به نظر میرسد که سلطان قابوس، پادشاه عمان اولین کسی در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی است که بر آن شده تا شکافی در دیوار بیاعتمادی بین آمریکا و ایران ایجاد کند یا به عبارت بهتر، گفتگوهای سازنده و غیرمستقیم را تسهیل کند تا سرانجام دو کشور به مرحله گفتگوهای مستقیم برسند. پادشاه عمان با همین هدف امروز یکشنبه عازم ایران است.
به گزارشافکارنیوزبه نقل از الاخبار لبنان، منابع عمانی آگاه میگویند اقداماتی که قرار است مسیر گفتگوها را هموار کرده و در تهران مورد بررسی قرار بگیرد، در قدم اول بر معضل «سویفت» استوار است که باعثشده نزدیک به هشتاد میلیارد دلار سرمایه ایران در خارج از مرزهایش بلوکه شود و در قدم دوم موضوع غنیسازی مطرح خواهد شد. این منابع تاکید کردند که انتظار میرود توافقی ایجاد شود که بر اساس آن ایران از حجم و سرعت غنیسازی کاسته و در مقابل غرب غنیسازی از طرف ایران را به رسمیت میشناسد.
نکته قابل تأمل در این سفر که دومین سفر سلطان قابوس به ایران پس از انقلاب اسلامی است به «ویژه» بودن آن باز میگردد، این است که سلطان قابوس نخستین مهمان خارجی حسن روحانی پس از شروع به کار رسمی به عنوان رییسجمهوری ایران است.
الاخبار در ادامه مینویسد: اطلاعات موجود حاکی از این است که محمدجواد ظریف وزیر خارجه جدید ایران، میزبان سلطان قابوس بوده و او را در سفرش همراهی میکند و پادشاه عمان نیز تنها قرار است با آیت الله سید علی خامنهای و حسن روحانی دیدار کند. قرار است روحانی دو دیدار قبل و بعد از ملاقات سلطان قابوس با رهبر ایران با او داشته باشد و هر دو دیدار با حضور ظریف برگزار میشود.
سلطان قابوس پیش از این در زمان ریاست جمهوری محمود احمدینژاد نیز به ایران سفر کرده بود. آن سفر در شرایط بسیار حساسی صورت گرفت و پادشاه عمان در یک لحظه سرنوشتساز تلاش کرد از طریق مذاکره مستقیم با رهبران ایران، از حمله نظامی تندروهای آمریکایی علیه این کشور جلوگیری کند. این سفر پس از حوادثناشی از انتخابات سال ۲۰۰۹ ایران صورت گرفت و سلطان قابوس عملا محاصره غرب علیه ایران را شکست.
با این حال سفر کنونی سلطان قابوس با سفر نخست تفاوت دارد. این سفر در شرایطی صورت میگیرد که وضعیت داخلی ایران آرام است؛ اما شرایط منطقهای بسیار پیچیده شده و تمامی منطقه به سمت جنگهای کوچک و بزرگ غیر متمرکز و به نیابت از دیگران حرکت میکند.
منابع آگاه عمانی میگویند که آمریکاییها به این باور رسیدهاند که باید اعتراف کنند ایران تبدیل به یک قدرت منطقهای شده و در حل هیچ پروندهای در منطقه نمیتوان این کشور را کنار گذاشت. به همین دلیل آمریکاییها بار دیگر قدرت عربستان را احیا کردند تا توازن منطقهای ایجاد شده و در نتیجه از حجم امتیازهایی که آمریکا باید به ایران بدهد، کاسته شود.
منابع مذکور فاش کردند که سلطان قابوس پیش از سفر به ایران موافقت ضمنی آمریکا با ابتکار عمل خود را گرفته و قصد دارد به شکل جدی در رابطه ایران و آمریکا به عنوان یک میانجی ظاهر شود تا عمان را از یک کشور کوچک توریستی به یک بازیگر منطقهای تبدیل کند.
ابتکار عمل جدید عمان یک آزمایش جدی برای ایران است و اساسا سلطان قابوس بدون اینکه موافقت ضمنی ایران را نیز گرفته باشد، عازم این سفر نمیشد. مسئول یکی از کشورهای مهم منطقه میگوید «تردیدی نیست که تفاوتهای جدی میان روش احمدینژاد و سیاستهای روحانی وجود دارد و رهبران ایران به پادشاه عمان چراغ سبز دادهاند.»
سلطان قابوس پیش از این موفق شده بود در میانجیگری با تهران، شرایط آزادی سارا شورد، شین باور و جان فتال سه آمریکایی زندانی در ایران به اتهام جاسوسی را فراهم کرده و آنها را از طریق مسقط و در یک هواپیمای عمانی به آمریکا باز گرداند.
پادشاه عمان برای شرکت در مراسم تحلیف حسن روحانی نیز دعوت شده بود ولی به این سفر نرفته و یک هیئت بلندپایه را به جای خود فرستاده و به مسئولان ایرانی قول داد که اولین کسی باشد که پس از شروع به کار روحانی به تهران سفر میکند.
ذکر این نکته شاید جالب توجه باشد که سلطان قابوس مشغول ساختن یک بندر عظیم به نام الدقم در ساحل اقیانوس هند است و در جلسات خصوصی خود گفته که یکی از اهدافش وصل کردن قاره آسیا از نظر تجاری و ترانزیتی به آسیای میانه و قفقاز از طریق ایران است.
پادشاه عمان نخستین بار در زمان شاه به ایران سفر کرده و به خاطر نقش ایران در آن زمان در سرکوب شورشیان ظفار در عمان، همواره نسبت به ایران احساس دین میکند.
الاخبار: سلطان قابوس موافقت آمریکا برای مذاکره با ایران را گرفته است
منابع مذکور فاش کردند که سلطان قابوس پیش از سفر به ایران موافقت ضمنی آمریکا با ابتکار عمل خود را گرفته و قصد دارد به شکل جدی در رابطه ایران و آمریکا به عنوان یک میانجی ظاهر شود