در حالی که اخیراً نشریه کارگزارانی صدا مدعی شده بود با برجام و تلگرام میشود در انتخابات پیروز شد، روزنامه وقایع اتفاقیه (به مدیر مسئولی صادق خرازی) نوشت: مسئله اینجاست که همان قدر که اصلاحطلبان به معجزه شبکههای اجتماعی ایمان آوردهاند، رقبای اصولگرا هم متوجه شدهاند و لازم است فکری جدی به حال این خلأ کنند. نتیجه چنین احساس نگرانی و برآوردی این شده که در دو، سه ماه گذشته جو غالب بر فضای مجازی دگرگون شده و با تدارک زیادی که دیده شده، تسلط جریانهای نزدیک به اصولگرا بر شبکههای اجتماعی به طرز محسوسی افزایش یافته و این جریانات در راهاندازی موجهای خبری بسیار موفق عمل کردهاند. تمرکز بر عملکرد دولت، افزایش انتقادات به دولت روحانی، زیر سؤال بردن صلاحیت و شایستگی نمایندگان لیست امید، راهاندازی موجهای تخریبی علیه بزرگان اصلاحات و مهمتر از همه، شکلدهی و سازماندهی فضای رسانهای به بهانه فیشهای نامتعارف و رایج کردن عبارت «مدیران نجومی» از جمله نمودهای توجه ویژه این جریانات به فضای مجازی است!
این روزنامه در سرمقاله خود میافزاید: خواب تابستانی اصلاحطلبان و البته دولت در این زمینه جای شگفتی دارد! مروری بر شیوه عملکرد مخالفان اصلاحات و اعتدال نشان میدهد در مدت اخیر، دو جامعه هدف از سوی اتاق فکر رسانهایشان مدنظر قرار گرفته است، ارائه تحلیلهای سیاسی و ایدئولوژیک برای توجیه بدنه همسو و برهم زدن تمرکز سیاسی دولت و اصلاحطلبان و مهمتر از آن، تحت تأثیر قراردادن عموم مردم با شوخیهای سیاسی و مطالب تخریبی کممایه اما جذاب. به نظر میرسد در ماههای گذشته این جریانات فکری و سیاسی در تحقق هدف دوم موفقتر بودهاند. بازنشر گسترده شوخیهای انتقادی و تخریبی اصولگرایان در کانالهای غیرسیاسی و پرمخاطب تلگرام و تأثیرگذاری در فضای عمومی جامعه، ناتوانی اصلاحطلبان حامیان دولت را در تغییر فضای تخریبی اخیر نشان میدهد.
اصولگرایان با برنامهریزی ویژه و استفاده از تمام توان رسانهای خود وارد عرصه شدهاند و هدفگذاری نهایی آنها، در اختیار گرفتن نبض جامعه در آستانه انتخابات سال 96 است؛ برای این منظور استفاده از استیکرها و گیفهای خلاقانه و طنزپردازانه، تصاویر گرافیکی و شوخیهای سیاسی، کمک بزرگی به محقق کردن اهداف این جریانهاست. در نتیجه چنین فعلوانفعالاتی است که در ماههای اخیر صدای اعتراضی علیه تلگرام بلند نشده و مخالفان اصلاحات از لزوم فیلترینگ تلگرام حرفی نمیزنند؛ تسلط بر این شبکه اجتماعی، طعم شیرین غلبه بر رقیب، برآورده شدن تمایلات سیاسی و احساس تأثیرگذاری بر جامعه، از جمله دلایلی است که باعث شده اصولگرایان به جای بعد سلبی و محدود کننده به فکر استفاده از ظرفیتهای آن بیفتند.
وقایع اتفاقیه در پایان نوشت: با چنین وضعیتی اکنون میتوان بانگرانی این سؤال را مطرح کرد: آیا شبکههای اجتماعی لزوماً در انتخابات آتی به سود تحولخواهان عمل میکنند؟ پاسخ به طور اجمالی منفی است. لزوماً و در همه حال خیر. اگر بدون برنامهریزی، بدون سرمایهگذاری، بدون سازماندهی و بدون تولید محتوای مناسب و جذاب انتظار داشته باشیم یک دست نامرئی، سمت و سوی فضای مجازی را به نفع دموکراسی خواهان هدایت کند، سخت در اشتباه هستیم. فضای مجازی یک بستر مناسب برای فعالیت است. هر گروهی خلاقیت بیشتری به خرج بدهد و خوراک بهتری تولید کند، نتیجه بهتری میگیرد. در غیر این صورت کسی متعهد نشده است تلگرام و نرمافزارهای ارتباطی مشابه در همه اعصار و زمانها به سود یک جریان سیاسی و به زیان طیف مقابل عمل کنند.