مذاکرات در موعد مقرر پایان نمی‌یابد

به گزارشافکارنیوز،سیامک باقری کارشناس مسائل بین‌الملل درباره احتمال حصول توافق جامع هسته‌ای با توجه به زیاده‌خواهی‌های طرف غربی در مذاکرات گفت: شواهد و علائم مذاکرات هسته‌ای و مواضعی که بازیگران آن و همچنین آمریکایی‌ها داشته‌اند نشان دهنده آن است که پیچیدگی و ابهام بسیار زیادی در مذاکرات وجود دارد.

وی افزود: روند مذاکرات از یک طرف نشانگر آن است که توافق هسته‌ای در مذاکرات در موعد و زمان مقرر خودش حاصل نخواهد شد و از سوی دیگر همه طرف‌ها هم سعی دارند به گونه‌ای چانه‌زنی خود را بالاتر ببرند تا خواسته‌های خودشان را به صورت حداکثری به طرف مقابل تحمیل کنند که البته این موضوع بیشتر از سوی آمریکایی‌ها در حال اجراست.

باقری اظهار داشت: آمریکایی‌ها با بحث‌های مختلف به ویژه بحث‌های جدید مطروحه در مذاکرات همچنان بر یکسری موضوعات و تفسیرهای خاص تأکید دارند که بیانگر آن است آنها خواهان عبور ساده از مذاکرات نیستند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل خاطرنشان کرد: آمریکایی‌ها در مذاکرات به دنبال کسب حداکثری مطالبات هستند، ضمن اینکه آنها استراتژی ابهام را در مذاکرات برای افزایش منافعشان در پیش گرفته‌اند.

باقری گفت: آمریکایی‌ها در هر مرحله از مذاکرات با بیان یکسری مسائل جدید و تمرکز بر برخی موضوعات قدیمی که پیش از این جنجال‌آمیز نبوده است، سعی می‌کنند تحلیل‌ها و تأکیدات ویژه‌ای داشته باشند تا طرف ایرانی را در موقعیت خاصی قرار دهند.

وی تصریح کرد: به نظر می‌رسد که با روند فعلی، مذاکرات در موعد مقرر پایان نپذیرد.

این استاد دانشگاه درباره تأکید آمریکایی‌ها بر بازرسی از مراکز نظامی ایران افزود: آمریکایی‌ها با ابزارهای مختلف خود یا به دنبال نابودی برنامه هسته‌ای ایران هستند یا اینکه سایر مؤلفه‌های قدرت ایران را محدود کنند.

وی درباره پیشنهاد آمریکایی‌ها برای مذاکره با ایران در خصوص مسائل هسته‌ای اظهار داشت: آمریکایی‌ها به این دلیل به سمت مذاکره با ایران آمدند که بتوانند در یک موقعیت خاص، جمهوری اسلامی را مهار یا کنترل کنند، البته منظور از کنترل ایران بحثمهارسازی جمهوری اسلامی است.

*آمریکا به دنبال دسترسی به اطلاعات و توانمندی‌های نظامی ایران

باقری خاطرنشان کرد: آمریکایی‌ها به دنبال محدودسازی برنامه هسته‌ای و بحثگریز هسته‌ای ایران هستند ضمن اینکه آنها به دنبال دسترسی به اطلاعاتی درباره توانمندی‌های نظامی جمهوری اسلامی ایران نیز می‌باشند.

وی افزود: طرف غربی و به خصوص آمریکایی‌ها به دنبال آن هستند تا بازرسی‌های بی‌سابقه و پروتکل الحاقی را در وهله اول به عنوان بخشی از توافقنامه متعهد شده به ایران تحمیل کنند که این اقدام آنها به بهانه اینکه همه کشورها این موضوع را پذیرفته‌اند، صورت می‌گیرد.

این کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: طرف غربی به دنبال آن است که جنبه‌های مختلف، ‌متفاوت و ویژه‌ای از پروتکل الحاقی را برای ایران برجسته‌سازی کند که همه مراکز نظامی جمهوری اسلامی ایران را شامل شود.

باقری اظهار داشت: به نظر می‌رسد که طرف مقابل به خصوص آمریکایی‌ها علاوه بر موضوع هسته‌ای دسترسی به مراکز نظامی ایران را هم در دستور کار خود دارند که این نیت آنها به صورت تدریجی در حین مذاکرات نمایان شده است.

این استاد دانشگاه در پایان خاطرنشان کرد: بازرسیهای مدنظر آمریکا از ایران برای راهیابی و سرک کشیدن به حوزه مؤلفه دیگر قدرت جمهوری اسلامی ایران یعنی تأسیسات و توانمندیهای نظامی و همچنین صنایع موشکی است.