سیدعباس عراقچی در همایش فرصتهای تازه پیش روی کشور پس از توافق هسته ای، با محوریت پرسش مهر رئیس جمهور، با اشاره به اینکه تبریز، شهر استقلال طلبان و عزت خواهان ایران و به تعبیر مقام معظم رهبری، سر ایران است اظهار داشت: آذربایجان مهد سرداران بوده و باعث افتخار ما و همه ایران است.
وی با بیان اینکه قهرمان مذاکرات هستهای، دیپلماتها نیستند، بلکه ملت ایران است، افزود: برجام، نتیجه پایمردی ملت ایران در 37 سال پس از انقلاب و به ویژه در طول 12 سال گذشته است که نتایج حاصل، متعلق به همه ملت ایران بوده و ما فقط تلاش کردیم خواسته ایران را در مذاکرات برای دنیا ترجمه کنیم.
معاون وزیر امور خارجه برجام را نمایانگر پیروزی ایران در عرصههای مختلف عنوان کرد و گفت: اولین عرصه پیروزی ما در برجام، پیروزی اراده ایرانی ها بر 6 قدرت جهانی بود، چراکه تاکنون بی سابقه است که روسیه، چین، اروپا و آمریکا در یک سمت و همراه با هم در مقابل کشوری پای میز مذاکره بنشینند.
عراقچی، با بیان اینکه قدرتها تعطیلی دانش و فرآیند هستهای در ایران را میخواستند و در مقابل، ملت ایران میگفتند که انرژی هسته ای حق مسلم ماست، تصریح کرد: با مقاومتهایی که ملت ایران در طول این سالها داشتند، فعالیتهای هستهای را حتی یک روز هم متوقف نکردیم، 12 سال هر فشار و تهدیدی لازم بود انجام دادند و ایران مقاومت کرد، 7 قطعنامه الزام آور شورای امنیت صادر شد و ملت ایران کوتاه نیامد و بالاخره ایران برنده نتیجه مبارزه اراده ها بود.
عضو تیم مذاکره کننده ایران در 1+5، با تاکید بر اینکه غربی ها درخواست غنی سازی صفر را کنار گذاشتند و بالاخره قبول کردند غنی سازی در ایران ادامه یابد، ابراز داشت: 1+5 بالاخره قطعنامههای خود را کنار گذاشت و اذعان داشتند که قطعنامههای الزام آور فصل 7 سازمان ملل بدون حتی یک روز اجرا کنار گذاشتند.
وی با بیان اینکه برجام معجزه نمیکند گفت: در برنامه هستهای، ایران برنده جنگ ارادهها با 6 کشور بود و اراده خود را تحمیل کرد، قطعنامهها را لغو کردند و غنی سازی ادامه یافت.
عراقچی با اشاره به اینکه فردو را علی رغم فشارها، حفظ کردیم،زیر فشار سنگین این قدرتها برای تغییر ماهیت و تعطیلی راکتور آب سنگین اراک مقاومت کردیم و با قلب جدید و کارآمدتر راکتور به کار خود ادامه خواهد داد، افزود: برنامه هسته ایران تثبیت شد و الان شورای امنیتی قطعنامهها را لغو کرد.
موشکهای ایران در چند روز اخیر با افتخار آزمایش شد
وی با تاکید بر اینکه در برابر امتیازاتی که از آنها گرفتیم به قدرتها اعتماد دادیم تا سراغ سلاح هستهای نرویم تصریح کرد: این موضوع تنها برد آنها در برجام بود چرا که این امتیازی نبود که به آنها دادیم و فقط امر مسلمی است که حتی در دکترین دفاعی ما وجود ندارد.
عراقچی با بیان اینکه پیروزی برجام نتیجه قدرت مذاکره کنندگان نبود بلکه دیپلماتها وقتی پای میز مذاکره مینشینند هیچ ابزاری به جز توانمندی و قدرت داخلی کشور ندارند خاطر نشان کرد: تنها هنر دیپلماتها ترجمه قدرت ایران برای طرف مقابل بود.
معاون وزیر خارجه با تاکید بر اینکه سه توانمندی ملت ایران باعث شد 6 قدرت جهانی به ایران امتیاز دهند ابراز داشت: نخستین توانمندی، توانمندی دفاعی و بازدارندگی ایران بود، وقتی از تهدید ایران ناامید شدند به پشت میز مذاکره آمدند چرا که اگر میتوانستند از طریق نظامی تاسیسات هستهای را منهدم کنند دلیلی برای مذاکره وجود نداشت.
عضو تیم مذاکره کننده هستهای با بیان اینکه به دلیل وجود سپاه، بسیج، ارتش با توان موشکی، دشمن جرات حمله به ایران ندارد تصریح کرد: موشکهای ایران نیز در چند روز اخیر با افتخار آزمایش شد و به دنیا نشان دادیم که قدرت مقابله به مثل داریم و آن را مدیون سرداران خود از باکری تا سرداران امروز هستیم.
وی دومین دلیل نشستن قدرتها پای میز مذاکره مقاومت مردم در برابر فشارهای اقتصادی و تحریمها عنوان کرد و گفت: تحریمها خیلی هزینه ایجاد کرد ولی مردم به زانو در نیامدند و کوتاه نیامدند والا در مذاکرات نمیتوانستیم کاری بکنیم.
عراقچی با بیان اینکه اگر دشمن از تحریم نتیجه میگرفت مذاکره نمیکردند ابراز داشت: مطمئن شدند که با افزایش تحریمها ایران تسلیم نمیشود، ضمن اینکه خود آمریکاییها در جلسات خصوصی اذعان کردند که «تحریمها ایران را پشت میز مذاکره نیاورد».
معاون وزیر خارجه توانمندی علمی ایران در عرصههای مختلف از جمله زمینه هستهای را سومین عامل متقاعد شدن قدرتها برای مذاکره با ایران دانست و افزود: بخش بزرگی از این مذاکرات را مدیون دانشمندان هستهای هستیم چرا که اگر غنیسازی در عمل پیاده نمیشد، سانتریفیوژ افزایش نمییافت، سوخت 20 درصد تولید نمیشد و راکتور آب سنگین را تا مرحله شروع به کار پیش نمیبردیم دلیلی نداشت که قدرتها با ایران وارد مذاکره شوند.
وی ادامه داد: 1+5 دید که امکان مقابله با توان علمی ایران را ندارند، این تکنولوژی بومی شده است و نمیتوانند با تحریم و ابزار نظامی آن را متوقف کنند چرا که این موضوع در ایران نهادینه شده و اکنون در دانشگاههای ما تدریس میشود.
عراقچی با بیان اینکه اگر کشوری در عرصه علم و فناوری پیشرفته نباشد نمیتواند ابراز قدرت کند و همواره به دیگران وابسته خواهد بود خاطر نشان کرد: بدون استقلال علمی نمیتوانیم در دنیا ادعای استقلال و قدرتمندی داشته باشیم و اگر میخواهیم قدرتمند باشیم باید به علم و فناوری متکی شویم.
عضو تیم مذاکره کننده ایران با 1+5 با اشاره به بیانات روز گذشته مقام معظم رهبری در زمینه فضای بعد از برجام در سطح کلان، اظهار داشت: توجه به «اقتصاد مقاومتی»، «علم و فناوری» و «مصونیت فرهنگی» مورد تاکید رهبری است که آموزش و پرورش ودانشگاهها در هر سه زمینه، نقش کلیدی و محوری دارند.
معاون وزیر امورخارجه با تاکید بر اینکه برجام معجزه نمیکند بلکه تلاش و همت ما معجزه میکند تصریح کرد: برجام تنها زمینه را فراهم و موانع را رفع کرد تا راه باز شود، و اکنون اگر در راه باز شده نَدَویم کاری نمیتوان کرد و عقب خواهیم ماند.
وی با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی به معنی انزوا و ریاضت اقتصادی نیست گفت: اقتصاد مقاومتی یعنی به جایی برسیم که کسی هوس تحریم نکند و بداند که تحریم علیه ایران کارایی ندارد.
عراقچی در پایان با تاکید بر اینکه بدون علم نمیتوانیم ادعای قدرت و کارآمدی در جهان داشته باشیم افزود: علاوه بر اقتدار علمی در زمینه مصونیت فرهنگی نیز ابتدا باید زمینهها از آموزش و پرورش آغاز شده نسل آینده پرورش یابد و فرزندان ما را در برابر فرهنگ خارجی و فسادها مقاوم و مصون تربیت کند تا آفتهای فرهنگی اثرگذار نباشد.