موسسه چتم هاوس اعلام کرد جایزه سالانه این سازمان به محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و جان کری اعطا کرده است.چتم هاوس ضمن اعلام این خبر تاکید کرد که نقش کلیدی محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا در سال ۲۰۱۵ برای مذاکرات موفقیتآمیز هستهای و حصول یک توافق تاریخی میان ایران و گروه ۱+۵ موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) دلیل اعطای جایزه سالانه چتم هاوس در ۲۰۱۶ بوده است.
گفتنی است، بنابر نوشته سایت چتم هاوس، جایزه چتم هاوس سالانه به افراد یا سازمان هایی داده میشود که براساس بررسی های موسسه سلطنتی امور بین الملل انگلیس تلاش های چشم گیری در بهبود روابط بین الملل انجام میدهند .
در غیاب ظریف؛ جایزه «چتم هاوس» به جان کری اهدا شد
در حالیکه نام محمدجواد ظریف و جان کری به عنوان برندگان جایزه اندیشکده بریتانیایی چتم هاوس اعلام شده بود، روز دوشنبه، جان کری وزیر خارجه آمریکا جایزه خود را دریافت کرد اما آقای ظریف در این مراسم غیبت داشت.
روز دوشنبه ۱۰ آبان جایزه آقای کری به او به عنوان یکی از دو برنده این جایزه اهدا شد.
شب قبل هم آقای کری جایزه بین المللی صلح تیپِیرِری (Tipperary) را برای تلاش در پایان دادن به درگیری در چندین کشور و کمک به برچیده شدن تسلیحات شیمیائی در سوریه دریافت کرد.
هنوز وزارت خارجه ایران واکنشی به عدم حضور آقای ظریف در این مراسم نشان نداده و مشخص نیست آیا مراسم جداگانه ای برای اهدای جایزه او برگزار می شود یا خیر.
جایزه جان کری را فیلیپ هموند به او اهدا کرد که وزیر خارجه سابق بریتانیا است. آقای هموند در مذاکرات هسته ای با کری همکاری داشت و در گفت و گوهای پنج بعلاوه یک با ایران حضور داشت.
چتم هاوس، اندیشکده سلطنتی روابط بینالملل در لندن روز دوشنبه ۳ آبان اعلام کرد به دلیل موفقیت جان کری و محمدجواد ظریف در به ثمر رسیدن توافق هسته ای بین ایران و جامعه جهانی جایزه سال ۲۰۱۶ خود را به آنها اهدا می کند.
چتم هاوس یک موسسه غیردولتی و پژوهشی است که سال پیش جایزه خود را به پزشکان بدون مرز اهدا کرده بود.
همچنین در سال ۲۰۱۴ ملیندا همسر بیل گیتس به خاطر اقدامات انسان دوستانه این جایزه را گرفت.
در سال ۲۰۱۳ نیز جایزه چتم هاوس به هیلاری کلینتون تعلق گرفت که برای تقدیر از تلاش های دیپلماتیک او در مقام وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا بود.
جایزه چتم هاوس برای ظریف و کری در حالی است که در دو سال گذشته و پیش از اعلام برندگان جایزه صلح نوبل، از این دو نفر به عنوان برندگان احتمالی نام برده می شد.
جان کری درباره «جواد» چه گفت؟
وزیر امور خارجه آمریکا گفت: «جواد» مذاکرهکنندهای بسیار خوب و میهنپرست است.
جان کری در مراسم اعطای مشترک جایزه چتم هاوس ۲۰۱۶ به او و محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران گفت: توافقنامه هستهای ایران توافقی بود که بسیاری تصور میکردند دستیابی به آن غیرممکن است. ما در دستیابی به توافقنامه بر دهها تنش بین ایران و آمریکا چیره شدیم.
وی افزود: از همه کسانی که برای دستیابی به این توافقنامه تلاش کردند، تشکر میکنم. فیلیپ هاموند وزیر وقت امور خارجه انگلیس و همتایان ما از آلمان، فرانسه، روسیه و چین در این مورد ایفای نقش کردند. کاترین اشتون و سپس فدریکا موگرینی هم نقش هماهنگکننده را بر عهده داشتند.
وزیر خارجه آمریکا گفت: میخواهم درباره همتای ایرانیمان محمدجواد ظریف که این جایزه به او هم تعلق دارد، سخن بگویم. متاسف هستم که او نتوانست جدول کاری خود را برای آمدن به اینجا و گرفتن جایزه هماهنگ کند. جواد مذاکرهکنندهای بسیار خوب و میهنپرست است. او برای کشورش میجنگد و همواره برای یافتن راه سازندهای برای حل مشکلات تلاش میکند. صداهای معترضی از سوی هر دو ملت و سیاستمداران هر دو کشور و نیز صاحبان منافع وجود داشت. باید همچنین از نقش وزیر انرژی آمریکا و علیاکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران هم در کمک به دستیابی به این توافقنامه قدردانی کنم. هیئتهای فنی آنها شکافها در توافقنامه هستهای را پر کردند. صدها کارشناس برای سالهای طولانی در اینباره فعالیت میکردند. ما ۱۹ روز مذاکره پی در پی در وین داشتیم که تلاش زیادی در آن صورت گرفت.
کری افزود: این توافقنامه تضمین کرده است که برنامه هستهای ایران برنامهای کاملا صلحآمیز است و در نتیجه جهان امروز امنتر است. همچنین فرصتهایی را برای ملت ایران ایجاد کرد. رئیسجمهور باراک اوباما و رئیسجمهور حسن روحانی تصمیمات سرنوشتسازی در اینباره اتخاذ کردند و هر دوی آنها باید ریسک سیاسی را میپذیرفتند. هر دوی آنها دیدگاهی برای یافتن راهکار سیاسی به منظور حل بحرانی داشتند که گزینه دیگر درباره آن جنگ بود.
کری در ادامه بر ضرورت گفتوگو میان کشورها تاکید کرد و گفت: برای این افتخار فوقالعادهای که نصیب من شده است، بسیار تشکر میکنم و بسیار مفتخرم که این جایزه را دریافت میکنم. ما کشورها به علت گفتوگو نکردن هزینه پرداخت میکنیم. بدهیای که به علت ادامه مناقشاتی که همچنان حل نشده باقی مانده است، با سود آن انباشته میشود؛ هزینهای که به علت التیامنیافتن زخمها افزایش مییابد، خطری که به علت برطرف نشدن تهدیدات از طریق همکاری رشد مییابد و بعدها فقط از طریق جنگ میتوان با آن مقابله کرد. کسانی که در کار دیپلماسی هستند، مجبورند دائما با زمان رقابت کنند. هر دقیقهای که ما بیتفاوت باشیم و کاری نکنیم و این همان حرفی است که فیلیپ هاموند احتمالا درباره حس فوریت داشتن من گفته است که کارها را پیش میبرد، هر دقیقهای که بیتفاوت باشیم و کاری نکنیم، تخلفات و نقض قوانین گستردهتر و زخمها عفونیتر میشود و نسل دیگری از کودکان و جوانان نمیتوانند به مدرسه بروند و ذهنشان در معرض تفکرات و تبلیغات استثمارگران، تندروها و پوچگراها قرار میگیرد.
وی درباره سوریه گفت: آنچه در سوریه شاهد آن هستیم، چند جنگ است که در یک محل رخ میدهد. اوضاع سوریه در حال وخیمترشدن است و باید تلاشها برای حل این بحران افزایش یابد.