به گزارش افکارنیوز، این بار هم آقای نخست وزیر وقتی تور اروپایی می رفت حرفی زد که علاوه بر مخالفان، حقوقدانان، دانشجویان، اساتید دانشگاه و قشر وسیعی از خانواده ها را به بحثکشاند.
او قبل از آغاز سفر به کشورهای مقصد فنلاند، سوئد و لهستان در یک کنفرانس خبری حضور یافت و در حالیکه خبرنگاران انتظار داشتند از او صحبت هایی در خصوص محور برنامه ها و مذاکرات در کشورهای مقصد بشنوند، اردوغان یکباره موضوع خانه های دانشجویی مختلط را مطرح کرده و با تحکم خاصی در کلام گفت دختر پسرهای دانشجو بدون اینکه با هم ازدواج کنند در خانه های مشترک زندگی می کنند و این برای ما قابل قبول نیست و از مقررات قانونی سخن گفت که باید اجرایی شود.
آقای نخست وزیر ضمن اینکه سوالی را در مورد زندگی مشترک دختر پسران دانشجو بدون پیوند ازدواج مطرح می کرد که مخاطب آن مشخص نبود اذعان کرد که دولتش درصد قابل توجهی از خوابگاههای دانشجویی دولتی را تفکیک کرده و این خوابگاهها از نظر جنسیتی جدا شده است و هدف بعدی خانه های شخصی دانشجویی است که باید سیاست تفکیک جنسیتی صورت بگیرد که با واکنش گروههای مختلف مواجه شد.
در اولین واکنش نمایندگان مجلس ترکیه آن را مداخله دولت در زندگی خصوصی مردم دانستند و گفتند اردوغان در زندگی خصوصی مردم تجسس می کند.
اردوغان وارد فنلاند شده بود که دانشجویان مراتب اعتراض خود به صحبت های نخست وزیر را اعلام کردند و صحبت های او را توهین به خود دانستند که دولت بلوغ فکری آنها را نادیده گرفته و قصد مداخله در زندگی خصوصی شان دارد.
در حالیکه رسانه های مخالف دولت یادداشت ها و نظراتی از کارشناسان کار می کرد که تناقض این سیاست را با اصول دموکراسی به اثبات می رساند، رسانه های حامی دولت، رجب طیب اردوغان را در حال خنده و مزاح با طراحان بازی پرطرفدار ” پرنده های خشمگین ” شرکت معروف فنلاندی در هلسینکی نشان می داد که می گفت به واسطه نوه هایش این بازی را می شناسد.
اردوغان ۳ نوه دارد از ۳ فرزند خود که ازدواج کرده اند و فرزند کوچک او به اسم سمیه که دختر جوانی است و در اغلب سفرها کار ترجمه را برای پدر انجام می دهد هنوز ازدواج نکرده است.
آقای نخست وزیر پیشرفتهای کشور فنلاند در فناوری تلفن همراه را از نقطه نظر خود جالب می دانست و منتقدان هم به مزاح و با لحن تمسخرآمیز گامهای او را در تحدید آزادی های شهروندی بی نظیر قلمداد می کردند.
حقوقدانان در نقد موضوع گفتند رجب طیب اردوغان با این اقدام حقوق اولیه شهروندی را زیر پا گذاشته و آن را نقض می کند. دیگر صحبت آنها این بود که اغلب دانشجویان در سنین ۲۰ و ۲۱ سال هستند و افراد در این سن بالغ بوده و می توانند برای خود تصمیم بگیرند و نیازی نیست دولت مراقب آنها باشد. کمااینکه این مسئله به منزله ورود به زندگی و حریم خصوصی افراد بوده و تبعات بدی به همراه دارد. چرا که افراد دائم در حالت ترس از تجسس و کنترل دولت به سر می برند.
اردوغان بعد از فنلاند به سوئد رفت و آنجا با فردریک رینفلد نخست وزیر، کارل شانزدهم پادشاه و پر وستربرگ رئیس پارلمان سوئد دیدار و گفتگوهایی داشت که دیگر همانند فنلاند حاشیه ای همراه نداشت و در راه کشور لهستان بود که بحثها در خصوص صحبت های آقای نخست وزیر بالا و بالاتر گرفت.
حالا دیگر دوستان و مدیران آقای نخست وزیر سعی در توجیه گفته های او داشتند و بحثبه آنجا کشید که یکی از مدیران دانشگاه که هم حزبی اردوغان بود گفت خیلی از خانواده ها خبر ندارند دختر و پسر دانشجویشان با پسر و دختر دانشجوی غریبه بدون پیوند ازدواج در خانه مشترک زندگی می کنند و این اتفاق بدی است که دولت سعی در جلوگیری از آن دارد.
رییس دانشگاه ۱۸ مارس چاناک قلعه که برای گفته خود ادله خانواده های لیبرال و محافظه کار را آورده و با طرح این سوال که آیا دانشجویان دختر و پسری که با هم زندگی می کنند از خانواده لیبرال هستند یا نه با این پاسخ که همه از خانواده های لیبرال نیستند و برخی هم از خانواده های محافظه کار هستند که بدون اطلاع خانواده با هم زندگی می کنند و اینجا لزوم ورود دولت ضروری می نماید دامنه بحثرا گسترده تر کرده و افراد بیشتری وارد بحثشدند.
این مقام مسئول حتی طرحی داده بود که می گفت صاحبان خانه دیوارها را سوراخ کرده و خانه ها را کوچک کنند و به جای اینکه آن را به یک دختر و پسر اجاره دهند به دو پسر یا سه دختر اجاره دهند که این موضوع با تمسخر حقوقدانان و دانشجویان و اساتید دانشگاه مواجه شد و برخی هم اعلام کردند آقای مدیر با این طرح خود زمینه سوء استفاده مالکان منزل را فراهم می آورد.
در گیرودار این بحثها و جنجالها، انستیتوی روابط بین المللی لهستان کنفرانسی را با عنوان روابط ترکیه و اتحادیه اروپا ترتیب داد که اردوغان در آن سخنرانی کرد. ضمن اینکه ترکیه و لهستان ششصدمین سالگرد روابط دیپلماتیک خود را جشن گرفتند.
دونالد توسک نخست وزیر لهستان تقریبا استقبال گرمی از اردوغان به عمل آورد هرچند پیش از این سر ماجرای ریاست قبرس بر اتحادیه اروپا به مشکل برخورده بودند و روابط دو کشور به سردی گراییده بود.
دونالد توسک، به اردوغان در خصوص مخالفت با ریاست قبرس بر اتحادیه اروپا هشدار داده و گفته بود ترکیه نباید اتحادیه اروپا را در خصوص ریاست دوره ای قبرس بر این مجموعه تهدید کند.
از این رو این سفر از جهات مختلف برای دو کشور اهمیت داشت و اردوغان اقدامات ترکیه در روند عضویت در اتحادیه اروپا را برای سومین مخاطب خود بازتعریف می کرد.
اردوغان برای دونالد توسک یادآوری کرد که در سال حدود ۵۰۰ هزار توریست از لهستان به کشورش می آید. ضمن اینکه او این بار هم تعداد زیادی از تاجران ترکیه را همراه خود به تور اروپایی برده بود و ضمن اینکه تاجران کشورش از فضای فوق برای توسعه روابط تجاری بهره می بردند، متعاقبا سرمایه داران فنلاند و سوئد و لهستان را به سرمایه گذاری در کشور ترغیب می کرد.
با اینهمه محور اصلی مذاکرات و برنامه های آقای نخست وزیر در تور اروپایی عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا بود و در این رابطه امیدهایی را به ملت داده بود. اما منتقدان در داخل سیاست های نخست وزیر را مخل در روند سریع عضویت دانسته و بر این نکته تاکید داشتند که او با تحدید آزادی های شهروندی عملا خود به عنوان مانع عمل می کند و اینکه دولت در ریز و درشت زندگی خصوصی شهروندان تجسس کند قابل قبول نیست.
وقتی اردوغان از تور اروپایی سفرهای دیپلماتیکش برگشت، نقدها کماکان به قوت خود باقی بوده و همچنان منتقدان از او در خصوص حقوق شهروندی توضیح می خواهند.
ضمن اینکه آنها تحقیقاتی هم انجام داده اند که بر دروغ بودن ادعای نخست وزیر که در مورد دلایل جداسازی خوابگاهها و لزوم ورود به خانه های شخصی دانشجویان، شکایت همسایه ها و مردم را مطرح کرده بود صحه می گذارد. منتقدان می گویند در نظرسنجی هایی که طی این روزها از مردم به عمل آورده اند کسی شکایتی نداشته و نخست وزیر برای اینکه اهداف افراطی خود را پیش ببرد مردم را بهانه قرار داده است.
شناسه خبر:
۲۸۳۲۴۶
اردوغان و چالش بزرگ خانه های دانشجویی
یکی از نمایندگان حزب جمهوری خواه خلق مجلس ترکیه می گوید رجب طیب اردوغان عادت دارد هر وقت تور سفرهای دیپلماتیک می رود جنجال به پا کرده، کارشناسان و گروهها را به بحثکشانده و از دور واکنش ها را نظاره کند. وقتی او در کشور حضور ندارد در سفر خود را ملزم به پاسخ نمی داند و رسانه ها می مانند و دنیایی از سوال و جواب و نظرات کارشناسی و غیرکارشناسی.
۰