سن روحانی، رئیسجمهور ایران، عازم رم، پایتخت ایتالیا شده و قرار است روز چهارشنبه به پاریس، پایتخت فرانسه نیز سفر کند. این نخستین سفر یک رئیسجمهور ایران به اروپا پس از 16 سال است که به دعوت رسمی سران دو کشور ایتالیا و فرانسه انجام میشود. همچنین نخستین سفر خارجی رئیسجمهور ایران پس از اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و لغو تحریمها به شمار میرود. روحانی قرار است در جریان این سفر به واتیکان برود و با پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان هم دیدار کند.
اولین سفر اروپایی حسن روحانی رئیسجمهوری پس از اجرایی شدن برجام و رفع تحریمها آغاز شد. حالا دو ماه پس از حوادث تلخ پاریس، حسن روحانی اولین سفر اروپاییاش را پس از حل پرونده هستهای ایران و آغاز دوران پساتحریم امروز با سفر به رم آغاز میکند. دعوتنامه این سفر مرداد ماه سال جاری از سوی «پائولو جنتیلونی» وزیر امور خارجه ایتالیا در سفرش به تهران به رئیسجمهوری تحویل داده شده بود.
روحانی در سفر به ایتالیا پس از استقبال رسمی، ملاقاتهایی با رئیسجمهوری، نخستوزیر و سایر مقامات بلندپایه ایتالیا خواهد داشت. دعوتنامه سفر روحانی به فرانسه در روزهای اول مرداد سال جاری از سوی لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه در سفرش به ایران به رئیسجمهوری تقدیم شده بود. به هرترتیب روحانی در این سفر علاوه بردیدار با رئیسجمهوری فرانسه، با مدیر کل یونسکو (سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد) که مقر آن در پاریس است، بهعنوان بازوی فرهنگی سازمان ملل متحد نیز دیدار وگفتوگو خواهد کرد. همچنین روحانی با تعدادی از سرمایهگذاران، مدیران اقتصادی و صاحبان ارشد صنایع بزرگ فرانسه دیدار خواهد داشت. ملاقاتهای دوجانبه و چندجانبه، نشست و مصاحبه با سردبیران ارشد رسانههای اروپایی، ایتالیایی و فرانسوی، دیدار با نخبگان و اندیشمندان، نشست مشترک با صاحبان صنایع و سرمایهگذاران از سایر برنامههای پیشبینی شده برای رئیسجمهور در این سفر ۴ روزه است.
روابط اقتصادی
بنظر می رسد که، ایران در این سفر به دنبال بازگرداندن روابط اقتصادیاش با رم و پاریس است که پیش از اجرای تحریمهای بینالمللی اقتصادی در ژانویه 2012 از شرکای تجاری اقتصادی اصلی ایران به شمارمیآمدند. تجارت میان ایران و ایتالیا از سالانه 6/ 7 میلیارد دلار در سال 2012 به 3/ 1 میلیارد کاهش یافته است.
اما اکنون با توجه به لغو تحریمهای ایران تجار ایتالیایی مایلند تا روابط خود را با ایران تجدید کنند. در این بین شرکتهای پژو و رنو بسیار مشتاقند که بار دیگر وارد بازار خودروی ایران شوند اما اکنون با رقبای سرسختی ازآلمان، کرهجنوبی، چین و ژاپن مواجهند.در همین رابطه سفر یک هیات تجاری 150 نفره از فرانسه به ایران در تابستان سال جاری وهمچنین رایزنیها برای خرید هواپیماهای ایرباس صورت گرفته است.
همچنان که به گفته عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی قرار است در جریان سفرحسن روحانی به فرانسه قرارداد خرید ۱۱۴ فروند هواپیمای مسافربری از نوع ایرباس امضاء شود. در همین حال حدود 70 تن از فعالان رشتههای مختلف اقتصادی، رئیسجمهوری را در سفر به ایتالیا و فرانسه همراهی میکنند.
فرش قرمز اروپا زیر گامهای دیپلماسی تهران
پیشبینی میشود روسای جمهوری ایران و ایتالیا و فرانسه درکنارگفتوگو بر سر مسائل اقتصادی در مورد مهمترین مسائل جاری در منطقه از جمله بحران پیش آمده در روابط ایران و عربستان با یکدیگر گفتوگو کنند همچنان که پیش ازاین لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه برای کاهش تنش جاری میان تهران و ریاض اعلام آمادگی کرده بود.
واقعیت موضوع آن است که، آنطور که در طی سالیان اخیر نقش سازنده ایران در معادلات جهانی و روابط بین الملل از نگاه تحلیل گران سرشناس سیاسی دنیا پنهان نماده است،امروز ما شاهد ظهور روزافزون این تفکر در بین دولتمردان وتصمیم سازان جامعه بین المللی هستیم.
جایگاه ایران در منطقه و نقش تهران در حل بحرانهای خاورمیانه و حتی جهان پیش رو، جمهوری اسلامی ایران را در مسیر کسترش و ترمیم روابط دپلماتیک با نظام بین الملل قرار داده است.گویا این سفر تفاوتهایی با قبل دارد، از جمله همراهی هیات وسیعتری. همین چند روز پیش که رییسجمهوری چین در ایران حضور داشت، حدود ٨٠٠ نفر وی را همراهی میکردند.
خوشبختانه این رویه در ایران هم اجرایی شد و در سفر به فرانسه فعالان اقتصادی ایران با هدف همکاری اقتصادی با همتایان فرانسوی خود، روحانی را همراهی میکنند. بالطبع زمانی که رییسجمهوری یک کشور در کنار فعالان اقتصادی به جایی سفر میکند، پیامی مخابره میشود که نشاندهنده عزم یک دولت برای گسترش و توسعه صنعت و اقتصاد است.
باید به این نکته اشاره کردکه، فرانسه در زمینههای خودرو، کشاورزی، هواپیماسازی، ساختمان، محیط زیست و گردشگری، کشور توانایی است و همکاری دو جانبه بین ایران و فرانسه میتواند ما را در زمینه رفع کمبودها در حوزههایی که گفته شد، یاری کند.
البته باید به یاد داشته باشیم که قبلا هم همکاریهای گستردهای بین ایران و فرانسه در زمینه خودروسازی وجود داشت ولی با فشار امریکا، آنها مجبور شدند ما را رها کنند. هر چند که این عمل خواست طرف فرانسوی نبود ولی به هر حال آنها ما را رها کردند وخودشان هم ضضر این نابخردی را چشیدند.
لازم است که در دوره جدید توجه بیشتری به قراردادهایی که نوشته میشود، داشته باشیم تا مانند گذشته دچار مشکل نشویم. از سوی دیگر باید از دوره پیش برجام آموخته باشیم که اجازه ندهیم تضادها به مرحله حاد برسد و تلاش کنیم مسائل را در حوزه دیپلماسی حل کنیم.
در هر صورت باید منتظر ماند و دید که دستاوردها و ابعاد این سفرهای دیپلماتیک در چه گستره ای قرار می گیرد.آنچه که دست به نقد و آماده بهره برداری است این مهم است که،هر اندازه روابط خارجی یک کشور افزایش یابد و نیز دارای تنوع و تکثر در هدف گذاریها باشد، موجد بالا رفتن سطح توسعه سیاسی و به تناسب آن ارتقاء اقتصادی و فرهنگی جامعه مبداء خواهد شد.
تا بدین لحضه این جوان برنا(ایران) در مواجه با محدودیتها و قیدهای ساختارمند غرب بود،حال دولتمردان غرب و همچنین ایالت متحده نیک به این موضوع پی برده اند که، این جوان برنا شوق پیشرفت-هم افزایی-الگوسازی-نقش محوری در مسایل جهان و...دارد وآنها ناگزیر بر پذیرش این موضوع بسیار مهم هستند.
باید پذیرفت چنانچه جامعه جهانی قائل براین مطلب باشد که حل مبنایی مسایل و معضلات جهانی نیازمند یکخرد جمعی است، بواقع تهران بخش مهمی از یک پازل سیاسی در برطرف کردن مناقشات بین المللی است.
زنجیره افراط و تروریسم بشدت مرزهای خاورمیانه را در نوردیده است و به اروپا وامریکا رسوخ نموده است، بنابراین جمهوری اسلامی ایران بعنوان با ثبات ترین و امن ترین کشور در سطح خاورمیانه گزینه ای ناگسستنی و انکار ناپذیر در زدودن غبار خشونت و ناامنی از چهره دنیاست.
از طرفی ایران با سرزمینی بکر و پهناور، بهترین و تنها انتخاب برای کشورهای صنعتی خواهد بود. چنانکه اگر غیر از این بود فرودگاه تهران از سفرهای هیاتهای دیپلماتیک کشورها متراکم نمی شد و ما امروز شاهد دعوت از مقامات بلند پایه ایران به اروپا نبودیم.از این رو می توان گفت برگ جدید روابط خارجی ایران و اروپا ورق زده شده است و امیدواریم به زودی نتایج این مناسبات در قوام اقتصادی و سیاسی کشور عزیزمان به منصه ظهور برسد.