عباس سلیمی نمین مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ معاصر ایران طی نامهای سرگشاده خطاب به رئیسجمهور به اظهارات حجتالاسلام علی یونسی دستیار ویژه رئیسجمهور واکنش نشان داد.
متن این نامه به شرح زیر است:
جناب آقای دکتر روحانی، ریاست محترم جمهوری
با سلام و عرض خسته نباشید، مایل بودم این نامه را نیز به صورت خصوصی تقدیم دارم اما، از انجا که نامه های قبلی بی پاسخ ماند و حتی اعلام وصول نیز نشد ناگزیر و بر خلاف میل آن را سرگشاده عرضه می کنم.
جهت اطلاع، دستیار ویژه حضرت عالی در مصاحبه ای عنوان داشته است: «اهل سنت ایران می توانند در لابی سیاسی با عربستان موثر باشند. » (روزنامه ایران، ۷/۶/۹۵، ص ۲)
در ارتباط با اظهارات این دستیار ویژه در امور اقوام و اقلیت های دینی و مذهبی بیان نکاتی را ضروری میبینم:
۱- سعودی ها در چند سال اخیر برای خارج نمودن صهیونیست ها از بحران، ماهیت واقعی خود را آشکار نموده اند و با تمام توان در کنار آنان علیه جهان اسلام عمل می کنند تا شاید بتوانند موج بیداری اسلامی را سرکوب یا منحرف سازند. سهم ایران در این میان جسارت پلیس سعودی به نوجوانان زائر، خاموشی مظلومانه بیش از پانصد زائر در منی، گسیل داشتن نیروهای تکفیری برای ماموریت های ایذایی به داخل ایران، محروم نمودن ایرانیان از حضور در مراسم حج تمتع، کمک به انگلیس و آمریکا در فعال سازی منافقین و ... بوده است. در ارتکاب این اعمال غیر انسانی نه نشانی از ندامت، نه پوزش خواهی و نه پرداخت غرامتی را شاهد بوده ایم؛ بنابراین ارائه پیشنهاد علنی برای پیشقدم شدن به منظور لابی با سعود یها آیا موضع عزت است یا ذلت؟
۲- مراد دستیار ویژه حضرت عالی از اهل سنت ایران چه کسانی اند؟ زیرا افرادی می توانند در مقام لابی گری با سعودی ها بر آیند که مقبولیتی نزد آنان داشته باشند. اگر پیشنهاد دهنده محترم کمترین شناختی از عزیزان اهل سنت در کردستان، ترکمن صحرا و ... داشت، بر این واقعیت واقف می شد که اکثریت قریب به اتفاق اهل سنت ایران از وهابیت به عنوان فرقه ای دست ساخته دشمنان جهان اسلام (همچون بهائیت) برائت می جویند و از آن ابراز تنفر علنی می کنند. لذا اهل سنتی که ما میشناسیم نمیتوانند نقشی در این زمینه ایفا نمایند. الا قلیلی که از تبلیغات وهابیت تاثیر گرفته و با سعودی ها ارتباط غیر آشکار دارند. طبعا این جماعت قادر به نقش آفرینی در چهارچوب پیشنهاد عرضه شده خواهند بود. بنابراین آیا ارائه چنین رهنمودهایی جز رسمیت دادن به این ارتباط و ارتقا جایگاه دارندگان آن خواهد بود؟
۳- هرچند جناب عالی همچنین سکاندار دستگاه دیپلماسی کشور عاقل تراز آنید که به چنین مشاوره هایی اعتنا نمایید. اما جای این سوال به طور جدی مطرح است که چنین دستیار ویژه ای که اظهارات و مواضع پر مسئله اش مانند آنچه در مورد عراق بر زبان راند و آن چه امروز مطرح ساخته که هم موجب تحقیر است و هم انحراف، اصولا به چه کار می آید؟
۴- وادی ای که دستیار ویژه محترم در آستانه انتخابات در آن گام نهاده اند چندان جدید نیست بلکه برخی نیروهای هم مسلک ایشان در گذشته با چشمداشت به رای انتخاباتی، چنین خطاهای فاحشی را مرتکب شده اند. اما جامعه از شما به عنوان رئیس جمهوری انتظار دارد که به دستیاران خود اجازه ندهید با هر انگیزه ای عزت آنان را پایمال کنند. همچنین به عنوان به عنوان یک روحانی نمی پسندند منتسبان به جناب عالی به متمایلان به فرقه های پر مسئله به ظاهر دینی پر و بال دهند.
۵- جناب آقای روحانی! در این شرایط که سعودی ها از هیچ دنائت و خباثتی دریغ نمی ورزند حتی اگر دستیار ویژه شما پیشنهاد توسل به یک قدرت منطقه ای برای لابی گری با این جماعت حاکم شده بر عربستان را می داد، در تعارض آشکار با عزت ملت ایران عمل کرده بود تا چه رسد به این رهنمود بدیع! بنابراین انتظار میرود به جای تشر زدن به وزیر محترم ارشاد، دستیار ویژه را مورد عتاب قرار دهید و وی را به رعایت شئونات ملت ایران اعم از شیعه و سنی دعوت نمایید.
در خاتمه ضمن پوزش از صراحت بیان، امیدوارم عنایت جناب عالی موجب شود که در چند ماه باقی مانده به انتخابات برخی صاحب منصبان برای حفظ موقعیت خویش بر هر شیوه ای متوسل نشوند.
توفیق روزافزون حضرت عالی را در راه خدمت به ملت شریف ایران از خداوند مننان خواهانم.