خط خبری ۱ + ۵ در روز نخست چه بود؟

به گزارش افکارنیوز، روز نخست مذاکرات ایران و ۱ + ۵ با همه فراز و نشیب هایش موقتا امروز به پایان رسید و ادامه آن به فردا موکول شد.

دور نخست مذاکرات که ساعت ۱۰:۳۰ به وقت آلماتی برگزار شده بود، ساعت ۱۳:۱۵ به پایان رسید. دور دوم گفت و گوها نیز پس از وقفه سه ساعت و نیمه بار دیگر عصر امروز راس ۱۶:۴۵ آغاز و این دور نیز مانند دور نخست پس از دو ساعت و ۴۵ دقیقه پایان یافت.

نکته اینکه همزمان با شروع دور نخست، مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون در جمع خبرنگاران حاضر شد و حین پاسخگویی به سئوالات متعدد خبرنگاران داخلی و خارجی به طور متناوب کوشید، توپ را در زمین ایران بیندازد و طرف ایرانی را مسئول پاسخگویی به مشکلات پیشرو جلوه دهد. به عنوان مثال، او در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه ۱ + ۵ قصد دارد چه اقدامات اعتمادسازی در قبال تهران انجام دهد، گفت، این ایران است که برنامه هسته ای آن باعثنگرانی جامعه بین المللی شده بنابراین تهران باید پاسخگو باشد و گام های عملی برای رفع نگرانی ها در پیش گیرد. او در سراسر این کنفرانس خبری بارها تاکید کرد شش کشور منتظر پاسخ شفاف و قاطع ایران هستند.

این اقدام به مایکل مان محدود نبود و کاترین اشتون، مسئول دستگاه سیاست خارجی اتحادیه اروپا و سرپرست تیم مذاکره‌کننده ۱ + ۵ نیز پیش از آغاز دور نخست مذاکرات در جمع خبرنگاران گفت که هیئت تحت رهبری‌اش امروز به دنبال دریافت پاسخ ایران به پیشنهادات ارائه شده در «آلماتی ۱» است.

اما زمانی که علی باقری، معاون جلیلی پس از پایان دور نخست گفت و گوها در جمع خبرنگاران حاضر شد تا خلاصه ای از آنچه در این دیدار رخ داده بود را بیان کند، معلوم شد این، طرف ایرانی بوده که با ارائه پیشنهاداتی مشخص به ۱ + ۵ که در چارچوب طرح کلی ایران در مسکو تنظیم شده است، طرحی برای آغاز دور جدیدی از همکاری های ۱ + ۵ با ایران به این شش کشور ارائه کرده است.

باقری عصر امروز نیز پس از پایان دور دوم گفت و گوها بار دیگر در جمع خبرنگاران حاضر شد و از پرسش های نمایندگان شش کشور از جلیلی درباره پیشنهادات ایران خبر داد. او سپس اظهار داشت، مذاکرات بیشتر در این باره صبح روز شنبه ادامه پیدا می‌کند.

پس از پایان روز نخست گفت‌وگوها علی باقری با سرگی ریابکوف، نماینده روسیه در گروه ۱ + ۵ و همچنین نماینده چین دیدار و گفت‌وگو کرد.

با این حال بهتر است هر نوع قضاوت قطعی درباره نتیجه مذاکرات به دیدارهای روز شنبه موکول شود اما همانطور که جلیلی روز گذشته در جمع اساتید و دانشجویان دانشگاه ملی قزاقستان گفت، نشست آلماتی ۲ آزمونی بزرگ برای رفتارهای آمریکاست. وی افزود: در این دیدار مشخص می شود آیا آمریکا حق غنی سازی اورانیوم که موضوعی پذیرفته شده در ان پی تی است، را می پذیرد و یا بار دیگر می خواهد حق بدیهی ملت ما را انکار کند.