در ادامه ارزیابیها درباره مواضع رئیسجمهور منتخب آمریکا در خصوص برجام، یک عضو ارشد اندیشکده آمریکایی یادداشتی با این عنوان منتشر کرده است: « آیا ترامپ میتواند از توافق هستهای ایران خارج شود؟».
در مطلب «امریکن اینترپرایز» آمده است: «دونالد ترامپ رئیسجمهور منتخب بارها برنامه جامع اقدام مشترک یا همان توافق هستهای ایران را "بدترین توافقی که تاکنون مذاکره شده" و "فاجعه" خوانده است».
نویسنده یادداشت، در ابتدا از برجام به دلایلی از قبیل «عدم بازرسی از اماکن نظامی» و «عدم تصویب رسمی پروتکل الحاقی توسط ایران»، به شدت انتقاد و جان کری را به دلیل تن دادن به خواستههای ایرانیها شدیدا ملامت کرده است.
«مایکل روبین» نوشت: «آیا ترامپ میتواند از توافق(برجام) خارج شود؟ از نظر قانونی و حقوقی بله میتواند».
او ادامه داد: «رئیسجمهور اوباما با انجام یک مانور قانونی بسیار پیچیده توافق را پیش برد و نه از طریق تصویب آن در مجلس سنا. بخش اعظم توافق البته در قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل تقدیس شده است و در نتیجه کنار زدن آن سختتر خواهد بود اما همانطور که در مورد دیگر قطعنامههای شورای امنیت صادق است، با توجه به اقدامات ایران مثلا در زمینه توجیه برنامه موشک بالستیکش، امکان قابل ملاحظهای برای مذاکره مجدد وجود دارد».
تحلیلگر آمریکایی در ادامه اما اذعان میکند که کنار زدن و خروج از توافق هستهای ایران و گروه 1+5 از سوی آمریکا، «عاقلانه و هوشمندانه نیست».
وی نوشته است: «آیا عاقلانه و هوشمندانه خواهد بود که از توافق خارج شویم؟ جواب به این سوال آن است که نه عاقلانه نیست. (جان) کری توافقی را طراحی کرده که دادن پاداشها به ایران در پیشانی و پیشاپیش آن قرار دارد. یک دیپلمات زرنگتر و باهوشتر باید روی تحت قاعده درآوردن رفع تحریمها و بازگرداندن داراییهای بلوکه شده به ایران در طول مدت توافق تمرکز میکرد اما کری آنچنان برای حصول به توافق مستاصل و درمانده بود که پاداشهای ایران را پیشاپیش به این کشور داد. این معادل دیپلماتیک آن است که به کودک نوپا ابتدا دسر بدهید و از او درخواست کنید اسفناج هم بخورد».
در ادامه مطلب آمده است: «اگر ترامپ خواهان خروج از توافق باشد، این موضوع به ایرانیها یک ذره هم آسیب نخواهد زد چون آنها شاید پاداش و جایزه معادل کل سرمایهگذاریشان در برنامه هستهایشان را دریافت کردند».
تحلیلگر آمریکایی تاکید میکند: «خوب به جای خارج شدن(از برجام)، ترامپ شاید چه کار بکند؟ به دلیل خودمحوری کری و ترس او از از بین رفتن توافق در صورت عدم اطاعت و فرمانبرداری کردن از جمهوری اسلامی، اجرای برجام دچار نقص و اشکال شده است. به ندرت اتفاق میافتد که با ضعف بتوان پیروز شد».
او ادامه داد: «رژیم ایران حماقت و خودمحوری کری را میفهمد و او را به سمت وا دادن و شل گرفتن همین محدودیتهای ضعیف موجود در برجام سوق داده است. کری در بسیاری از موضوعات از قبیل برنامه غیرقانونی موشک بالستیک، تسامح در برابر فراتر رفتن ایران از چارچوب تعهداتش در قبال آب سنگین، تفاسیر این کشور از قواعد و مقررات بانکی و امتناع ایران از دادن اجازه بازرسی از اماکن و مراکز نظامیاش، تسلیم ایران شده است و اغلب مانند عامل بازرگانی و وکیل ایران رفتار میکند».
روبین افزود: «هر چند توافق(برجام) دچار نقص است، ترامپ باید صرفا آن را اجرا کند و ابتدائا نگرانیاش را به منافع آمریکا معطوف کند و نه اینکه تسلیم منافع ایران شود».
تحلیلگر امریکن اینترپرایز در ادامه ادعا کرد: «ایران نمیخواهد از پایگاه نظامیاش بازرسی شود؟ این موضوع مهم و حساسی است. اگر ایران با این موضوع مخالفت میکند، بگذارید و اجازه دهید که این کشور از توافق خارج شود. آیا ایران از این موضوع مایوس است که شرایط اقتصادش مطابق انتظاراتش(از برجام) نیست؟ خوب شاید آنها به جای اینکه انتظار کمک مالی از غرب داشته باشند، باید با فساد و نبود قانون تجارت در کشورشان مقابله کنند».
وی در ادامه مدعی شد: «آیا ایران در موضوع تولید آب سنگین و توسعه موشک بالستیک، محدودیتها را نقض میکند؟ خوب این نقض تعهد است و باید عواقب کاملش را متحمل شود. انعطاف نشان دادن، یک حق نیست. آیا تهران شاکی است که تحریمهای ایالتهای امریکا علیه صندوقها و موسسات سرمایه گذاری، به اقتصادش آسیب میزند؟ باید گفت که موافقت کردن با تفسیر تهران، سبب خیانت به دموکراسی آمریکا است بلکه تفسیرش، غرض ورزانه و یک سویه است».
روبین مینویسد: «ترامپ راست میگوید که برجام ناقص است و کار ناچیزی برای محدود کردن یا ممانعت از جاهطلبیهای هستهای نظامی این کشور انجام میدهد اما این بدان معنا نیست که او باید از آن خارج شود. او میتواند توافق را با چنان انعطافی تفسیر کند که ایران را به خروج از توافق وادارد و مجبور کند. او میتواند با تحریمها و اگر ضروری باشد با دیگر عناصر اجبار، ایران را به خاطر عدم تبعیت مجازات کند و او اگر واقعا خواهان اولویت نخست دادن به منافع آمریکا است، از تک تک شرکتهای اروپایی و آسیایی که به دنبال منافع کوتاه مدتشان در تزریق منابع مالی به زیرساخت ایران، خواهد خواست که از این کشور بیرون بروند».
او در پایان با تکرار ادعای حمایت ایران از تروریسم، پیشنهاد میکند که دولت ترامپ با انسداد حسابهای بانکی، محدود کردن دسترسی تهران به دلار و دادن دستور به نیروی دریایی آمریکا برای افزایش فشار بر ایران، با این کشور مقابله کند.