سفر اروپایی حسن روحانی از نگاه ناظران، اگرچه در دوران پسابرجام سفری مهم تلقی می شود، اما انتقادهایی نیز در خصوص عقد قراردادهای تجاری به همراه داشته است. انتقادهای داخلی از تصمیم های عجولانه دولت در این قراردادها و انتقادهای برخی در خارج از کشور با عنوان مخالفان توافق و مذاکره با ایران.
پایگاه اینترنتی شبکه فاکس نیوز (Fox News) در گزارشی به سفر حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان به اروپا پرداخته است. این رسانه تندرو آمریکایی که در خلال مذاکرات هسته ای برای تخریب توافق تلاش می کرد، اکنون از احتمال گسترش فعالیت های بی ثبات کننده ایران در منطقه می گوید!
در عنوان این گزارش آمده است: «روحانی رئیس جمهور ایران با جیبی لبریز از پول و آزاد از تحریم ها با سرخوشی به خرید بین المللی می پردازد.»
فاکس نیوز نوشت: «این گشت و گذار و خرید، آنقدر بزرگ است که داغ ترین عشق خریدها را به سرگیجه می اندازد؛ اما در لیست خریدهای روحانی خبری از برندهای "گوچی"، "لویی ویتون" و "فراگامو" نیست.
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران که از بند تحریم های بین المللی فلج کننده رها شده و جیب هایش لبریز از دارایی های آزاد شده است، این هفته تعداد زیادی توافق پرمنفعت را به شرکت های اروپایی در طول سفرش به اروپا امضا کرد؛ سفری که از سال 1999 توسط مقامات ایرانی بی سابقه است.»
فاکس نیوز با اشاره به قراردادهای امضا شده در ایتالیا و پاریس می نویسد: «روحانی درایتالیا قراردادهایی به ارزش 18 میلیارد دلار را امضا کرد که شامل قراردادهای کشتی سازی، استیل و انرژی است. پس از آن روحانی برای دور دیگر از خریدهای گسترده به پاریس رفت؛ پاریسی که از حضور وی، شاد و هیجان زده بود.
- 24 میلیارد دلار برای 118 هواپیمای مسافربری ایرباس
- 400 میلیون دلار برای قرارداد با کارخانه خودروسازی پژو
- توافق با قول انرژی توتال برای خرید 200.000 بشکه نفت خام روزانه از ایران
انجام این معاملات گیج کننده با لغو تحریم های بین المللی ایران امکان پذیر شده است؛ مسئله ای حاصل از توافق هسته ای با غرب و برچیدن بسیاری از زیرساخت های هسته ای این کشور.»
در ادامه این گزارش با اشاره به برخی تنش های فرهنگی در سفر رئیس جمهور آمده است: «قراردادهای گسترده و ناگهانی، برخی از درگیری های فرهنگی که در حین سفر روحانی به وقوع پیوست را تحت الشعاع خود قرار داد؛ از جمله پوشاندن مجسمه های عریان موزه رم که برای میهمان های ایرانی نامناسب به نظر می رسید. هر چند برخی در ایتالیا این اقدام را تسلیم و انقیاد فرهنگی دانسته اند. در فرانسه نیز یک جلسه ناهار تعطیل شد؛ چرا که میزبان حاضر نشد از شراب های محبوب خود بر روی میز بگذرد.»
این رسانه آمریکایی با تکرار اتهامات همیشگی رسانه های تندروی غرب علیه ایران، می نویسد: «همچنان که ایران در حال خرج کردن بسیاری از ثروت های تازه به دست آورده خود است، هنوز هراس ها از هزینه کردن بخشی از این پول ها برای گسترش بی ثباتی ها در منطقه، به قوت خود باقیست. ایران نیروها و نمایندگان فعالی در سوریه، یمن و عراق دارد و کشورهای سنی معتقدند که جیب های پر از پول تهران، آن را به تهدیدی بزرگتر تبدیل می کند.
"اما اشفورد" از اندیشکده [آمریکایی] کاتو با اشاره به این موضوع می گوید: "ایرانی ها می توانند با پول های بیشتری که به دست آورده اند برای تامین مالی اهداف شرورانه مختلف خود استفاده نمایند."
"اشفورد" که خود از حامیان توافق جنجالی هسته ای بوده و بسیاری دیگر، امید دارند که ایران به جای چنین استفاده ای، دارایی های به دست آمده را در اقتصاد تحت محاصره درآمده خود، هزینه نماید. او همچنین توافق هسته ای را دریچه ای به سوی گرمی روابط تهران و واشنگتن می داند.»
در ادامه این گزارش به روابط ایران و آمریکا اشاره شده و آمده است: «روحانی در پاریس گفت: "ما باید مشکلات گذشته (با آمریکا) را قدم به قدم حل نماییم. هر دو طرف می دانند که آینده ای بهتر می تواند برای دو کشور سودمند باشد."»
فاکس نیوز در انتها با اشاره به شلیک موشک های ایرانی در نزدیکی ناو ترومن، دستگیری 10 ملوان آمریکایی در خلیج فارس و انتشار تصاویر آن ها و در نهایت خبر پرواز پهپاد ایرانی بر فراز ناو هواپیما بر آمریکایی که دیروز منتشر شد، می نویسد: «با وجود آنکه امضای توافق نوید دهنده شفافیت و کنار گذاشتن تلاش برای ساخت سلاح هسته ای است، ایران در هفته های اخیر سگنال های متناقضی را به سوی غرب فرستاده است.»