کشورهای عربی در کمین نخبگان ایرانی نشستهاند. هفته گذشته 2 تن از مقامات مسئول با ابراز نگرانی از فعالیتهای کشورهای عربی حوزه خلیج فارس برای جذب نخبگان ایرانی به مقامات مسئول هشدار دادند. به نظر میرسد بیتوجهی 3 ساله دولت یازدهم به نخبگان، کشور را در آستانه یک فاجعه جدید در فرار مغزها قرار داده است. این بار شیوخ حاشیه خلیج برای دانشگاهیان ایران نقشه کشیدهاند.
دانشمندان فضایی ایران به امارات میروند؟
«بحث ماهوارههای دانشجویی غرور ملی است و در خروج نخبگان از کشور نیز تاثیرگذار است، در حال حاضر کشور امارات که یک کشور بسیار کوچک است در حوزه علم و فناوری و حوزه فضایی بودجههای بالایی را مدنظر قرار داده و بسیاری از محققان کشورهای همسایه را جذب میکنند که این مسئله یک خطر محسوب میشود.» منصور کبگانیان دبیر ستاد اجرایی نقشه جامع علمی کشور، هفته گذشته مطرح کرد.
او با اشاره به کارشکنیها در روند رشد علمی کشور اضافه کرد: «انتظار داریم دولت با وظایفی که در حمایت از علم و فناوری دارد در این حوزهها قاطع باشد و فشارهایی که بخشهای دیگر دستگاههای اجرایی برای کند کردن حرکت علمی وارد میکنند از سوی هیات دولت مورد توجه قرار نگیرد.»
برنامه فضایی ایران از سال 86 با پرتاب اولین کاوشگر شروع شد و توانست خیلی سریع توجههای جهانی را به خود جلب کند. پس از آن هم چندین پرتاب موفق ماهواره و موجود زنده به فضا ظرفیتهای بینظیر ایران در این عرصه را اثبات کرد. با روی کار آمدن دولت یازدهم اما سیاستهای دولتی در این حوزه تغییرات بسیاری کرد. دکتر فتحالله امی رئیس سازمان فضایی کشور در این خصوص میگوید: «سند جامع توسعه هوافضای کشور در دو بخش هوایی و فضایی در سال 90 تدوین شد. بر اساس بخش فضایی این سند، ایران باید تا سال 1404 به جایگاه اول منطقه در تسخیر فضا دست یابد. ما برای دستیابی به این هدف تاکنون 8 پرتاب را انجام دادیم. این پرتابها از سلول شروع شد و به پرتاب میمون خاتمه یافت اما در حال حاضر به دلیل نبود اعتبارات، این فعالیتها از 2 سال قبل متوقف شده است.»
هم زمان با برجامبازیهای ایران در 3 سال اخیر کشورهای عربی منطقه مانند امارات که روزگاری خواب نزدیک شدن به توانمندیهای علمی ایران را هم نمیدیدند با سرعت در حال تکمیل پروژههای فضایی خود هستند. اماراتیها که داشتن استعدادهای بومی در این حوزه محروم هستند، سعی دارند با جذب نخبگان از دیگر کشورها تا سال 2021 یک کاوشگر به مریخ بفرستند.
حالا تعطیل شدن برنامه فضایی ایران فرصتی تاریخی به شیوخ دبی داده است تا با جذب دانشمندان ایرانی با سرعت بیشتری برنامه ایران برای تبدیل شدن به بزرگترین قدرت فضایی منطقه و در دست گرفتن بازار چند میلیارد دلاری آن را به چالش بکشند.
برنامهریزی شیوخ عرب برای جذب هیئت علمی ایرانی
مخبر دزفولی دومین مسئولی بود که درباره جذب نخبگان ایرانی در کشورهای عربی هشدا داد. دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: براساس یک طرح جامع مطالعاتی که در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی تهیه شده، برخی از کشورهای همسایه با سرمایهگذاریهای کلان در حال دوپینگ علمی بهمنظور افزایش سرعت رشد علمی خود هستند. در همین راستا جذب اساتید نخبه کشورمان در دستور کار قرار گرفته و با پیشنهادهای اغواکننده مالی تعدادی از این افراد هم جذب کشورهای هدف شدهاند.
دزفولی ادامه داد: بهعنوان مثال یکی از اعضای هیئت علمی دانشگاه تهران با حقوق ماهیانه بیش از 50 میلیون تومان به یکی از این کشورها مهاجرت کرده است.
داستان جذب نخبگان علمی ایران در کشورهای عربی محدود به این ماجرا نیست. متخصصان بسیاری در حوزههای مختلف به خصوص صنعت نفت هستند که بر خلاف میل باطنی برای عربها کار میکنند. چندی پیش یکی از همین متخصصان در رنجنامهای نوشت: «متاسفانه در شرکتی که اینجانب به عنوان مهندس شبیه ساز مخزن در آن مشغول به کارم (شرکت قطر پترولیوم) بیش از صد مهندس نفت ایرانی برای کشوری کار میکنند که در بزرگترین مخزن گاز کشف شده دنیا در دل خلیج فارس با کشور عزیزمان در این مخزن مشترک المنافع است.»
کاری که روحانی با نخبگان کرد
روند جذب نخبگان ایرانی در مراکز علمی و صنعتی کشورهای حاشیه خلیج فارس بیش از آنکه حاصل پول و برنامهریزی شیوخ عرب باشد، نتیجه ناتوانی مسئولان ایرانی است. وقتی با تصمیم یک شبه آقای وزیر دانشجویان صنعت نفتی از کار بیکار میشوند، نباید انتظار داشته باشیم خارجیها برای دزدیدن نخبگان ایرانی طمع نکنند. با قاطعیت میشود گفت هیچ ایرانی با عشق و علاقه برای قطر یا امارات کار نمیکند. شاید بسیاری هم آنها را متهم به پشت کردن به وطن کنند اما باید بپذیریم حال نخبگان در کشورمان خوب نیست. وقتی دولت برای بازی سیاست با آبروی بهترین دانشجویان(بورسیه) بازی میکند. وقتی برای خوش آمد خارجیهای سالها دستآورد هستهای نخبگان ایرانی پلمپ میشود. وقتی دانشجویان مملکت هر روز به جای کلاس و آزمایشگاه باید جلوی درب اتاق مسئولان پیگیر مشکلات صنفیشان باشند. انتظار ماندن، اگر زیاده خواهی نباشد، توقع بسیار زیادی است.