زمان صدور دستور معافیت از تحریم‌های ایران

به گزارش افکارخبر، آمریکا، صدور معافیت‌های تحریمی برای اجرای «برجام» را از ۱۸ اکتبر(۲۶ مهرماه) که در این سند، «روز پذیرش» نامگذاری شده آغاز خواهد کرد.

مقام‌های دولت آمریکا، علی‌رغم اعلام این خبر گفتند، این معافیت‌ها تا قبل از تأیید توقف غنی‌سازی ایران توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به اجرا در نخواهند آمد.

سه مقام ارشد دولت آمریکا، به شرط عدم افشای نام با بیان اینکه رسیدن به «روز اجرا» ممکن است چند ماه زمان ببرد(مرحله بعدی عمل به «برجام») می‌گویند: «توپ، اکنون در زمین ایران است.»

یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا به اقداماتی که ایران باید مطابق برجام انجام دهد اشاره کرده و گفته این کشور بایستی در سایت هسته‌ای نطنز تغییراتی ایجاد کرده و هزاران دستگاه سانتریفیوژ را از آن خارج کند.

این مقام آمریکایی اضافه کرده انجام این اقدامات احتمالا به زمان نیاز خواهد داشت، اما اضافه کرده پیش‌بینی اینکه برای رسیدن به مرحله کاهش تحریم‌ها، به چه مقدار زمان نیاز است، دشوار است.

او گفت: «پیش‌بینی کامل اینکه چقدر زمان می‌برد تا ما به مرحله تخفیف تحریم‌ها برسیم دشوار است چون ما نمی‌توانیم این تخفیف‌ها را برای ایران قائل شویم، مگر اینکه آن‌ها این گام‌ها را در نطنز، فردو و رآکتور اراک اجرایی کنند.»

مقام‌های آمریکایی علاوه بر این، به اقدام‌های دیگری که ایران باید مطابق «برجام» آنها را انجام دهد، از جمله انتقال ذخائر اورانیوم، خروج دستگاه‌های سانتریفیوژ و زیرساخت‌های مرتبط با آنها در فردو و اقدامات مورد نیاز در رآکتور اراک اشاره کرده و گفته‌اند: «بنابراین، کارهای فیزیکی زیادی هستند که باید انجام شوند.»

یک مقام گفت: «ایران، هنوز باید تمام این کارها را انجام دهد، اما آن‌ها تا ۱۸ اکتبر بایستی همکاری با آژانس را برای اجرای اقدامات شفافیت‌ساز هم آغاز کنند.»

سه روز قبل‌تر از این تاریخ، یعنی در ۱۵ اکتبر، ایران بایستی تمامی فعالیت‌های مربوط به فعالیت‌های هسته‌ای خود یا PMD را به آژانس گزارش کند.

یک مقام دیگر آمریکایی گفته کاهش تحریم‌ها علیه ایران، تحریم‌های مربوط به قوه مقننه در زمینه فروش نفت ایران، تحریم‌های مربوط به بخش حمل و نقل و بخش بانکی ایران را نیز شامل می‌شوند.

او علی‌رغم این افزوده هیچ یک از معافیت‌های تحریمی، تا زمان انتشار گزارش آژانس اجرایی نخواهند شد.

این منبع همچنین گفته برآورد وزارت خزانهداری آمریکا این است که بازگشت تولید ناخالص داخلی ایران به مقادیر سال ۲۰۱۲ تا سال ۲۰۲۰ طول خواهد کشید.