این طیف دو سه نفره کسانی هستند که در انتخابات مجلس با اصلاحطلبان توافق کردند و در فهرست امید جای گرفتند. آنها بعد از انتخابات ساز جدایی زدند و از جمله با ریاست عارف بر مجلس مخالفت کردند؛ همین موضوع باعث شد تا نشریات اصلاحطلب و فعالان این طیف، انواع دشمنامها و ناسزاها را نثار کسانی چون کاظم جلالی و بهروز نعمتی کنند. در عین حال راهاندازی فراکسیون ولایت با حضور 180 نماینده طبیعتا عرصه را برای میدانداری طیف پاندولی(!) تنگ میکرد، ضمن اینکه برخی وکیلالدولهها نیز در صورت اکثریت شدن اصولگرایان، کار را برای اباحهگری و بیقانونی دشوار مییابند. بنابراین حاصل فشار اصلاحطلبان، تمایز طلبی طیفی که میخواهد میان دو جریان اصلی بازی کند و علاقه دولت به تشکیل فراکسیون وکیلالدولهها، موجب راه افتادن زمزمههایی درباره راهاندازی فراکسیون اعتدال شده است.
هیاهو و اهانت سنگین اصلاحطلبان تا اینجا باعث شد که کاظم جلالی - ولو به تعارف - بگوید نام عارف زیبنده ریاست مرکز پژوهشهای مجلس است. الیاس حضرتی نیز میگوید «لاریجانی به منظور دلجویی برای رقابت در ریاست مجلس، به منزل عارف رفت.» عارف در رقابت با لاریجانی بیش از 103 رای نیاورد و لاریجانی با 173 رأی و سپس 247 رای رئیس مجلس شد. در عین حال با وجود رای اصولگرایان به لاریجانی، برخی اعضای فراکسیون اکثریت (حدود 30 نفر) توافق را زیر پا نهاده و به جای رای به حاجیبابایی و دهقان (نامزدهای اعلام شده فراکسیون) به پزشکیان و مطهری رای دادند. و عجیب اینکه غلامعلی جعفرزاده نماینده رشت با صراحت به خبر آنلاین گفت «در ابتدای مجلس نیاز داشتیم که برای ریاست مجلس به اجماع برسیم ولی بعد از آن دیگر نیازی به اجماع در فراکسیون ولایت نداریم و از این به بعد فراکسیون جدیدی پا میگیرد.»
او دیروز هم در مصاحبه با روزنامه آفتاب یزد گفته است: «شما خیلی تند رفتید! ای کاش منتظر امروز میماندید! در مجموع من فکر میکنم تغییرات در هیئت رئیسه دائم خوب بود در این چند روز تلاش بسیار زیادی شد تا آقای مطهری به نایب رئیسی برسد. البته خود مطهری هم برای رای آوردن تلاش کرد و فکر میکنم اتفاق خیلی خوبی افتاد. انتخاب دو نایب رئیس اصلاحطلب و اضافه شدن کسانی چون محمد وکیلی به جمع هیئت رئیسه اتفاق خجستهای بود.
وی میافزاید: نباید اینقدر تند میرفتید، ما پله به پله برنامه داشتیم. انصافا ضمن همه احترامی که به آقای عارف قائلیم و او را ذخیره انقلاب میدانیم، برنامه ما ریاست لاریجانی بود. چون در برخورد با تندروهای مجلس هیچکس بهتر از آقای لاریجانی نیست و تصور ما این بود که عارف در برخورد با تندروها دچار مشکل میشود.
این نماینده حامی دولت میگوید: جبههای که با نام امید وارد مجلس شد به ادبیات مجلس آشنا نبود. به محض اینکه عارف رای نیاورد به شوک رفت و در همین موقع پایداریها آمدند و گلهایشان را به ما زدند!
این متظاهر به اصولگرایی حرفهای جالبتری در مصاحبه با روزنامه اعتماد دارد: «ما با فراکسیون امید 80 درصد و شاید در جاهایی بیشتر اشتراک نظر داریم اما این اشتراک باعث ایجاد زمینه همکاری ما با هم نمیشود.»
و عجیب اینکه روزنامه اعتماد درباره همین طیف (منشعبین فراکسیون ولایت) مینویسد: «یک بار مرور صحنه صفکشی سیاسی مجلس دهم نشان از تلاش بیوقفه طیف نزدیک به علی لاریجانی برای حفظ او در راس پارلمان دارد. برای این کار آنها رو به ائتلافهای موقت آوردهاند. این طیف با قرار گرفتن کنار اصلاحطلبان در انتخابات بالا آمد، با همنشینی مخالفان دولت کرسی ریاست حفظ کرد و حالا میخواهد تابلوی سیاسی خود را نه به دست طیفهای دست راستی اصولگرایان خراب کند و نه زیر سایه تابلوی اصلاحطلبان ببرد.»
اعتماد در عین حال در یادداشتی به قلم الیاس حضرتی، از «نجابت لاریجانی» تمجید و ستایش کرد.
همزمان با جعفرزاده، مهرداد لاهوتی نماینده لنگرود به عصر ایران گفته است: فراکسیون سوم با نام اعتدال هفته آینده اعلام موجودیت میکند. اعضای این فراکسیون افراد مستقلی هستند متشکل از اصولگرایان، اصلاحطلبان معتدل و مستقلها که هنوز شخصی به عنوان رئیس فراکسیون انتخاب نشده، چرا که هفته آینده انتخاب هیئت رئیسه داریم اما با توجه به عملکرد کاظم جلالی در فراکسیون رهروان مجلس نهم و شخصیت مستقل او به نظر میرسد مناسبترین گزینه برای ریاست این فراکسیون است.
به نظر میرسد فراکسیون اعتدال ماموریت یارگیری از نمایندههای منفردی دارد که حاضر نشدند جذب فراکسیون امید شوند و اکنون قرار است از طریق فراکسیون سوم، برای دولت سربازگیری شوند. «سربازگیری از رقیب» تعبیری بود که چند ماه پیش از زبان کرباسچی و درباره افرادی مانند علی لاریجانی عنوان شد. او در عین حال در آستانه انتخابات ریاست مجلس، نامزدی عارف و وزنکشی در مجلس را برای اصلاحطلبان خطرناک توصیف کرده بود.
دو روز پیش محمدرضا تابش نماینده اردکان به روزنامه آفتاب یزد گفته بود: بیتدبیری کنیم، فراکسیون ولایت منسجم میشود اما اگر عاقلانه رفتار کنیم، آنها منسجم نخواهند شد.