القدس العربی در مطلبی به قلم فالح الحمرانی با اشاره به خروج روسها از پایگاه همدان آورده است: افکار عمومی با اعلام این خبر از سوی تهران مبنی بر پایان استفاده نیروی هوایی روسیه از پایگاه همدان و نبود پایگاه نظامی در ایران شوکه شد.
این رسانه در ادامه مدعی شد: به این شکل تهران محال بودن شراکت طولانی مدت میان این کشور و روسیه را تایید کرد و همچنین به احتمالات دراز مدت که عامل نگرانی غرب از تبعات به کارگیری یک پایگاه ایرانی از سوی نیروی هوایی روسیه بود پایان داد.
القدس العربی در ادامه نوشت: برخی اطلاعات حاکی از آن است که روسیه در پی به کارگیری پایگاه همدان به عنوان یک مرکز نظامی برای استقرار مهمات و دیگر زیرساختها بود.
این رسانه در ادامه نوشت: روزنامه روسی کامرسانت چاپ مسکو از نبودِ توافق میان ایران و روسیه خبر داده است و اینکه ژنرالهای روس خواستار بکارگیری پایگاه همدان به عنوان یک مرکز استقرار نیروی نظامی بودند که ایران با این طرح موافقت نکرد و تنها اجازه استفاده موقت به منظور سوخت رسانی یا اقدامات تعمیر و نگهداری را صادر کرد.
ولادیمیر ساگین، کارشناس ویژه امور ایران در موسسه شرق شناسی روسیه مدعی شده است: این نتیجه درگیری سیاسی در داخل ایران است. برخی گروهها خواستار تقویت نقش نظامی روسیه در سوریه و برخی دیگر مخالف آن هستند و بر این باورند که مسکو بیش از حد در بحران سوریه دخالت کرده و نقش ایران را کمرنگ کرده است.
ساگین مدعی است ایران در این حالت به وجهه روسیه لطمه زده است. به گفته وی بهتر بود که ایران از ابتدا این پایگاه را به روی جنگندههای روسی نمیگشود. این کارشناس ویژه امور ایران در مرکز شرق شناسی روسیه بر این باور است که این حرکت ایران به نفع روابط دو کشور نیست.
القدس العربی در ادامه آورده است: همه کارشناسان بر این باورند که اختلافات، تأثیرات منفی بر روابط تهران و مسکو نمی گذارد و اذهان عمومی متوجه تحویل اس 300 به ایران در دوره قبل و اهتمام وزارت دفاع ایران برای وارد کردن جنگنده های سوخو 30 شده است.
به نوشته این رسانه، تصمیم مسئولان ایران برای گشودن پایگاه همدان به روی روسها در شرایط خاص صورت گرفت و با پایان یافتن ضرورت، این پایگاه به روی روسها بسته شد؛ اما اینکه با این سرعت بسته شود برای کسی قابل پیش بینی نبود.
رسانه مذکور؛ در ادامه به نقل از الکسی مالاشنکو، کارشناس مرکز کارنگی آورده است: مسئولان ایران موافق این نیستند که مسکو به عنوان یک بازیگر بین المللی به تهران به عنوان عرصه ای برای تحقق اهداف خود بنگرد. ایران نمیخواهد که شریک کوچک و خردی برای مسکو باشد بلکه خواستار برابری با این کشور است.
این رسانه در ادامه تلاش میکند موضوع را از زاویه دیگری نیز مورد توجه قرار دهد و از زبان برخی تحلیلگران مدعی میشود که بستن سریع پایگاه همدان از سوی ایران به روی روسها ناشی از تاثیرات غرب است.
لانا راواندا، کارشناس مرکز خاورمیانه وابسته به موسسه شرق شناسی روسیه مدعی است: آمریکا نقش زیادی در تصمیم تهران ایفا کرده است. دولت باراک اوباما تلاش زیادی را برای بهبود روابط با ایران کرده و موفقیت هایی هم در این زمینه به دست آورده است.