ظریف با هیئت ۶۰ نفره راهی آمریکای لاتین می شود

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان اوایل هفته‌ آینده (یکشنبه 31 مرداد ماه) در اولین سفرش به آمریکای لاتین پس از تصدی این سمت قرار است با سفر به 6 کشور کوبا، نیکاراگوئه، اکوادور، شیلی، بولیوی و ونزوئلا ابعاد مختلف مناسبات دوجانبه تهران با این کشورها را پس از اجرایی شدن برجام مورد بحث و بررسی قرار دهد. رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران پس از اجرایی شدن برجام نیز سفرهای دوره‌ای به جنوب شرق آسیا و اقیانوسیه، اروپا و غرب آفریقا داشت. قرار بود ظریف نیمه دوم اردیبهشت سال جاری سفری به چند کشور آمریکای لاتین شامل برزیل، کوبا، ونزوئلا، بولیوی و نیکاراگوئه داشته باشد که به دلیل تحولات داخلی یکی از کشورهای مقصد این سفر به تعویق افتاد.

در همین راستا مجید تخت‌روانچی معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه کشورمان در آستانه سفر محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه به 6 کشور آمریکای لاتین در هفته آینده در گفت‌وگویی با خبرنگاران به تشریح ابعاد و ویژگی‌های این سفر و مناسبات جمهوری اسلامی ایران با این منطقه پرداخت. 

*سفری هفت روزه به 6 کشور

وی این سفر را هفت روزه و به مقصد کشورهای کوبا، نیکاراگوئه، اکوادور، شیلی، بولیوی و ونزوئلا برشمرد و افزود: به دلیل بعد مسافت سفر به هر یک از این کشورها یک روزه خواهد بود. 

معاون وزیر خارجه با بیان اینکه این سفر اولین سفر ظریف به آمریکای لاتین در دولت یازدهم است، خاطرنشان کرد: من پیش از این به چند کشور این منطقه سفر کرده و از نزدیک شاهد علاقمندی این کشورها برای کار با ایران و همچنین فراهم بودن زمینه همکاری بودم.

معاون وزیر خارجه کشورمان آمریکای لاتین را دارای اهمیت بسیار بالایی برای جمهوری اسلامی خواند و گفت: علی‌رغم بعد مسافت، اما بر این اعتقادیم که زمینه‌های همکاری با این کشورها بسیار متنوع و زیاد است. 

تخت‌روانچی با اشاره به عضویت ایران و کشورهای این منطقه در سازمان ملل متحد، عدم تعهد، گروه 77 و ... عنوان کرد: ما در این سازمان‌ها فعال هستیم و به لحاظ سیاسی روابط خوبی بین ما برقرار است. 

*مشکل عمده‌ای بر سر راه گسترش روابط با آمریکای لاتین نیست

این دیپلمات کشورمان با ذکر این نکته که مشکل عمده‌ای بر سر راه گسترش روابط با کشورهای این منطقه نمی‌بینیم به زمینه‌های اقتصادی زیادی در مناسبات با این کشورها اشاره کرد و گفت: هنوز از همه این زمینه‌ها استفاده نشده و بر این باوریم که می‌توانیم در راستای منافع دو طرف کارهای خوبی را در این خصوص صورت دهیم. 

معاون وزیر خارجه کشورمان آمریکای لاتین را به لحاظ جغرافیایی صحنه وسیعی با 39 کشور و جمعیتی بالغ بر 600 میلیون نفر برشمرد که برخی از این کشورها به لحاظ اقتصادی و سیاسی در سطح بین‌المللی و از جمله سازمان ملل در راستای فرآیند تصمیم‌سازی در این سازمان و مجامع بین‌المللی نقش حائز اهمیتی دارند. 

تخت‌روانچی با ذکر این نکته که ما و کشورهای این منطقه در سطح بین‌المللی به لحاظ سیاسی می‌توانیم همکاری‌های خوبی را داشته باشیم، به همکاری‌های تجاری و اقتصادی ایران با تعدادی از این کشورها اشاره کرد و گفت: ابعاد دیگر مناسبات می‌تواند در دستور کار قرار بگیرد و به توافقات خوبی به لحاظ تجاری و اقتصادی برسیم. 

وی با اشاره به اقلام صادراتی این کشورها به ایران از جمله گوشت، دانه‌های گیاهی، گندم، برنج، تجهیزات کشاورزی و ... و اقلام صادراتی ایران شامل خشکبار و فرش به این کشورها، خاطرنشان کرد: از جمله مواردی که معتقدیم می‌توان با این منطقه همکاری کرد در زمینه صادرات خدمات فنی و مهندسی است که این روند آغاز شده، ولی زمینه‌های گسترده‌تری برای همکاری در این زمینه وجود دارد. 

تخت‌روانچی در توضیح بیشتر با بیان اینکه در برخی از این کشورها صادرات خدمات فنی و مهندسی آغاز شده و مورد استقبال زیادی قرار گرفته، به نمونه‌هایی چون ساخت مسکن و احداث کارخانه سیمان در ونزوئلا اشاره و عنوان کرد: در بسیاری از کشورهای این منطقه زمینه چنین کارهایی فراهم می‌باشد و مورد استقبال طرف مقابل نیز قرار گرفته است. 

وی ادامه داد: ما به آنها اعلام کردیم که توانایی شرکت‌های فنی و مهندسی ما در اختیار آنهاست و می‌توانند از این توانمندی در راستای توسعه اقتصادی استفاده کنند. 

معاون وزیر خارجه زمینه‌هایی چون بیوتکنولوژی، نانوتکنولوژی، دارو و ... را از جمله مواردی برشمرد که می‌توان با کشورهای این منطقه در این راستا همکاری کرد و افزود: در حال حاضر همکاری خوبی بین کوبا و انستیتو پاستور ایران در زمینه تولید واکسن وجود دارد و می‌توانیم در صنعت دارو مکمل همدیگر باشیم. 

* یک هیأت اقتصادی 60 نفره همراه ظریف/وارد مرحله جدیدی از روابط اقتصادی می‌شویم

تخت‌روانچی با بیان اینکه در این سفر یک هیأت سیاسی و یک هیأت اقتصادی 60 نفره شامل تجار و بازرگانان ایرانی در حوزه‌های مختلف از جمله خدمات فنی و مهندسی حضور دارند، خاطرنشان کرد: علاوه بر ملاقات‌های دوجانبه با مقامات عالی‌رتبه این کشورها قرار است سمینارهای اقتصادی با حضور بخش خصوصی ایران و بخش‌های خصوصی این کشورها برگزار شود تا زمینه‌های همکاری را مورد بررسی قرار دهند. 

این دیپلمات کشورمان سفر ظریف به آمریکای لاتین را فرصت بسیار خوبی برای گسترده‌تر کردن مناسبات تهران با این کشورها در زمینه‌های مختلف به ویژه در بعد اقتصادی برشمرد و گفت: استنباط ما این است که بعد از این سفر ما وارد مرحله جدیدی از روابط اقتصادی با آمریکای لاتین بشویم.

* بازگشایی سفارت شیلی در تهران پس از 36 سال/ اعزام کاردار موقت شیلی به ایران

معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه کشورمان در ادامه این گفت‌وگو به بازگشایی سفارت شیلی در تهران پس از 36 سال و همچنین ابراز تمایل کشورهای مختلف برای کار با ایران پس از رفع تحریم‌ها اشاره کرد. 

تخت‌روانچی با بیان اینکه تحریم‌های ظالمانه بر روابط عادی ایران با سایر کشورها تاثیر گذاشته بود، افزود: با رفع این تحریم‌ها زمینه خوبی برای کار اقتصادی با کشورهای این منطقه فراهم شده است. 

تخت‌روانچی با بیان اینکه چند ماه است که کاردار موقت شیلی در تهران مستقر است، عنوان کرد: دولت سانتیاگو تصمیم گرفت که سفارت خود را بعد از 36 سال در ایران باز کند و در حال حاضر و علی‌رغم اینکه تنها یک دیپلمات از این کشور در تهران حضور دارد، ولی خدمات کنسولی در این سفارتخانه به ایرانیان ارائه می‌شود.

* هیچ ذهنیت منفی برای کار با آمریکای لاتین وجود ندارد

وی در پاسخ به سؤالی با بیان اینکه هیچ ذهنیت منفی برای کار با کشورهای این منطقه وجود ندارد، عنوان کرد: ممکن است دشمنان ما در این منطقه همچون بقیه نقاط دنیا چهره منفی از جمهوری اسلامی ترسیم کرده و سمپاشی‌هایی را انجام دهند، ولی این کشورها (آمریکای لاتین) شاهد بوده‌اند که کار با ایران برای آنها مثبت بوده است. 

 

 

*رضایت ونزوئلا از شرکت‌های ایرانی

معاون وزیر خارجه در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس، در خصوص مسائل پیش آمده در تحویل واحدهای مسکونی ساخته شده توسط پیمانکاران ایرانی در ونزوئلا در دولت قبل با بیان اینکه چند شرکت ساختمانی در ونزوئلا فعال بودند، گفت: چند مشکل جزیی در اجرای این پروژه رخ داده بود که در حال حاضر همه آنها رفع شده است. طبیعتا چنین مسائلی در اجرای پروژه‌های بزرگ پیش می‌آید که به دلیل دوستی بین دو کشور موانع را به سرعت برطرف کردیم. 

وی افزود: دولت ونزوئلا از شرکت‌های ایرانی که توانسته‌اند منشاء خدماتی باشند بسیار خرسند و راضی هستم. 

تخت‌روانچی با ذکر این نکته که هنوز کار جدی در زمینه ساخت و ساز در کشورهای دیگر نداشتیم، عنوان کرد: گفت‌وگوهایی با کشورهای مختلف آمریکای لاتین صورت گرفته که این خدمات را به آنها ارائه دهیم. 

وی با بیان اینکه شرکت‌های ایرانی در زمینه سدسازی، راهسازی، انرژی شامل نفت و گاز بسیار توانمند هستند و در این کشورها می‌توانند منشاء کارهای خوبی باشند، عنوان کرد: در سفر وزیر خارجه زمینه طرح این مباحث وجود دارد که بتوانیم در زمینه صادرات خدمات فنی و مهندسی فعالیت‌مان را بیشتر کنیم. 

*تسلیم دعوتنامه شرکت در نشست سران عدم تعهد در ونزوئلا

معاون وزیر خارجه در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار فارس، درباره برگزاری هفدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد در جزیره مارگاریتا ونزوئلا در نیمه دوم شهریور ماه عنوان کرد:وزیر خارجه ونزوئلا در سفر اخیرش به منطقه و از جمله ایران، دعوتنامه‌های شرکت در این اجلاس را تسلیم کرد. 

* سفرها به آمریکای لاتین مختص به چند کشور خاص نبود

تخت‌روانچی در پاسخ به سؤال خبرنگار دیگری درباره تحولات داخلی ونزوئلا و احتمال تغییر دولت کنونی و تاثیر آن بر مناسبات تهران - کاراکاس عنوان کرد: تحولات کنونی در ونزوئلا موضوع داخلی این کشور است. در حال حاضر مشکلات اقتصادی در این کشور وجود دارد. چند ماه پیش انتخابات مجلس برگزار و ترکیب مجلس تقریبا عوض شد که در حال حاضر مجلس ونزوئلا به برخی سیاست‌های دولت انتقاد دارد.

وی ادامه داد: ما به عنوان جمهوری اسلامی، ونزوئلا را کشور دوست خود می‌دانیم و تصمیمات داخلی در این کشور برعهده مردم آن کشور است. 

معاون وزیر خارجه با بیان اینکه در دولت یازدهم سفرهای انجام شده از ناحیه ایران به کشورهای حوزه آمریکای لاتین و همچنین سفرهای متقابل مختص به چند کشور خاص نبوده، افزود: ما در حال حاضر با کشورهای این منطقه با گرایشات مختلف از جمله مکزیک، کلمبیا و ... ارتباط داریم و این گونه نیست که در صورت تغییر حکومت‌ها در برخی از این کشورها روابط ما تحت‌الشعاع قرار گیرد؛ زیرا اساس روابط ما براساس یکسری اصولی است که مورد احترام جامعه بشری و حقوق بین‌الملل است و ما معتقد به عدم دخالت در امور داخلی کشورها و مذاکره از موضع برابر هستیم. 

*کار اقتصادی ما براساس تغییر دولت‌ها تنظیم نمی‌شود

وی توضیح داد: اینکه در یک کشور دولتی عضو شود و دولت دیگری بر سر کار بیاید در اصول ما تغییری ایجاد نمی‌کند و کار اقتصادی ما براساس تغییر دولت‌ها تنظیم نمی‌شود و تحت تاثیر آن قرار نمی‌گیرد. 

* تحرکات رژیم صهیونیستی در آمریکای لاتین علیه ایران

تخت‌روانچی در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران در خصوص مقاله الشرق‌الاوسط درباره وجود تاسیسات نظامی ایران در کشورهای منطقه آمریکای لاتین و ... با بیان اینکه برخی کشورها درصدد تخریب مناسبات ایران و سایر نقاط دنیا هستند، اظهار داشت: در آمریکای لاتین هم شاهد چنین حرکت‌هایی بودیم و رژیم صهیونیستی سال‌ها تلاش‌هایی را در این خصوص صورت داده و به تلاش خود در این زمینه ادامه می‌دهد. 

وی اضافه کرد: برخی کشورهای منطقه نیز به رژیم صهیونیستی پیوسته و تصویر غلطی از ایران مخابره می‌کنند که همه اینها در راستای ایران‌هراسی و ترساندن بقیه کشورها از کار با ایران صورت می‌گیرد. 

معاون وزیر خارجه طرح چنین ادعاهای بی‌اساسی را خبرسازی بیش ندانست و گفت: ما در حال حاضر در ونزوئلا وابسته نظامی داریم که به صورت شفاف و روشن فعالیت می‌کند، اما هدف رسانه‌هایی از جمله نشریه الشرق‌الاوسط و طرح این گونه خبرسازی‌ها در راستای ارائه تصویری مغشوش و غلط از ایران است. 

به گزارش فارس، تخت‌روانچی اضافه کرد: بعد از برجام تعدادی از کشورها که محدود هستند، احساس می‌کنند بازنده برجام بودند و به همین خاطر هر جا که دست‌شان برسد می‌خواهند این بازندگی را جبران کنند. 

*سیاست شفاف ایران در قبال آمریکای لاتین

تخت‌روانچی ضمن رد این خبرسازی‌های کذب عنوان کرد: سیاست ما در قبال آمریکای لاتین کاملا شفاف و براساس منافع متقابل ایران و این کشورهاست. البته گرایش برای همکاری اقتصادی بیشتر است، زیرا سال‌ها تحریم‌های ظالمانه باعث شد که نتوانیم روابط تجاری و اقتصادی خیلی عادی داشته باشیم و در حال حاضر زمینه خوبی وجود دارد که این بعد روابط را گسترش دهیم. 

به گزارش فارس، وی در خصوص سفر وزیر خارجه ونزوئلا به همراه وزیر نفت این کشور به تهران در روز دوشنبه 25 مرداد ماه عنوان کرد: یکی از مباحث کاری ما با ونزوئلا و بقیه اعضای اوپک موضوع نفت است و ما زمینه‌های کار زیادی با این کشورها در حوزه نفت و گاز داریم که در سفر وزیر خارجه کشورمان به ونزوئلا نیز این مباحث مورد بحث قرار می‌گیرد. 

به گفته تخت‌روانچی نفت گاز و انرژی از جمله مباحثی هستند که در این سفر مورد توجه قرار خواهد گرفت. 

معاون وزیر خارجه در خصوص همکاری‌ها در زمینه انرژی با کشورهای مقصد سفر ظریف خاطرنشان کرد: ما قبل از تحریم‌ها فعالیت‌هایی با بولیوی داشتیم و شرکت نفت ما به دلیل این تحریم‌ها بسته شد و فکر می‌کنیم می‌توانیم با بولیوی و بقیه کشورها در این زمینه همکاری کنیم. 

*فیدل کاسترو چهره برجسته انقلابی و مورد توجه ایران

وی در خصوص دیدار ظریف با فیدل کاسترو در سفر به کوبا با بیان اینکه معمولا آقای کاسترو ملاقات خارجی انجام نمی‌دهند، عنوان کرد: اگر فرصتی فراهم و این ملاقات انجام شود، مورد استقبال و توجه ماست. 

تخت‌روانچی فیدل کاسترو را چهره برجسته انقلابی و مورد توجه جمهوری اسلامی برشمرد.

*پیام دوستی ایران به کشورهای آمریکای لاتین

وی در خصوص اینکه آیا ظریف در این سفر حامل پیام دعوت کتبی از سران این کشورها برای سفر به ایران است؟ گفت: خیر وزیر خارجه حامل پیام کتبی نیست، ولی پیام دوستی ایران را به مقامات این کشورها ابلاغ خواهد کرد. 

معاون وزیر خارجه در خصوص اینکه آیا سفر رئیس‌جمهور کشورمان به منطقه آمریکای لاتین در دستور کار قرار دارد و آیا سفر ظریف به این منطقه در راستای آماده‌سازی مقدمات سفر رئیس‌جمهور است؟ گفت: قطعا در نظر داریم که در سطح رئیس‌جمهور به این منطقه سفری صورت گیرد که می‌تواند زمینه‌ساز کارهای اقتصادی بیشتری باشد. 

*حل موضوع بدهی نفتی نیکاراگوئه به ایران

تخت‌روانچی همچنین در این گفت‌وگو عنوان کرد که موضوع بدهی نفتی نیکاراگوئه به ایران حدود یک سال پیش حل شده و افزود: در سفر سال گذشته وزیر خارجه نیکاراگوئه به ایران به ترتیبات جدی برای بازپرداخت این بدهی‌ رسیدیم و براساس قراری که صورت گرفت، پرداخت بدهی مزبور انجام خواهد شد. 

به گزارش فارس، ایران در سال 1986 میلادی چند محموله نفت خام به ارزش تقریبی حدود 53 میلیون دلار به نیکاراگوئه صادر کرد که با گذشت 30 سال میزان این بدهی افزایش یافته است.

*فعالیت‌های فرهنگی شفاف ایران در آمریکای لاتین

معاون وزیر خارجه کشورمان در پایان عنوان کرد که روابط فرهنگی با آمریکای لاتین مورد توجه جمهوری اسلامی ایران است و علی‌رغم بعد مسافت، زمینه‌های زیادی برای همکاری فرهنگی و جود دارد.

تخت‌روانچی تصریح کرد که فعالیت‌های فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در آمریکای لاتین بسیار شفاف است و با هماهنگی دولت‌های منطقه و براساس توافقات فرهنگی صورت گرفته با آنها انجام می‌شود.