نشریه آمریکایی "نیوز ویک" (News Week) در گزارشی تحت عنوان "چرا جان کری در حال سجده کردن مقابل ایران است" به انتقاد از موضع گیری دولت آمریکا در مقابل ایران پرداخته است.

 

در این گزارش آمده است: «از زمان امضای توافق هسته ای با جمهوری اسلامی ایران، این دولت رفتاری تحقیر آمیز با دولت اوباما داشته است. مقامات آمریکایی احتمالا امیدوار بوده اند که رفتار ایران بهتر شود اما بدتر هم شده است. ایران تعداد بیشتری از نیروهای سپاه پاسداران خود را به جنگ در سوریه فرستاد، دو آزمایش موشک بالستیک که ناقض قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل بود را انجام داد، مقامات این کشور به سر دادن شعار مرگ بر آمریکا ادامه می دهند و این کشور تعداد بیشتری آمریکایی را زندانی کرده است.

 

 

اما واکنش دولت اوباما چیست؟ معذرت خواهی از آن ها! این موضوع با مراجعه به نامه جان کری، وزیر امور خارجه [آمریکا]، به همتای ایرانی‌اش محمد جواد ظریف روشن می شود.»

 

 

در ادامه این گزارش آمده است: «ایران در یک حرکت تحقیر آمیز دیگر، نسبت به شرایط جدید اخذ روادید برای اشخاصی که به این کشور (یا عراق، سودان و سوریه) سفر کرده اند، شکایت می کند. بر اساس این قانون، اشخاصی که به این کشورها سفر کرده اند هر چند عضو 38 کشوری باشند که شامل معافیت روادید هستند، باید برای ورود به آمریکا، ویزا دریافت نمایند. هدف روشن و واضح این اقدام، جلوگیری از ورود تروریست ها به ایالات متحده است.»

 

 

این پایگاه آمریکایی با اعتراض نسبت به موضع گیری دولت آمریکا در قبال ایران آورده است: «شکایت ایران مبنی بر اینکه "لابی های صهیونیستی" قوانین جدید را وضع کرده اند، یادآور خوبی از ماهیت این رژیم است. اما ایالات متحده چگونه به این ادعا پاسخ داد؟ با محکوم کردن حملات ایران به "لابی های صهیونیستی" توسط سخنگوی وزارت امور خارجه؟ با بیان اینکه ایران بدترین کشور حامی تروریسم در جهان است؟ با یادآوری این حقیقت که ایران به تازگی قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل را نقض کرده است و به زندانی کردن شهروندان بی گناه آمریکایی در زندان هایش ادامه می دهد؟

 

 

خیر! پاسخ دولت آمریکا با اطمینان خاطر دادن به ایران بود که ما به هیچ وجه قصد ضرر و زیان وارد کردن به ایران را نداریم.»

 

 

در ادامه این گزارش ضمن اشاره به متن نامه جان کری به ظریف آمده است: «کری به خاطر "نشست سازنده" از ظریف تشکر می کند. قطعا ظریف به دنبال پیشبرد منافع ملی ایران است و او به خاطر این کار سزاوار تشکر از سوی ما نیست. لحن نامه کری برای مکاتبه با وزیر امور خارجه کانادا مناسبت است. واقعا ما باید به نماینده این رژیم سرکوبگر اطمینان خاطر دهیم که بدون توجه به رفتارهای آن ها، تمام تلاش خود را به کار برده و از هر ابزار ممکن برای دفاع و پیشبرد منافع تجاری مشروع آن ها استفاده خواهیم کرد؟

 

 

بهتر نیست به جای چنین برخوردی، عنوان شود: "توانایی و تمایل دولت ایالات متحده برای استفاده از ابزارهایی که در اختیار دارد به رفتار ایران در قبال شهروندان آمریکایی که به ناحق دستگیر و زندانی کرده، وابسته خواهد بود." به نظر می رسد آقای کری بیشتر نگران بی احترامی به ایران است تا آزادسازی  آمریکایی های در بند این کشور که زندانی بودن آن ها در مذاکرات هسته ای نیز مسئله ای کنار گذاشته شده بود. آیا باید این موضوع برای همیشه کنار بگذاریم، در حالی که از منافع تجاری مشروع ایران دفاع می کنیم؟»

 

 

اتخاذ موضع گیری های طلبکارانه از سوی رسانه های آمریکایی در قبال جمهوری اسلامی، امری معمول و طبیعی است. اما حتی برخی از کارشناسان آمریکایی، محدودیت های جدید در قوانین روادید را نقض توافق هسته ای -یا روح توافق- قلمداد کرده اند. پائول پیلار" از اعضای سابق سازمان سیا، با انتشار یادداشتی در پایگاه آمریکایی کنسرسیوم نیوز ضمن پرداختن به این موضع می نویسد: «کنگره آمریکا که در بند بندگی رهبران اسرائیلی و نومحافظه کاران است، تروریسم داعش را بهانه ای برای سرکوب سفر به ایران قرار داده در حالی که ایران هیچ ربطی به داعش یا دیگر گروه های جهادی سنی ندارد، برعکس عربستان سعودی و دیگر کشورهای خلیج فارس که اسمی از آن ها در لیست کنگره نیامده است. با وضع این قانون از سوی کنگره و اعمال محدودیت های جدید در اخذ ویزا، منافع اقتصادی ایران به صورت غیر مستقیم تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.

 

 

حتی در صورتی که وضع قوانین محدود کننده در رابطه با اخذ روادید بتواند مانعی در ورود تروریست ها باشد، قانون جدید در مسیری اشتباه تعریف شده است. با وجود آنکه هواپیماربایان حادثه تروریستی 11 سپتامبر از عربستان، امارات، مصر و لبنان بودند و تراندازان حادثه تروریستی سان برناردینو پاکستانی بودند، در لیست محدودیت ویزای مقامات آمریکایی نام ایران، عراق، سوریه و سودان آمده است. مسئله نقض احتمالی توافق هسته ای ایران نیز در اینجا وجود دارد. این موضوع کاملا محتمل است که با وجود جذابیت موقعیت های تجاری در ایران پس از لغو تحریم ها، بسیاری از تاجران و صاحبان کسب و کار اروپایی ها و آسیایی با تصویب این قانون، از سفر به ایران اجتناب کنند. پیامدهای اقتصادی این موضوع برای ایران بسیار جدی است؛ چرا که انعقاد قراردادهای خارجی، بخش مهمی از امیدهای این کشور برای بهبود شرایط اقتصادی پس از توافق هسته ای بوده است.»