افکار

در پی انتشار نامه افشاگرانه عزت‌الله انتظامی درخصوص استفاده سیاسی «اسفندیار رحیم‌مشایی» از وی برای حضور در ستاد انتخابات کشور، فرزند علیرضا افتخاری نامه‌ای به این بازیگر پیشکسوت نوشت. این در حالی است که استفاده ابزاری از هنرمندان اتفاقی است که در سال‌های اخیر بسیار تکرار شده و به ویژه در دولت های نهم و دهم مسبوق به سابقه است.

به گزارش افکارنیوز، بیشتر هنرمندان جامعه ما، سعی در حفظ استقلال و هویت خود از منافع گروههای سیاسی دارند و سعی می نمایند که هنر خود را در خدمت منافع اسلام و نظام جمهوری اسلامی قرار دهند. اما در برخی موارد، گروه های سیاسی استفاده ابزاری و سیاسی از هنرمندان می کنند.

یکی از مهمترین عرصه های سیاسی در کشور ما و در کل دنیا، عرصه انتخابات است. هنرمندان در کل دنیا و در کشور ما، همیشه برای حمایت از کاندیدای مورد نظر خود و گرم نگهداشتن تنور انتخابات، وارد این عرصه می شوند و سعی می کنند از شهرت و اعتبار اجتماعی خود در حمایت از یک جریان سیاسی استفاده کنند البته این حمایت هیچ وقت اجباری نبوده و هنرمندان با خواست خود پا در عرصه سیاست گذاشته اند.

اهمیت موضوع انتخابات در کشور باعثشده تا گروه های سیاسی به دنبال جذب هنرمندان به عنوان روشی برای تبلیغ باشند اما برخی تلاش های رسمی اخیر که توسط دولت و نزدیکان اسفندیار رحیم مشایی گزینه دولت در انتخابات آتی صورت گرفته حاشیه هایی را به همراه داشته است.

رابطه دولت نهم و دهم با هنرمندان کشور همواره حاشیه ساز بوده است، از برگزاری جلسات متعدد با این قشر، اختصاص دادن سهمیه حج عمره و تمتع به هنرمندان؛ اعطای کمک مالی یا وام و همین طور پیشقراولی در بازگشایی خانه سینما از سوی دولتی ها همواره خبرساز بوده و میتوان این اقدامات را در راستای جذب هنرمندان برای کسب رأی بیشتر به شمار آورد اما این بار دولت دست به اقدام جدید و تعجب انگیزی زده است؛ در آخرین روز ثبت نام کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری در وزارت کشور همانطور که حضور اسفندیار رحیم مشایی در کنار احمدی نژاد در وزارت کشور باعثتعجب بسیاری ها شد و در پس یکی‌ - دو عکس از مجموعه عکس‌هایی که حضور دست در دست احمدی نژاد و مشایی را در وزارت کشور نشان می‌دهد، تصویر عصا به دست اسطوره سینمای ایران؛ «عزت الله انتظامی» هم دیده شد. همراهی عزت الله انتظامی هنرمند توانای کشور نیز باعثتعجب اهالی هنر و رسانه شد که چرا حضور وی در وزارت کشور به معنای حمایت از مشایی تعیبیر شد.

اما حالا با گذشت مدت زمانی، هر روز ابعاد جدیدی از این همراهی روشن میشود که باور کردنی نیست؛ عزت الله انتظامی پس از دیدن واکنش ها اقدام به انتشار دست خطی در تاریخ ۲۷ اردیبهشت از خود خطاب به مردم ایران کرد و آن را در اختیار رسانه ها قرار داد. انتظامی علت حضور خود را این‌گونه بیان کرد که برای انجام مراحل تشکیل «بنیاد فرهنگی انتظامی» نزد رحیم‌مشایی رفته بوده و از آنجا به همراه یکدیگر به ساختمان وزارت کشور آمدند! و ناگهان مشایی و احمدی نژاد را در کنار خود دیده است و پس از گرفتن عکس توسط عکاسان وی را در میان جمعیت رها کرده و به سمت دیگری رفته اند.

وی با این عبارت خدایا مرا با آبرو بمیران به تمامی حاشیه ها پایان داد و اعلام کرد حضور وی در وزارت کشور با نقشه قبلی بوده تا نشان دهند که عزت الله انتظامی از گزینه نهایی دولت حمایت کرد که حتی میتوان این مساله را در پاسخ دو پهلو و پر ابهام ستاد مشایی به وی نیز مشاهده کرد. در واکنش به این‌گونه حرکات فقط می‌توان گفت این اقدامات و سوءاستفاده‌ها از چهره‌های مشهور و علی‌الخصوص پیشکسوت جای تعجب و تاسف دارد.

یک جشن و چند حاشیه

این برخورد با عزت الله انتظامی یاداور جریان مشابه ای بود که برای علیرضا افتخاری خواننده نامی کشورمان اتفاق افتاد بود. در روزی که به مناسبت گرامیداشت ارزش و منزلت خبرنگاران در تهران جشنی بر پا شده بود، علیرضا افتخاری هم یکی از مدعوین بود که به روی صحنه رفت. او روی سن بود که رئیس جمهور به سمت او رفت و خواننده اشعار سنتی با او دیده‌بوسی کرد.

در این ماجرا عکسی از افتخاری در هنگام به آغوش کشیدن رئیس جمهور و جملاتی منتسب به وی در ستایش احمدی نژاد منتشر شد که انتقادهای فراوانی را به دنبال داشت و برخی ها با بی انصافی و بدون اینکه دلیل این اقدام او را بشونند تمام قد به او حمله کردند. افتخاری در این باره گفت: رئیس جمهور به محضی که به نزد من رسید خودش را از طرفداران و علاقمندان پیگیر آثارم معرفی کرد و من به رسم تشکر از این ابراز علاقه، او را در آغوش گرفتم.

اما پس روشن شدن زوایای حضور عزت الله انتظامی در کنار مشایی آوا افتخاری دختر علیرض افتخاری به عزت‌الله انتظامی نوشت: حرف‌های گلایه‌آمیز شما، حرف‌های پدرم است. نامه گلایه‌آمیزتان را نسبت به بی‌توجهی به شخصیت تاریخی حضرتعالی خواندم و متوجه شدم سیاسیون چطور شما را به بیراهه کشاندند و می‌خواستند از شخصیت شما در وزارت کشور بهره دیگری ببرند؛ آن هم در مقابل مردمی بیدار و ارزشمند.

استاد؛ پدر من – علیرضا افتخاری – هم فریب این بازی‌ها را خورد و ندانسته در مراسمی شرکت کرد که از پیش طراحی شده بود. زمانی پدرم متوجه شد که دیگر دیر شده بود و زندگی ما متزلزل؛ نه بهتر است بگویم مضمحل. مادرم از یک طرف، من و خواهرانم از یک طرف و پدرم که چه عذابی که نکشید. بگذریم که چه شد، همه خانواده من مورد جفا قرار گرفتند؛ به جرمی که خودمان هم هنوز نمی‌دانیم.

پدر من از سر سادگی نتوانست دفاعیه‌ای بنویسید. اصلا مگر می‌شد که از خود دفاع کند؛ وقتی که همه شروع به هجمه کرده بودند و ما تنها بودیم. مردم عزیر ما حالا بهتر می‌دانند چهار سال پیش شرکت پدرم در مراسم شهدای خبرنگار و رویارویی با آن مرد سیاسی، از قبل طراحی شده بود.

این در حالی است که استفاده ابزاری از هنرمندان اتفاقی است که در سال‌های اخیر بسیار تکرار شده و به ویژه در دولت های نهم و دهم مسبوق به سابقه است.

مشایی و هدیه تهرانی

دیده شدن هنرمندان در کنار مشایی البته چیز جدیدی نیست. حضور مشایی در سال ۸۸ در نمایشگاه عکس «هدیه تهرانی» و خرید یکی دو اثر از او که آن روزها به سیاق بسیاری از هنرپیشه‌های سینما، به طبع آزمایی در عرصه هنرهای تجسمی پرداخته بود، تقریبآ اولین و جدی‌ترین مراوده او با هنرمندان بود. ماجرا از انتشار عکسی در هنگام افتتاح نمایشگاه عکس خانم تهرانی که تحت عنوان " آب " برگزار شد، هنرپیشه ای که حاشیه های او بسیار است و از او بعنوان چهره ای جنجالی در سینما نام برده می شود، واین ماجرا به اعتراض چهره های مختلف سیاسی به مشایی و دولت انجامید و سرانجام از وام پرداختی به تهرانی پرده افتاد. این اتفاق در همان روزها سر و صداها و اعتراض‌های زیادی را در پی داشت، اما مثل تمام اعتراض‌های دیگر وارد شده به مشایی، از سوی او به هیچ انگاشته شد.

هنرمند یا هنرپیشه، مسئله این است

مشایی در دوره دوم ریاست جمهوری احمدی نژاد، عقاید خود را بی پرده و با آنارشی تمام ابراز کرد. به اعتقاد بسیاری، بخش مهمی از این رفتارها و اظهار نظرها، اهداف انتخاباتی همین روزها را پیگیری می‌کرد. حضور هنرپیشه‌های سینما و تلویزیون در کنار مشایی را به دلیل شهرت آن‌ها به نسبت سایر هنرمندان، شاید بتوان در راستای همین اهداف انتخاباتی تعریف کرد. بی شک حضور در کنار شخصیت سیاسی و پرحاشیه‌ای مثل مشایی، نمی‌تواند تفسیری جز حضور در کمپین تبلیغاتی او و به نوعی بیعت با او داشته باشد.

افسانه بایگان، داود رشیدی، بهزاد فراهانی، داریوش ارجمند، محمدعلی کشاورز، چیستا یثربی و… در زمره هنرمندانی هستند که در محافل مختلفی در کنار مشایی حاضر شدند و آخرین مورد هم حضور «عزت الله انتظامی» ۸۹ ساله در کنار مشایی است.

سیاست های فرهنگی مشایی چه خواهد بود؟

کارنامه ۸ سال ریاست جمهوری احمدی نژاد، حداقل در بخش فرهنگ و هنر نقطه روشنی نداشته و عملکرد دستگاه فرهنگی دولت‌های نهم و دهم، اعتراض‌های زیادی را از سوی هنرمندان و نویسندگان در پی داشته است. از درگذشت بسیاری از هنرمندان و نویسندگان در عسرت و تنگدستی گرفته تا محدودیت نهادهای مستقل فرهنگی و هنری و انحلال «ارکستر ملی» و «خانه سینما» و ممنوع الکار شدن هنرمندان و کارگردان‌های سینما و عدم انتشار بسیاری از آثار و… هیچکدام جای دفاعی را از فرهنگ در دوره ریاست جمهوری احمدی نژاد باقی نمی‌گذارد

سوال اینجاست مشایی برای هنر ایران چه کاری خواهد کرد؟ این در حالی است احمدی نژاد در روز ثبت نام مشایی در انتخابات ریاست جمهوری، برای نشان دادن نزدیکی و دوستیاش با او گفته بود من مشایی هستم و مشایی من است. با این اوصاف میتوان توقع رویکرد و گشایش جدیدی را تفکرات فرهنگی مشایی داشت؟

کد خبر: 224833