شاید برای بسیاری عجیب باشد که چرا یک تک تیرانداز ابهت و اهمیتی در حد یک دسته حرفه ای نظامی دارد.
یک اسنایپر ( تیرانداز از خفا، تک تیرانداز) کسی است که برای هر شلیک خود باید برنامه ریزی بسیار از ابعاد گوناگون شامل ، فاصله تا هدف، نوع هدف، استتار خود قبل و حین و بعد شلیک نماید و همین مساله سبب می شود که برای انتخاب و آموزش یک تک تیرانداز، فاکتورهای زیادی در نظر گرفته شود تا از وی یک نیروی ویژه تمام عیار بسازد به خصوص که اغلب تک تیراندازها در ماموریت های ویژه و خطیر استفاده می شوند و عملا در جوامع نظامی امروزی نقشی که یک تک تیرانداز( اسنایپر، تیرانداز از خفا) بر عهده دارد برابری می کند با اهمیت افرادی که در نیروی مخصوص آموزش دیده و خدمت می کنند و به صورت تیمی و دسته ای وارد میدان رزم می شوند.
در عصر کنونی کشورهای مختلف استفاده از تک تیراندازان را در واحدهای رزم خود به دلایل تاکتیکی دارای اهمیت استراتژیک فراوانی می دانند؛ سابقه استفاده ارتش ایران از تکتیراندازها به دوران دفاع مقدس بازمیگردد. ایران اسلامی در آن زمان از دراگونفهای روسی (قناسه) که طی عملیاتهای مختلف از ارتش بعثی به غنیمت گرفته بود، استفاده میکرد.
این سلاح توسط «ایوگینی فدروویچ دراگونف» اسلحه ساز کهنهکار روسی در اوائل دهه 1960 ساخته شد. مکانیزم عملکرد این سلاح بسیار شبیه به کلاشنیکف بوده و اکثر قطعات آن از روی این سلاح ساخته شده است. این سلاح انفرادی که طولی به میزان 1250 میلیمتر و برد گلوله آن با کالیبر 7 میلیمتری 1300 متر است در حال حاضر در خدمت ارتش روسیه و بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران است.
"طاهر" سبکترین تکتیرانداز نزاجا با دقت فوقالعاده
این سلاح در حاشیه رزمایش بیتالمقدس 27 برای نخستین بار رونمایی شد و توسط یگانها مورد استفاده قرار گرفت. تکتیرانداز طاهر با کالیبر 7.62 بیش از 800 متر برد موثر داشته و قادر است اهداف زمینی را با دقت منحصربفرد مورد اصابت قرار دهد.
مکانیسم این سلاح با کمی تغییر نزدیک به سلاحهای کالیبر 7 روسی است؛ که با وزنی کمتر از 5 کیلوگرم جزو سبکترین سلاحهای تکتیرانداز نزاجا محسوب میشود.
"شاهر" اولین تکتیرانداز ایرانی با کالیبر بالا
تفنگ ایرانی "شاهر" یکی از سلاحهای جدید نیروی زمینی ارتش در حوزه تکتیراندازهای کالیبر بالا است که وزنی حدود 22 کیلوگرم، طول 185 سانتیمتر و برد موثر آن 3 هزار متر عنوان شده است.
با توجه به شرایط وزنی و فیزیکی تفنگ "شاهر" این سلاح برای اجرای عملیات موثر به 3 خدمه احتیاج دارد. همچنین کاربران اصلی این سلاح را عمدتا نیروهای عملیات ویژه که از آمادگی بدنی مناسبی برخوردارند، تشکیل میدهند.
براساس این گزارش سرعت گلولههای کالیبر 14.5 میلیمتر که در این اسلحه مورد استفاده قرار میگیرد حدود هزار متر بر ثانیه است و قدرت تخریبی آن در مقایسه با فشنگهای 12.7 میلیمتری که عمدتا در سلاح غربی استفاده میشود 60 درصد بیشتر است.
"شاهر" در مقایسه با نمونه غربی که توسط نظامیان آمریکایی در سطح منطقه با عنوان M107 مورد استفاده قرار میگیرد و قابلیت اجرای عملیات تا شعاع دو کیلومتری را دارد، از برد و دقت عمل بیشتری برخوردار است و قادر است علیه اهداف زمینی، هوایی چون خودروهای زرهی، سنگرهای بتنی، انواع بالگردها و نفرات دشمن تا شعاع 3 کلیومتری اجرای ماموریت کند.
نصب "شاهر" بر روی بالگردهای نزاجا
سلاح شاهر که در رزم زمینی نسبت به سلاحهای کلاس خود از قابلیتهای بیشتری برخوردار است، توسط کارشناسان جهاد خودکفایی نزاجا در مهرماه سال جاری بر روی برخی بالگردهای این نیرو نصب شده، تا بر قابلیتهای تهاجمی سامانههای بالگردی افزوده شود.
تست میدانی این سلاح بر روی بالگرد 206 با موفقیت انجام شد؛ امیر کیومرث حیدری جانشین فرمانده نیروی زمینی ارتش گفته است: در سال جاری (1394) اقدامات مؤثری جهت ارتقای سامانههای بالگردی انجام گرفته است؛ که مهمترین آن نصب سامانههای فرماندهی و کنترل و سلاح شاهر بر روی بالگردهای این نیرو است.
"باهر" مرگبارترین تکتیرانداز جهان
گلولههای 23 میلیمتری توپ تکتیرانداز باهر با قدرت آتشی که دارند قادرند به راحتی در بالگردهای عملیاتی و انواع زرهپوشها نفوذ کرده و آسیبهای جدی را به این ادوات وارد کنند.
همچنین سنگرهای بتنی، برجکهای دیدهبانی، سامانههای راداری منصوب بر خودروهای زرهی پشتیبانی، دیشهای دریافت اطلاعات و تقریبا هر آنچه یک نیروی زمینی در اختیار داشته باشد، به غیر از تانکهای سنگین، در برابر این سلاح شانسی نخواهد داشت.
در پایان ذکر این نکته بسیار مهم است که در فضای کنونی و با توجه به آنکه آمریکا و رژیم صهیونیستی تمام توان خود را در ایجاد جنگ های نیابتی و وکالتی در منطقه غرب آسیا و میان مسلمانان صرف می کنند، اهمیت استفاده از اسلحه های انفرادی در جنگ های تن به تن و چریکی، بیش از گذشته ملموس خواهد بود.