تسخیر لانه جاسوسی مبنای تاسیس CNN بود

به گزارش افکارنیوز، مراسم رونمایی از کتاب «دانشجویان و گروگان‌ها» عصر یکشنبه ۱۲ آبان ماه با حضور جواد منصوری معاون اطلاع‌رسانی مرکز اسناد انقلاب اسلامی، حجت‌الاسلام والمسلمین فخر‌زاده رئیس دفتر تاریخ شفاهی حوزه هنری و نویسنده کتاب، حسین جودوی برگزار شد.

در این مراسم حجت‌الاسلام سعید فخر‌زاده، مدیر دفتر تاریخ شفاهی حوزه هنری با اشاره به ۶۰ سال رویارویی مردم ایران و آمریکا گفت: حضور جدی آمریکا در ایران به پس از جنگ جهانی دوم برمی‌گردد. در کودتای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲، حضور آمریکایی‌ها در ایران پررنگ شد و شاه، مجری همه خواسته‌ها و اوامر آمریکایی‌ها در ایران بود؛ تا آنجا که وقتی اسرائیل تحریم شد، شاه از سوی آمریکایی‌ها موظف و مامور شد تا نفت مورد نیاز آن کشور را تامین کند.

او در ادامه گفته‌های خود درباره حضور آمریکایی‌ها در ایران و دخالت آنها در همه امور و مسائل گفت: ما تا پیروز انقلاب اسلامی، حضور پررنگ آمریکایی‌ها در ایران را شاهدیم؛ آنها در انتخاب وزیران و وکیلان ایرانی هم نقش داشتند؛ تجارت هم که جای خود دارد؛ تا آنجا که ریچارد هلمز، رئیس سازمان سیا، پس از بازنشستگی به ایران می‌آید و تجارت می‌کند؛ زیرا هم رژیم پهلوی از آنها حمایت می‌کرد و هم آمریکایی‌ها پشتیبان سیاست‌های رژیم شاه بودند تا آنجا که وقتی ۱۷ شهریور مردم به خیابان‌ها آمدند و رژیم پهلوی، ملت بی‌دفاع را به خاک و خون کشید، کارتر اعلام کرد: ما همچنان از پهلوی حمایت می‌کنیم و این ماجرا تا انقلاب ادامه داشت و ما پس از پیروزی انقلاب، ۶۰ هزار مستشار آمریکایی را از کشور اخراج کردیم.

فخرزاده با اشاره به این‌که وقتی آمریکایی‌ها به محمدرضا پهلوی پناه دادند، خشم مردم ایرانی سرریز شد، گفت: ابتدای پیروزی انقلاب هم مخالفت‌‌ها و دسیسه‌های آمریکایی‌ها ادامه داشت و مردم توطئه‌های آمریکایی‌‌ها را لحظه به لحظه حس می‌کردند، اما مردم ما هوشیار بودند و کودتای ۲۸ مرداد را در حافظه تاریخی خود داشتند، ولی ضربه نهایی به آمریکا زمانی وارد شد که آنها به شاه پناه دادند؛ این جا بود که خشم مردم سرریز شد و به تسخیر لانه جاسوسی انجامید.

رئیس دفتر تاریخ شفاهی حوزه هنری خشم مردم ایران در جریان تسخیر لانه جاسوسی را بسیار لطیف دانست و افزود: اگر شما رفتار دانشجویان با گروگان‌ها را مطالعه کنید، به رفتار انسان دوستانه ایرانی‌ها با آمریکایی‌ها پی می‌برید. آنها انبار بستنی موجود در سفارت را تا روز آخر در اختیار خود آمریکایی‌ها قرار دادند. گروگان‌ها همه نوع آزادی داشتند. به راحتی مکاتبه می‌کردند و مکاتباتشان کنترل نمی‌شد و ما با مطالعه این رفتارها متوجه می‌شویم که خشم مردم ایران، کاملا انسانی است. ما مثل مهمان با گروگان‌های خود رفتار کردیم.

فخرزاده، علت شکل‌گیری شبکه خبری CNN را پوشش خبری تسخیر لانه جاسوسی دانست و گفت: خبر ماجرای برج‌های دو قلو ۳۰ روز در صدر اخبار بود، اما ماجرای تسخیر لانه جاسوسی ۹۰ روز در راس اخبار دنیا قرار داشت و پوشش خبری بسیار گسترده‌ای در سراسر دنیا داشت تا آنجا که شبکه خبری CNN برای پوشش تصویری این حادثه راه‌اندازی شد.

او به تعبیر امام خمینی از تسخیر لانه جاسوسی اشاره و بیان کرد: ایشان تسخیر لانه را به انقلاب دوم تعبیر کردند و این مسئله ضرورت تاریخ‌نگاری در این زمینه را برای ما روشن‌تر می‌کند؛ در صورتی‌که ما آن‌گونه که باید به تسخیر لانه جاسوسی توجه نکرده‌ایم.

حجت‌الاسلام فخرزاده درباره کتاب «دانشجویان و گروگان‌ها» اظهار داشت: این کتاب از منظر تعدادی دانشجو و دست‌‌اندرکار حادثه تسخیر لانه جاسوسی روایت شده و مجموعه‌ای از خاطرات دانشجویانی است که در تصرف سفارت دست داشته‌اند. نویسنده کتاب، این خاطرات را کنار هم گذاشته که اتفاقات درون این خاطرات اطلاعات خوبی نیز وجود دارد. البته از این منظر شاید کسی با خواندن این کتاب به پاسخ سئوالاتش نرسد؛ چون جمع‌بندی خاصی ندارد و نویسنده سعی کرده به دغدغه‌های درونی خودش درباره این ماجرا از منظر کسانی که در جریان ماجرا بوده‌اند، پاسخ دهد.

آمریکایی‌ها بیش از ما به ۱۳ آبان پرداخته‌اند

حسین جودوی، گردآورنده کتاب «دانشجویان و گروگان‌ها» به چگونگی تالیف این کتاب اشاره کرد و گفت: سال ۱۳۸۷ همراه با محمدعلی صمدی در خبرگزاری فارس شروع به کارکردن ویژه‌نامه‌هایی کردیم و در ادامه به سراغ ماجرای تسخیر لانه جاسوسی رفتیم؛ چرا که تا آن زمان در رسانه‌های کشور به طور جدی به آن پرداخته نشده بود.

وی افزود: آنچه برایم مهم بود، این که سراغ کسانی بروم که تاکنون صحبت نکرده بودند. خانم ابتکار و رجایی‌فر قبلاً صحبت‌هایی کرده بودند، اما نوع گفتگوها متفاوت بود. ما سعی کردیم دیدمان تاریخی باشد نه رسانه‌ای. در فضای رسانه‌ها معمول است که هرچه شهرت افراد بیشتر باشد توجه‌ها نیز بیشتر است، اما دید ما اجتماعی تاریخی بود؛ بنابراین به سراغ روایت‌هایی رفتیم که برای نسل جوان گفته نشده است، خود من هم از قشر جوانی هستم که آن روزها را ندیده‌ام، سئوالاتی در ذهنم شکل گرفته بود و سعی کردم این سئوال‌ها را خیلی ساده و روان از حاضران در این مراسم بپرسم.

نویسنده کتاب «دانشجویان و گروگان‌ها» با اشاره به این‌که حافظه تاریخی نسل ما در حال کمرنگ شدن است، گفت: متاسفانه رویکرد ما به اتفاق‌های تاریخ انقلاب اسلامی در فضای مکتوب و رسانه‌ای خیلی کم و کند پیش می‌رود و حافظه تاریخی نسل ما در حال پاک شدن است. انتشار این خاطرات تا زمانی که این افراد در بین ما هستند، بسیار ارزشمند است و من سعی کردم به زوایایی از این حادثه بپردازم که تاکنون کمتر دیده شده است.

جودوی اظهار داشت: آنقدر که آمریکاییها در این باره کار کردهاند، کتاب نوشتهاند و فیلم ساختهاند ما خیلی کم کار کردهایم و این یک جفا به تاریخ انقلاب اسلامی است؛ این کتاب تنها بخشی از خاطرات ۴۰۰ نفر حاضر در جریان تسخیر لانه جاسوسی است و ما باید بجای این یک کتاب ۴۰۰ جلد کتاب داشته باشیم و از همه این افراد یک جلد کتاب خاطرات منتشر شود.