پایگاه اینترنتی بوستون گلوب به نقل از واشینگتن پست با انتشار مطلبی در خصوص روند تحقیقات نیروی دریایی آمریکا درباره موضوع دستگیری ملوانان آمریکایی به قلم "دن لاموث" نوشت : با نزدیک شدن به زمان انتشار جزئیات بیشتر از سوی ارتش آمریکا درباره بازداشت ملوانان آمریکایی (تفنگداران متجاوز آمریکایی)، نتایج تحقیقات نیروی دریایی این کشور درباره چگونگی بازداشت و آزادی این 10 ملوان آمریکایی پس از ورود به آبهای سرزمینی ایران، به دفتر افسران ارشد ارسال شده است .
جزئیات این حادثه که در روز 12 ژانویه و پس از آنکه این ملوانان بعد از ورود با دو قایق به جزیره فارسی واقع در خلیج فارس از سوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران محاصره و بازداشت شدند، در دست بررسی بوده است.
ملوانان ها صبح روز بعد و پس از اینکه ایران یک سری از عکس ها و فیلم ها را از آنها گرفت - که نسخه های بعدی آن خشم "اشتون کارتر،" وزیر دفاع آمریکا، را برانگیخت - آزاد شدند. این اقدام ایران باعث شد این اتهام از سوی نیروی دریایی آمریکا مطرح شود که این ملوانان از سوی ایران برای مقاصد تبلیغاتی مورد بهره برداری قرار گرفته اند .
فرمانده "کوین استفانز،" سخنگوی ناوگان پنجم آمریکا، گفته است: تحقیقات از سوی ناوگان پنجم دریایی که در خاورمیانه مستقر بوده و دفتر مرکزی آن در بحرین است صورت گرفته است. دریادار ارشد "کوین دونگان" که در خاورمیانه مستقر است یافته های تحقیقات در این زمینه را بررسی کرده و به دفتر دریاسالار "جان ام ریچاردسون،" فرمانده عملیات نیروی دریایی آمریکا، فرستاده است. استفنز توضیحات بیشتری در این زمینه نداده و گفته است: مقامات نیروی دریایی قصد ندارند تا زمانیکه تحقیقات در این خصوص نهایی نشده درباره آن اظهار نظر کنند. فرمانده "کریس سروللو،" سخنگوی دفتر ریچاردسون، گفته است: این یافته ها در مرحله بعد از سوی دریاسالار "فیلیپ دیویدسون،" فرمانده ناوگان نیروهای دریایی، بررسی خواهند شد .
سروللو اظهار داشت : این احتمال وجود دارد که نتایج تحقیقات در این زمینه در ماه مه به کنگره ارائه شود . ریچاردسون ماه گذشته به واشینگتن پست گفت: پس از بازگشت از سفر به خاورمیانه تحقیقات در دست بررسی بود و چیزی که او دیده این است که دو قایق مذبور در بحرین مشغول انجام ماموریت بوده اند.
پنتاگون اعلام کرده است که ظاهرا تنها تجهیزاتی که از ملوانان گرفته شده دو سیم کارت دیجیتال از تلفن های ماهواره ای آنها بوده است. ریچاردسون ماه گذشته با اشاره به پیچیدگی این موضوع گفته بود: باید اجازه دهیم روند بررسی موضوع تکمیل شود. وی افزود: من فکر می کنم تاکنون صدها مصاحبه در این زمینه صورت داده ام و به معنای واقعی کلمه موضوع در سراسر جهان از بحرین گرفته تا سن دیه گو و بسیاری از مکان ها دیگر مطرح شده است. وی ادامه داد: این یک تلاش بزرگ است، و قرار است در این زمینه بررسی توام با تامل به عمل آید و احتمالا قبل از صحبت کردن در این زمینه باید به برخی سئوالات پاسخ داده شود و این موضوع هنوز روشن نیست که آیا ملوانان درگیر در این موضوع با اتهامات جنایی یا تخطی از نظم و انضباط اداری مواجه خواهند شد یا خیر. وی ادامه داد: البته در زمان دستگیری، آنها با استفاده از یک مسیر خوب دریایی در آبهای بین المللی از کویت عازم بحرین بوده اند .
مقامات وزارت دفاع آمریکا گفته اند: اعتقاد بر این است که ملوانان دچار اشتباه در مسیر یابی شده و وارد آبهای سرزمینی ایران شده اند و یکی از قایق ها در زمانی که ایرانی ها آنها را محاصره کرده اند دچار مشکل فنی و مکانیکی بوده است. ملوانان روز حادثه ساعت 9:23 پیش از ظهر سواحل کویت را ترک کرده و حدود ساعت 2:10 تا 14:45 بعد از ظهر به اسارت گرفته شده اند. پس از ناپدید شدن قایق ها، فرماندهی مرکزی نیروی دریایی آمریکا عملیات جستجو و نجات گسترده ای را آغاز کرده و در این جستجو از هواپیما های نیروی هوایی مستقر بر روی ناو هواپیمابر یو اس اس ترومن، قایق های نیروی دریایی، گارد ساحلی و نیروی دریایی سلطنتی استفاده شده است.
مقامات وزارت دفاع آمریکا گفته اند: دو قایق حامل سربازان مسلح نیروی دریایی ایران، به همراه دو قایق دیگری که از پشت سر آنها حرکت می کرده اند به قایق های آمریکایی نزدیک شده و بین آنها تبادل آتشی صورت نگرفته است؛ اما برخی از نیروهای ایرانی هنگام وارد شدن در قایق های آمریکایی مسلسل در دست داشته اند. مقامات وزارت دفاع آمریکا گفته اند که ایرانی ها تفنگداران متجاوز آمریکایی و قایق ها را صبح روز بعد، و پس از آنکه "جان کری،" وزیر امور خارجه، در موضوع مداخله نمود، آزاد کردند .
این حادثه در زمانی حساس و درست چند روز قبل از توافق هسته ای بسیار مهم میان دولت اوباما و تهران صورت گرفت . در روزهای بعد، ایران سه ویدئو را منتشر کرد که یکی از این ویدئو ها یک ملوان آمریکایی را نشان می داد که برای اشتباه خود عذرخواهی می کرد، دومین ویدئو پرواز هواپیماهای بدون سرنشین غیرمسلح ایران را بر فراز ناو یو اس اس هری ترومن نشان می داد و تصویر سوم یک ملوان آمریکایی را در حال گریه کردن در اسارت به تصویر کشیده بود . آیت الله خامنه ای، رهبر معظم ایران، هم به فرماندهانی که در این بازداشت نقش داشته اند جایزه شجاعت اهدا کرد.