روزنامه وال استریت ژورنال روز دوشنبه نوشت که وزرای خارجه اتحادیه اروپا امروز مسئله پاسخ به آزمایش موشکی ایران را بررسی میکند، اما بعید است فعلا تصمیمی در این رابطه اتخاذ شود.
روز سهشنبه هفته گذشته گزارش شد در ادامه مرحله نهایی رزمایش موشکی اقتدار ولایت، موشکهای میان برد شهاب 1 و 2 و موشکهای دوربرد و نقطه زن قدر F و H سپاه از منطقه عمومی کویر قم شلیک و به اهداف موردنظر اصابت کردند.
دولت «باراک اوباما» رئیس جمهور آمریکا گفته است که این آزمایش موشکی ایران، نقض برجام بین ایران و 1+5 (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) نبوده است اما با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که بعد از توافق هسته ای ایران مورد تأیید قرار گرفت، سازگار نیست.
طبق این گزارش، تابحال، اتحادیه اروپا هیچ گونه اقدام تنبیهی علیه ایران به دلیل این آزمایشات اخیر موشکی در نظر نگرفته است. اوایل سال جاری میلادی، «لوران فابیوس» وزیر خارجه فرانسه اعلام کرد که اتحادیه اروپا می بایست یک واکنش تحریمی به آزمایشات موشکی ایران مورد بررسی قرار گیرد اما این ایده در همان زمان کنار گذاشته شد.
«میروسلاو لایچاک» وزیر خارجه اسلووکی روز دوشنبه در واکنش به آزمایشات موشکی ایران گفت: «من فکر می کنم که ما باید واکنش نشان دهیم. ما باید ارزیابی از این آزمایش داشته باشیم و سپس می بایست درباره چگونگی واکنش به این آزمایش بحث و گفت وگو کنیم».
«فیلیپ هاموند» وزیر خارجه انگلستان در نشست پیش از اجلاس وزرای اتحادیه اروپا در «بروکسل» مدعی شد «در عین حال که فرصتهای برآمده از گشایش ایجاد شده در ایران و بهبود روابط میان ایران و غرب را بررسی میکنیم، باید به صراحت بگوئیم که ایران همچنان به رفتارهای غیرقابل قبول مانند تست موشکی، رفتارهای تهاجمی و حمایت از تروریسم در منطقه خلیج (فارس) ادامه میدهد و به هیچ وجه نباید از صراحت در قبال رفتار ایران دست برداریم.»
«فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز گفت که وزرای خارجه کشورهای اتحادیه اروپا امروز در مورد موضوعات مختلف از جمله ایران بحث می کنند.
با اینحال، روزنامه وال استریت ژورنال گزارش کرد، هنوز مشخص نیست که تصمیم نهایی در جلسه روز دوشنبه (امروز) اتحادیه اروپا اتخاذ شود.
یکی از مقامات ارشد اتحادیه اروپا اعلام کرده است در حالیکه این موضوع به طور قطع در جلسه روز دوشنبه مطرح می شود اما تاکنون «هیچ گونه پاسخی برای این آزمایشات پیش بینی نمی شود». معمولاً چندین هفته زمان می برد که اعضای اتحادیه اروپا که 28 عضو دارند بر روی یک اقدام مشترک به توافق برسند.
طبق این گزارش، وزرای خارجه اتحادیه اروپا پیشتر قرار بود در جلسه امروز خود درباره چگونگی تقویت روابط با تهران بعد از اجرایی شدن برجام در اواسط ژانویه سال جاری میلادی، بحث و گفت وگو کنند.
موگرینی تأکید کرد که قصد دارد 16 آوریل (28 فروردین ماه) در رأس هیأتی از مقامات ارشد اتحادیه اروپا به ایران سفر خواهد کرد. او امیدوار است درباره چارچوب توسعه روابط در طیفی از زمینه ها از ارتباطات انرژی گرفته تا پروژه های انرژی هسته ای و مشکلات منطقه ای با مقامات ایران به توافقاتی دست پیدا کنند.
موگرینی تأکید کرد که قصد دارد نظرات وزرای خارجه اتحادیه اروپا را درباره «موضوعات یا بخش هایی که تمایل دارند درباره آنها با ایران وارد تعامل مجدد، بازگشایی روابط کامل یا ...همکاری دوجانبه شوند، بداند و از آنها در اینباره سوال کند».
از زمان توافق هسته ای ایران و 1+5، گروهی از دولت های اروپایی، سفرهای تجاری رسمی به ایران سازماندهی کرده اند. اتحادیه اروپا قبل از تحریم های غرب علیه ایران، بزرگترین شریک تجاری این کشور بوده است.
اکثر تحریم اتحادیه اروپا در ماه ژانویه با اجرایی شدن توافق هسته ای ایران لغو شد. اوایل هفته، «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی اعلام کرد که به وزرای خارجه اتحادیه اروپا خواسته تا 1+5 را وادار کند اقدامات تنبیهی علیه ایران به دلیل آزمایشات موشکی معین کند.