آژانس بینالمللی انرژی اتمی در این گزارش، مدعی شده ایران پیش از سال 2003 برخی اقدامات تحقیق و توسعه در زمینهٔ سلاحهای اتمی انجام داده است، اما بعد از سال 2009، نشانههایی از فعالیتهای مشکوک هستهای ایران وجود ندارد.
گزارش آژانس در مورد فعالیتهای هستهای ایران قبل از سال 2003 در حالی با قید ابهام و پنهانکاری همراه شده است که آژانس اسناد متقنی در این زمینه در دسترس ندارد و به همین سبب نیز تنها اتهامات واهی را علیه کشورمان مطرح کرده است که البته بخش سیاه گزارش آمانو را همین اتهامات تشکیل میدهد.
در این باب اما متأسفانه برخی از مسئولان سیاسی کشورمان پیش از ارائه این گزارش مخدوش با ادعاهای ابهامآمیز و دهنیتهای شخصی، فرش قرمزی را برای استقبال از آن پهن کردند. در همین زمینه گفتوگوی هاشمی رفسنجانی با سایت «امید هستهای» حاوی نکات ابهامآمیزی در مورد ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای کشورمان است که دست بر قضا مورد توجه رسانههای صهیونیستی هم قرارگرفته است.
هاشمی در مصاحبه با سایت امید هستهای مدعی شده بود: «در سفر پاکستان میخواستم با عبدالقدیرخان دیدار کنم اما به من نشان ندادند. او معتقد بود کشورهای اسلامی باید بمب اتم داشته باشند»، «در سال 61 ذهنیت ما این بود که باید خود را به عوامل بازدارنده مسلح کنیم» و «درست است که ما اجازه رفتن بهطرف سلاح هستهای را نداریم، ولی اگر شرایطی پیش بیاید و ضرورتی پیدا کند و یا دشمنی پیدا کنیم که بخواهد از این سلاح استفاده کند، قدرت ما محفوظ است.»
وی در بخش دیگری از سخنان خود نیز درباره تمایل برخی از افراد در ایران به ساخت سلاح هستهای در زمان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران گفت: «همانگونه که گفتیم، اوایل که شروع کردیم، در جنگ بودیم و دنبال این بودیم که چنین امکانی برای روزی که دشمن ما بخواهد از سلاح هستهای استفاده کند، داشته باشیم. چنین تفکری بود. اما هیچوقت جدی نشد.»
معلوم نیست این ادعاهای مخدوش و مغلوط در زمانی که آژانس بینالمللی اتمی درگیر تهیه گزارش ارزیابی بود با چه انگیزهای عنوان شده است اما متأسفانه در پی این گزارش رسانههای صهیونیستی با استناد به سخنان رئیسجمهور سابق ایران، کشورمان را متهم به تلاش برای ساخت سلاح هستهای کرده و سخنان هاشمی را بهمثابه سندی آشکار در این زمینه عنوان کردهاند.
در پی این سخنان روزنامه صهیونیستی هاآرتص نوشت: «رئیسجمهور پیشین ایران اعتراف کرد که ایران همواره، بهطور پنهانکارانهای به دنبال بمب اتمی بوده است. اکبر هاشمی هدف از برنامه هستهای ایران را بازدارندگی در سایه جنگ طولانی مدت با عراق اعلام کرده است.»
پایگاه رادیو سراسری رژیم صهیونیستی نیز در گزارشی با عنوان «گزارشها نشان میدهد یک رئیسجمهور سابق اعتراف کرده ایران به دنبال بمب هستهای است» نوشت: «رفسنجانی در مصاحبهای گفت که برنامه هستهای ایران با قصد کسب قابلیت ساخت سلاح هستهای شروع به کارکرده است و گفته که «اوایل که شروع کردیم، در جنگ بودیم و دنبال این بودیم که چنین امکانی برای روزی که دشمن ما بخواهد از سلاح هستهای استفاده کند، داشته باشیم.»
به هر جهت آنچه از اساس کار مشخص است رسانههای صهیونیستی برای اتهامافکنی علیه ایران نگاه ویژهای به سخنان هاشمی رفسنجانی بهعنوان رئیسجمهور و مسئول وقت داشتهاند و گزارش آمانو نیز بهطور مشکوکی منطبق با همین اظهارات تهیه و تدوینشده است. البته هاشمی رفسنجانی از این نوع سخنان ابهامآمیز (نظامی - هستهای) که آتش تهیه دشمنان برای اتهام زنی علیه کشورمان شده زده است، بسیار دارد و مشخص نیست این سخنان که بیشتر به یک خودزنی بزرگ بر ضد منافع ملی تعبیر میشود تا کی ادامه خواهد داشت؟