حسن روحانی رئیس جمهور در سخنرانی در جمع مردم اراک از مسابقه جهانی برای سرمایه گذاری در ایران سخن گفت. وی تاکید کرد که تاکنون 3 میلیارد و 890 میلیون دلار سرمایه گذاری خارجی برای 33 طرح جذب شده است که از این میان 75 طرح در حال تکمیل است.
برای آنکه رئیس جمهور محترم، قضاوت صحیحی نسبت به درستی و یا نادرستی اطلاعات و آماری که به دستشان رسیده انجام دهند چند نکته را متذکر میشویم:
در دوره پس از برجام حدود 200 سلسله هیات خارجی به ایران آمدند. بررسی اهداف و مذاکرات این هیاتها نشان میدهد که اکثریت شرکتها با هدف فروش و تجارت کالاهای خود به ایران آمدند و موج اعطای نمایندگیهای فروش به طرفهای ایرانی عمده ترین ثمره این هیاتها بود.
از حضور این هیاتها در ایران حتی یک مورد سرمایه گذاری خارجی که عملیاتی شود، حاصل نشده است. صرفا خرید یک بنگاه داخلی توسط سرمایه گذاران خارجی مقیم صورت گرفته است که این اقدام ربطی به فضای جدید ندارد. اگر احیانا سرمایه گذاری صورت گرفته لطفا آدرس این اتفاق مهم به مردم و افکار عمومی داده شود و گفته شود که مثلا احداث فلان کارخانه و بنگاه اقتصادی با کمک و یا سرمایه گذاری فلان شرکت خارجی صورت گرفت است.
به نظر میرسد فضای روانی درست شده توسط مقامات دولتی، برای مطلوب نشان دادن فضای پس از برجام، به ناچار مقامات دولتی را به جابجایی مفاهیم آماری سرمایه گذاری خارجی و ارائه آمارهای غلط و مغشوش وادار نموده است. به عنوان مثال در ماههای بعد از برجام شاهدیم رئیس جمهور، وزیر اقتصاد، معاون اول رئیس جمهور محترم و بسیاری دیگر از مدیران دولتی، اعدادی متفاوت از یکدیگر درباره میزان سرمایه گذاری خارجی بیان میکنند که این اعداد متفاوت زیبنده نیست.
جذب سرمایه خارجی یعنی ورود و ثبت پول خارجی به پروژه های سرمایه گذاری. اینکه ما طرحهای تصویب شده سرمایه گذاری خارجی را به عنوان جذب سرمایه اعلام کنیم، که متاسفانه این اتفاق در حال رخ دادن است، بازی با واژهها و فریب افکار عمومی است که متاسفانه توسط برخی از مدیران دولتی در شرایط حاضر رخ داده است.
اخیرا مدیرکل سازمان سرمایه گذاری در روزنامه نزدیک به دولت-دنیای اقتصاد- اعلام کرد که ما بیش از هفت میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب کردهایم! این آمارِ غلط از جذب سرمایه گذاری خارجی توسط یک مدیری که باید با مفاهیم تخصصی به صورت فنی برخورد کند، حکایت از آن فضای روانی دارد، که همه را وادار می کند که آمارهای وارونه بدهند و سپس همه مدیران ارشد کشور آن را تکرار کنند!!
آمار اعلام شده توسط این مدیران، حتی در داخل سازمان سرمایه گذاری هم به شوخی و مسخره گرفته شده است که توصیه میشود که جلوی این روند گرفته شود.
جهت استحضار آقای رئیس جمهور عرض میکنیم که در سالهای 88 تا 90 گاهی اوقات پروژه های تصویب شده سرمایه گذاری خارجی به رقم 15 میلیارد دلار در سال هم میرسید، اما هیچگاه این ارقام به عنوان جذب سرمایه گذاری خارجی اعلام نشده است. این موضوع برای نخسین بار در سالهای اخیر از سوی مدیران محترم دولت تدبیر اعلام عمومی شده است.
گرچه علاقه آقای رئیس جمهور به همکاری های بین المللی و جذب سرمایه گذاری خارجی قابل تقدیر است، اما برای آنکه ایشان بدانند این علاقه با حرف زدن صرف محقق نخواهد شد، توصیه می کنیم، آقای روحانی یک گروه فنی ویژه را مامور ارزیابی نهاد مسئول سرمایه گذاری خارجی در کشور کنند تا روشن گردد وضعیت این سازمان در پیگیری منویات ایشان چگونه بوده است؟ و سرمایه گذاران خارجیِ مراجعه کننده به این سازمان از چه ناله میکنند؟!
چنانچه این تیم ویژه فنی تایید کرد که حجم ورودی سرمایه گذاری خارجی کشور در چند سال اخیر حتی به رقم یک میلیارد دلار رسید آن گاه ما رقم یک میلیارد دلار را قبول می کنیم!!
بدون شک همین مسئله فضای روانی سرمایه گذاری خارجی کشور را هم مخدوش کرده است. به عنوان مثال برخی دستگاهها در سرهم بندی کردن برخی طرحهای سرمایه گذاری بزرگ آنچنان شتاب زده عمل کرده اند، که اگر این طرحها اجرایی شوند بلای آن سالها گریبان کشور را خواهد گرفت
برای مثال قرارداد ساخت نیروگاه با شرکت یونیت اینترنشنال ترک یکی از فاجعه بارترین قراردادهای نیروگاه سازی در دنیا است که باید آن را متوقف کرد!!
آقای رئیس جمهور صادقانه از شما می خواهیم تا با کسب اطلاعات درست از مجموعه های ذیربط دولت با خود و مردم صادق باشیم.