اصلاح طلبان و حامیان دولت حساب ویژه ای بر روی کمک دولت برای تسخیر مجلس دهم باز کرده اند. آنها قصد دارند به هر نحو شده نامزدهای خود را به مجلس بفرستند و در این میان فشار بر روحانی، رئیس جمهور را افزایش داده و وی را تهدید به عدم پشتیبانی در انتخابات ریاست جهمهوری 1396 کرده اند.
علی صوفی، فعال اصلاح طلب و وزیر تعاون دولت اصلاحات در مصاحبه با روزنامه آرمان، از ملاقات های دکتر محمدرضا عارف و حسن روحانی در 2 سال اخیر خبر داده که با موضوع انتخابات و اتحاد اصلاح طلبان و حامیان دولت، برگزار می شده است. وی عنوان کرده: « دکتر عارف به آقای روحانی هشدار داده است که اگر اصلاحطلبان موفق نشوند در انتخابات مجلس دهم پیروزشوند آقای روحانی در سال96 در پاستور نخواهد بود. آقای عارف با این منطق و استدلال تلاش کردند در دو سال گذشته اتحاد و انسجام را در همه طیفهای اصلاحطلب ایجاد کنند تا مانع از وقوع چنین اتفاقی شوند. آقای روحانی و آقای عارف هر دو به یک جمعبندی مشترک از شرایط کنونی رسیده بودند و تصمیم گرفته بودند جریان اصلاحات و جریان هوادار آقای روحانی به صورت متحد و با انسجام کامل وارد رقابتهای انتخابات مجلس شورای اسلامی شوند.» در زیر بخش های اصلی این مصاحبه را می خوانید:
- جریان اصلاحات به دلیل اعتباری که نزد مردم دارد در شرایط کنونی در صحنه انتخابات باقی خواهد ماند و از تمام تلاش خود برای پیروزی در انتخابات مجلس استفاده خواهد کرد. اتاق فکر جریان اصلاحات از دو سال پیش تاکنون فضای سیاسی کشور را رصد کرده و درباره همه احتمالات ممکن در فضای انتخابات مجلس شورای اسلامی و همچنین مجلس خبرگان تامل و تفکر کرده و برای هر شرایطی برنامه خاص خود را تدوین کرده است. جریان اصلاحات برای سه سطح ملی، استانی و حوزههای انتخاباتی برنامهریزی کرده است. استراتژی اصلی اصلاحطلبان برای انتخابات مجلس حضور منسجم و متحد این جریان و جلوگیری از تشتت و تفرقه در بین طیفهای مختلف اصلاحطلبی است.
-در شرایط کنونی با توجه به رد صلاحیتها شخصیتهای اصلاحطلب بسیاری از اختلاف نظرهای موجود درباره بستن لیستهای انتخاباتی از بین رفته است. یکی از دغدغههای ما برای بستن لیستهای انتخاباتی تکثر و تعدد کاندیداها بود. با این وجود در شرایط کنونی در بسیاری از حوزههای انتخابیه اصلاحطلبان اندکی در صحنه انتخابات حضور دارند. این در حالی است که در برخی از حوزهها حتی یک اصلاحطلب نیز حضور ندارد. در حوزههایی که هیچ کاندیدای اصلاحطلبی وجود ندارد ما از چهرههای معتدلتر اصولگرایان در مقابل تندروهای این جریان حمایت خواهیم کرد. در شرایط کنونی سیاست اصلی جریان اصلاحات این است که مردم با صندوقهای رای قهر نکنند و به صورت جدی در انتخابات شرکت کنند.
- تلاشهای مفید و سازندهای از سوی آقای روحانی، علی لاریجانی و دکتر عارف در این زمینه صورت گرفته و هر کدام از این افراد از کانالهای مختلف تلاش کردهاند چهرههای بیشتری را به صحنه انتخابات بازگردانند. خبرهایی که در این زمینه به گوش میرسد تاحدود زیادی امیدوارکننده است. براساس اظهارات برخی قرار است 15درصد از رد صلاحیتشدگان دوباره به صحنه انتخابات بازگردند. این مساله نشاندهنده این است که احتمالا شورای نگهبان قائل به تجدید نظر شده و به همین دلیل میتوان به آینده امیدوار بود.
- تا آنجا که بنده اطلاع دارم کاندیداهای جریان اعتدالگرا نیز ردصلاحیت شدهاند و این جریان نیز با مشکلات بزرگی مواجه شده است. این در حالی است که هنوز برخی از اصلاحطلبان در صحنه انتخابات حاضر هستند و ما امیدوار هستیم این عده بتوانند کشتی اصلاحات را به سرمنزل مقصود برسانند. چهرههای جریان اعتدالگرای هوادار دولت آقای روحانی، جریان اعتدالگرای اصولگرایی و همچنین جریان اصلاحات بامشکل مواجه شدهاند. به نظر من در چنین شرایطی بیشترین خطر در انتظار دولت آقای روحانی است. بسیاری از نمایندگان اصولگرایی که در مجلس نهم حضور داشتند رویکرد دولت آقای روحانی را نمیپسندیدند و در اجرای سیاستهای دولت سد ایجاد میکنند. به همین دلیل اگر این افراد در مجلس دهم نیز حضور داشته باشند همین سیاست را ادامه خواهند داد و تلاش خواهند کرد مانع از موفقیت دولت آقای روحانی شوند. به نظر من اگر چنین شرایطی به وجود بیاید حتی فشارها علیه دولت آقای روحانی بیشتر از گذشته نیز خواهد شد. این در حالی است که دولت در وضعیت پسابرجام قرار دارد و به دلیل مشخص نبودن سرنوشت برجام ممکن است با چالشهای جدیدی مواجه شود.
- این وضعیت برای برجام نیز خطرناک خواهد بود و ممکن است سرنوشت برجام را با مخاطرههای جدیدی مواجه کند. تندروهای مجلس دهم تلاش خواهند کرد در یک سال و چند ماه باقیمانده از دولت آقای روحانی سیاستهای دولت را با استیصال مواجه کنند و برنامههای دولت را نقش برآب کنند. در صورت بروز چنین شرایطی حتی شانس آقای روحانی برای پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری سال1396نیز ضعیف خواهد شد.
- آقای عارف بارها با آقای روحانی در این زمینه صحبت کرده است. وی به آقای روحانی هشدار داده است که اگر اصلاحطلبان موفق نشوند در انتخابات مجلس دهم پیروزشوند آقای روحانی در سال96 در پاستور نخواهد بود. آقای عارف با این منطق و استدلال تلاش کردند در دو سال گذشته اتحاد و انسجام را در همه طیفهای اصلاحطلب ایجاد کنند تا مانع از وقوع چنین اتفاقی شوند.
- آقای روحانی نیز هم این مساله را تایید کرده است. آقای روحانی و آقای عارف هر دو به یک جمعبندی مشترک از شرایط کنونی رسیده بودند و تصمیم گرفته بودند جریان اصلاحات و جریان هوادار آقای روحانی به صورت متحد و با انسجام کامل وارد رقابتهای انتخابات مجلس شورای اسلامی شوند. البته برخی تلاش کردند بین جریان اصلاحات و جریان حامی آقای روحانی اختلاف و فاصله ایجاد کنند که در عمل موفق به این کار نشدند. کار به جایی رسیده بود که هرگاه حزب اعتدال و توسعه موضعی برخلاف اتحاد اصلاحطلبان و اعتدالیون میگرفت آقای روحانی شخصا دخالت میکردند و اجازه نمیدادند این اختلافات عمیقتر شود.
- دیدارهای زیادی بین آقای روحانی و آقای عارف در دو سال گذشته صورت گرفته و درباره مسائل مختلف تبادل نظر شده است. آقای عارف پس از مشاهده ردصلاحیتها برای کار انتخاباتی خود مصممتر شدهاند و قصد دارند به صورت جدیتر در صحنه انتخابات حضور داشته باشند. ایشان یک ستاد بسیار منسجم تشکیل دادهاند که دارای ساختار و نظم بسیار بالایی است. در نتیجه هیچ نشانهای از تزلزل در اراده انتخاباتی آقای عارف مشاهده نمیشود و ایشان با تمام قدرت در صحنه انتخابات حضور خواهند داشت. هدف اصلی آقای عارف رسیدن به ریاست مجلس آینده است. به نظر من حضور ایشان در هر سمتی در مجلس آینده غنیمت بسیار بزرگی است و ایشان میتواند منشا خدمات بسیار زیادی در آینده باشند.
- جریان اصلاحات به دنبال اعتمادسازی در فضای انتخابات است. یکی از کانالهای در نظر گرفته شده آیتا... هاشمیرفسنجانی است که ایشان بتوانند در این زمینه با رهبر معظم انقلاب صحبت کنند و استدلال اصلاحطلبان را برای ایشان بیان کنند. کانال دیگری که مورد نظر جریان اصلاحات قرار گرفته آقای روحانی است. جریان اصلاحات توقع دارد آقای روحانی از موقعیت و رابطه نزدیکی که با رهبر معظم انقلاب دارد استفاده کند وسبب حضور چهرههای بیشتری از جریان اصلاحات در انتخابات شود.
- در سال87 و در آستانه انتخابات ریاستجمهوری برخی از چهرههای اصلاحطلب مانند آقای مجید انصاری، اسحاق جهانگیری وموسوی لاری با رهبر معظم انقلاب دیدار کردند و تلاش کردند زمینه را برای حضور جریان اصلاحات در انتخابات فراهم کنند. با این وجود اینگونه دیدارها قبل از اتفاقات سال 88 برگزار شد و پس از آن چنین دیدارهایی صورت نگرفت. در شرایط کنونی تنها کانالهایی که جریان اصلاحات برای رایزنی با رهبر معظم انقلاب درنظر گرفته آیتا... هاشمی و همچنین آقای روحانی به عنوان رئیسجمهور کشور است.
- رئیس دولت اصلاحات در ماههای گذشته در روزهای دوشنبه جلسات منظمی را با بزرگان جریان اصلاحات مانند آقای عبدا... نوری، محمدرضا عارف ومحمدعلی نجفی برگزار و درباره شرایط کشور گفتوگو و رایزنی میکردند. این جلسات از بهار امسال تاکنون ادامه داشته و در شرایط کنونی نیز ادامه خواهد داشت.
- ما هیچ گونه جدایی بین جریان اصلاحات و حزب اعتدال و توسعه مشاهده نمیکنیم و به دنبال ارائه لیست مشترک انتخاباتی با این حزب خواهیم بود. تا قبل از رد صلاحیتها نیز ما هیچ گونه فاصله با حزب اعتدال و توسعه احساس نمیکردیم و این حزب را جزئی از جریان اصلاحات به شمار میآوردیم.
- پایگاه رای آقای روحانی در انتخابات ریاستجمهوری سال92 و همچنین انتخابات آینده جریان اصلاحطلبی است. حتی آرای خاکستری که در انتخابات ریاستجمهوری به حمایت از ایشان به صندوقها ریخته شد نیز متمایل به جریان اصلاحات بود. آقای روحانی با سوار شدن بر موج اصلاحطلبی که در کشور آغاز شده بود به ریاستجمهوری رسیدند. در دو سال گذشته نیز دولت ایشان به ویژه در زمینه سیاست خارجی به دستاوردهای بسیار بزرگی دست پیدا کرد و موفق شد وضعیت جامعه را بهبود بخشد.
- با این وجود موفقیتهای دولت آقای روحانی در زمینه مسائل داخلی مانند سیاست خارجی نبوده و ایشان هنوز نتوانسته اقدامات مهم و قابل توجهی در زمینه سیاست داخلی انجام بدهند. در نتیجه آقای روحانی هنوز دارای پایگاه رای مستقل از جریان اصلاحات نیست و پایگاه رای ایشان همچنان جریان اصلاحات و حامیان این جریان هستند. به همین دلیل در شرایط کنونی جریان اصلاحات به عنوان پایگاه اصلی رای آقای روحانی از ایشان توقع دارد تلاش کند و نگذارد جریان اصلاحات بهطور کلی از صحنه انتخابات کنار رود. اگر حامیان اصلی آقای روحانی از انتخابات مجلس کنار بروند تنها مخالفان و منتقدان ایشان در صحنه حضور خواهند داشت. بدون شک این عده تلاش خواهند کرد عرصه را بر دولت تدبیر و امید تنگ کنند و اجازه ندهند سیاستهای آقای روحانی در کشور اجرا شود. خطر دیگری که آقای روحانی را تهدید میکند از دست دادن پایگاه رای اصلاحطلبان است. اگر آقای روحانی عملکرد مناسبی در مساله ردصلاحیتها و همچنین سیاست داخلی نداشته باشد ممکن است با ریزش آرای حامیان خود در جریان اصلاحات مواجه شود که چالش بسیار بزرگی برای ایشان به شمار خواهد رفت. یکی از شعارهای مهم آقای روحانی در دوران مبارزات انتخاباتی تحقق فضای باز سیاسی و آزادیهای مدنی بود. در نتیجه حامیان آقای روحانی توقع دارند ایشان به وعدههای انتخاباتی خود عمل کنند و زمینه حضور همه جریانهای سیاسی را در انتخابات مهیا کنند. با این وجود جریان اصلاحات از عملکرد آقای روحانی رضایت دارد و مواضع و سیاستهای ایشان و دولت تدبیرو امید را در راستای مطالبات مردم وحل مشکلات پیش روی کشور و مردم ارزیابی میکند.