مارک کرک، سناتور ارشد آمریکا، در واکنش به ادعاهای مرتبط بودن آزادی آمریکاییهای بازداشتی در ایران و پرداخت مبلغ 1.7 میلیارد دلار به ایران گفته اجباری برای آزاد کردن این زندانیان وجود نداشته است.
مارک کرک که ریاست کمیته بانکداری سنا را به عهده دارد با بیان این ادعا که دولت باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا به ایران «باج» داده گفت: «وقتی من به جزئیات این توافق نگاه میکنم، آنها این پول را به صورت نقدی به ایران پرداخت کردهاند.»
کرک این اظهارات را در مصاحبه با رادیو WGN بیان کرد. پایگاه خبری «بازفید» روز پنجشنبه متن اظهارات وی را منتشر کرد.
وی در پاسخ به سوال مجری برنامه مبنی بر اینکه پرداخت این پول به ایران برای آزادی زندانیان آمریکایی لازم بوده گفت: «اما میدانید، ما مجبور نبودیم شهروندانمان را برگردانیم. نباید این باج را میدادیم.»
اظهارات رئیس کمیته بانکداری مجلس سنا در ادامه مناقشات بر سر پرداخت 1.7 میلیارد دلار به ایران برای تسویه بدهی آمریکا در یک پرونده حقوقی قدیمی صورت میگیرد.
«جان کری»، وزیر خارجه آمریکا روز 27 دیماه سال گذشته اعلام کرد واشنگتن توافق کرده بدهی 400 میلیون دلاری به ایران را برای حل و فصل شکایتی که پروندهاش به قبل از پیروزی انقلاب اسلامی برمیگردد، تسویه کند.
اعلام این توافق همزمان با خبر توافق تهران و واشنگتن برای تبادل چند زندانی صورت گرفت؛ این موضوع باعث شد نمایندگان کنگره آمریکا پرداخت رقم مورد نظر را با آزادی زندانیان مرتبط بدانند.
«کری» در آن زمان گفت که کاخ سفید موافقت کرده که علاوه بر رقم اصلی بدهی، 1.3 میلیارد دلار هم بابت محاسبه نرخ تورم به ایران بپردازد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اخیراً اعتراف کرد که دولت اوباما از پرداخت این پول به عنوان اهرم فشار برای آزادی زندانیان آمریکایی استفاده کرده است.
ایران، بعد از پیروزی انقلاب اسلامی از دولت آمریکا بابت عدم تحویل 400 میلیون دلار مندرج در قراردادی اجرایینشده برای خرید تسلیحات میان دولت «جیمی کارتر»، رئیسجمهور اسبق آمریکا با شاه مخلوع ایران به «دیوان داوری دعاوی ایران و آمریکا» شکایت برده بود.
«دیوان داوری دعاوی ایران و آمریکا» نهاد داوری مرضیالطرفین است که سال 1981 بر اساس «بیانیههای الجزایر» جهت رسیدگی به اختلافات میان دولتهای ایران و آمریکا در شهر «لاهه» هلند تشکیل شد.