بیشتر با ایران در تمام زمینه ها بدون هرگونه مانعی منجر شود، تصریح دارد. کشورهای پنج بعلاوه یک، مسئولیت صریح و روشنی در اجرای برجام " با حسن نیت و در فضائی سازنده، بر اساس احترام متقابل و با پرهیز از هرگونه اقدام ناسازگار با متن، روح و نیت برجام که اجرای موفق آن را تضعیف کند" بر عهده دارند.
ایران به رعایت کامل تعهدات خود ادامه می دهد و اجرای تعهدات سایر طرف های برجام را برای تضمین ماندگاری این توافق بدقت زیر نظر دارد.
آقای رئیس،
گزارش روزآمد اخیر (GOV/2016/55) منطبق با دستورالعمل محوله به مدیرکل توسط برجام و قطعنامه دسامبر 2015 شورای حکام، به روشنی نشان می دهد که همه اقدامات مرتبط هسته ای بطور کامل از سوی ایران انجام شده اند.
با وجود این، در بند 6 گزارش اشاره ای به ذخیره آب سنگین ایران صورت گرفته درحالیکه از درج پاسخ های جناب آقای دکتر صالحی به ابراز نگرانی مدیرکل در این زمینه بازمانده است. از اینرو و از باب روشنگری مایلم توجه اعضای شورا را به این نکته جلب نمایم که بر اساس برجام میزان 130 متریک تن صرفا" یک تخمین است و بلحاظ فنی بدین معناست که این مقدار می تواند نوسانی مابین یک یا دو درصد بالاتر از مقدار تخیمنی داشته باشد و این مورد نمی تواند به عنوان "مقدار اضافی" درنظر گرفته شود. بنابراین مایلم تاکید نمایم که مقدار مورد اشاره در گزارش در محدوده و نه فراتر از مقدار تخمینی 130 متریک تن قرار دارد. برخلاف آنچه که معدودی از کشورها به آن اشاره کردند، هیچگونه به اصطلاح "حد" یا "سقفی" در متن برجام وجود ندارد.
علاوه بر این، حتی درخصوص آب سنگین اضافی تنها تعهد مصرح در برجام آنست که این مقدار برای صادرات به بازارهای بین المللی عرضه شود. ایران اخیرا" آمادگی خود را برای تحویل آب سنگین تولیدی اضافی که دارای بالاترین استاندارد کیفی است به خریداران بین المللی حتی در مقادیر بیشتر اعلام داشته است. همانگونه که در گزارش اشاره شده است، ایران در حال حاضر در تماس با خریداران بالقوه آب سنگین بوده و بنابراین ما در حال آماده سازی مقدمات انتقال مقادیری از ذخایرمان می باشیم.
در خاتمه مایلم به معدودی از کشورها که به نظر می رسد به آژانس اعتماد ندارند و برخلاف مندیت محوله خواهان افشای غیرقابل توجیه اطلاعات پادمانی محرمانه هستند، اشاره داشته باشم. ایران بار دیگر مایل است یادآوری نماید که علاوه بر مفاد موافقت نامه پادمان جامع و ماده 5 پروتکل الحاقی بمنظور حفاظت از اطلاعات محرمانه ، برجام نیز به روشنی از آژانس خواسته است تا " کلیه تدابیر مراقبتی را برای حفاظت از اسرار تجاری، فنآوری و صنعتی و همچنین سایر اطلاعات محرمانه ای که به آگاهی (آژانس) می رسد اتخاذ نماید". در این زمینه تلاش های بخش پادمان آژانس قابل تقدیر است.
در مورد سخنرانی نماینده رژیم اسرائیل نیز طبق معمول سخنان تکراری و نامربوطی شنیدید. برای رژیم صهیونیستی که هرگز به هیچیک از معاهدات بین المللی مربوط به منع سلاح های کشتار جمعی نپیوسته، رژیمی که هرگز از استفاده و توسعه سلاح های کشتار جمعی و از جمله سلاح های هسته ای دست بر نداشته، دهها کلاهک هسته ای در اختیار دارد و از هیچ تلاشی برای جلوگیری از تحقق برجام فروگذار نکرده است ابراز نگرانی از اجرای برجام مضحک است.
بگذارید این رژیم به ریختن اشک تمساح راجع به برنامه صلح آمیز و تحت پادمان هسته ای سایر اعضای آژانس ادامه دهد. اما مطمئنا" این اقدام نمی تواند سرپوشی برای برنامه سلاح های هسته ای این رژیم که تهدیدی واقعی علیه صلح و امنیت بین المللی است فراهم سازد.
انتهای پیام/