طرح سنا برای تحریم ایران به بهانه دستگیری نظامیان آمریکایی

دو نماینده جمهوری‌خواه در مجلس سنای آمریکا به تازگی طرحی ارائه کرده که با متهم کردن ایران به نقض مفاد کنوانسیون ژنو در ماجرای دستگیری 10 تفنگدار آمریکایی متجاوز به آبهای سرزمینی ایران، خواستار تحریم این کشور به همین بهانه است.

این طرح که «مایک پامپئو» و «جان کورنین» تهیه‌کنندگان آن هستند چهارشنبه هفته گذشته در مجلس سنای آمریکا ارائه و به کمیته روابط خارجی این مجلس ارجاع شده است.

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دی‌ماه سال گذشته ١٠ نظامی متجاوز آمریکایی را که با دو فروند قایق به صورت غیر مجاز وارد آب‌های ایران در خلیج فارس شده بودند را بازداشت کرد. ایران، یک روز بعد، روابط عمومی کل سپاه در اطلاعیه‌ای با اشاره به قطعیت غیر عمدی بودن ورود غیر قانونی و غیر مجاز شناورهای رزمی امریکایی به آب‌های سرزمینی ایران در خلیج فارس، از رهاسازی تفنگداران دستگیر شده امریکایی در آب‌های بین المللی خبر داد.

طرح جدید سناتورهای آمریکایی، علاوه بر الزام دولت به اعمال تحریم علیه ایران در ارتباط با حادثه فوق‌الذکر، خواستار ارائه گزارشی توسط دولت اوباما به کنگره درباره ادعاهای مربوط به پرداخت 1.7 میلیارد دلار به ایران برای آزادسازی هفت زندانی آمریکا از ایران در دی‌ماه سال 1394 است.

«جان کری»، وزیر خارجه آمریکا روز 27 دی‌ماه سال گذشته اعلام کرده بود، ایالات متحده برای تسویه بدهی 400 میلیون دلاری خود در یکی از پرونده‌های مفتوح در «دیوان داوری دعاوی ایران و آمریکا» ضمن پرداخت این مبلغ، 1.3 میلیون دلار نیز سود به ایران پرداخت خواهد کرد.

«دیوان داوری دعاوی ایران و آمریکا» نهاد داوری مرضی‌الطرفین است که سال 1981 برای رسیدگی به اختلافات میان دولت‌های ایران و آمریکا در لاهه هلند تشکیل شد. 

سند تأسیس و مبنای برپایی دیوان، بیانیه‌های الجزایر است که به موجب آن آمریکا متعهد شد در قبال آزادی کارکنان دیپلماتیک و کنسولی خود دارایی‌های مسدود شدهٔ ایران را آزاد کند.

 یکی از پرونده‌های شکایت ایران از آمریکا در این نهاد مستقر در لاهه به قراردادی در قبل از وقوع انقلاب اسلامی مربوط می‌شود که به موجب آن واشنگتن موظف به پرداخت تسلیحات به ایران به ارزش 400 میلیون دلار شده است.

با آنکه جان کری، اعلام کرد که این رقم برای حل  فصل شکایت مربوط به ایران پرداخت می‌شود، نمایندگان کنگره آمریکا ادعا کردند واشنگتن در ازای تبادل زندانی با ایران این رقم را به عنوان رشوه به ایران پرداخت کرده است.

ایران و آمریکا سال گذشته برای تبادل 5 زندانی آمریکایی از جمله «جیسون رضائیان»، خبرنگار واشنگتن‌پست با 7 زندانی ایرانی به توافق رسیدند.