به گزارش افکارنیوز، اولین انشعاب این مجموعه در سال ۱۳۶۸ با عنوان «جامعه اسلامی دانشجویان» با گرایش سیاسی راست شکل گرفت، «اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان مستقل» در سال ۷۸ از دل آن بیرون زد و در سال ۸۰ نیز دو طیف علامه و شیراز از آن منشعب شد. پس از آخرین انتخابات دفتر تحکیم وحدت در ۲۶ آبان ماه سال جاری، امروز نیز زمزمه های اختلاف و انشعاب، دوباره از درون دفتر تحکیم وحدت به گوش می رسد و حاشیه های این انتخابات، پس از حدود سه ماه هنوز فروکش نکرده است.
برخی از اعضای پیشین و کنونی دفتر تحکیم وحدت به نحوه برگزاری انتخابات این تشکل و نتایج آن اعتراض دارند، اعتراضشان هم این است که برخی نهادها و سازمانها حتی اطلاعاتی و امنیتی در روند انتخابات دخالت کردهاند. دانشجویان با تماسهای مکرر و آخرکار ارسال نمابری(به شورای عالی انقلاب فرهنگی، مجلس شورای اسلامی و خبرگزاریها) با تشریح جزییات اتفاقاتی که در این انتخابات افتاده، تلاش کردند اعتراض خود را علنی کنند و برخی از نمایندگان هم قول پیگیری دادند.
یکی از مسائل مطرح شده درباره انتخابات دفتر تحکیم ادعای دخالت برخی افراد از نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها است؛ حجتالاسلام طاهری مسئول تشکلهای دانشگاهی نهاد نمایندگی ولی فقیه درباره اتهام دخالت نهاد نمایندگی ولی فقیه و شخص وی در انتخابات دفتر تحکیم، با رد این ادعا گفت: سیاست نهاد همواره حمایت و تقویت دفتر تحکیم بوده است به قدری که نهاد رهبری از این تشکل حمایت کرده از تشکلهای دیگر حمایت نکرده است. اگر یک مورد پیدا میشود بگویند. دفترانجمنی را نشان بدهند بگویند که من زنگ زدهام، باید برای ادعاهایشان مدرک داشته باشند.
وی معتقد است گروهی به تحریک مهدی امیریان(دبیر پیشین دفتر تحکیم وحدت) انتشار بیانیه ونامه علیه بخشهای مختلف از جمله نهاد رهبری را توسط برخی دانشجویان دیگر سازماندهی میکند. در حالی که خود آقای امیریان اولین کسی بوده که اساسنامه را اجرا نکرده است، ایشان زمانی که دبیر دفتر تحکیم بود دانشجو نبوده و فارغالتحصیل شده بود.
طاهری ادامه داد: به دلیل اختلافی که در مجموعه دفتر تحکیم وجود داشت آقای امیریان اجازه ابراز وجود به دیگران نمیداد و به اصطلاح تکروی کرده و مشورت هم نمیکرد، دوستانشان از اعضای شورای مرکزی به نهاد اعلام کردند که ما ایشان را قبول نداریم. شکایتها علیه او هنوز هم موجود است. لذا از نهاد خواستند افراد دیگری را معرفی کند. ایشان دنبال این است که اتهاماتی به نهاد وارد کند که البته هیچکدام بهایی ندارد.
مهدی عباسیمهر نیز که خود سابقه دو دوره دبیری دفتر تحکیم وحدت را داشته و هماکنون نیز ریاست اداره تشکلهای دانشجویی نهاد نمایندگی ولی فقیه را برعهده دارد درمورد ادعای مطرح شده درباره وی مبنی بر توصیه به اینکه " نباید هیچ یک از افراد ما به علت نداشتن صلاحیت اساسنامهای(در انتخابات دفتر تحکیم وحدت) رد صلاحیت شوند "، ورود رسانهها به بحثهای مطرح شده درباره انتخابات دفتر تحکیم را جایز ندانست و گفت: این مسئله به بچههای تحکیم مربوط است نه خبرنگاران و رسانهها. این، یک مسئله درون تشکیلاتی است. با صراحت به شما میگویم که محل ورود شما نیست. اگر ادعایی درباره من
مطرح شود که هنوز اثبات نشده پیگیری حقوقی خواهم کرد.
مورد دیگری که مورد انتقاد معترضان به انتخابات دفتر تحکیم قرار دارد عضویت حجت علمداری است. اشکال به عضویت وی به دلیل دانشجو نبودن و گذران خدمت سربازی است، وی در پاسخ به این موضوع با تایید اینکه دانشجو نیست و هماکنون دوران خدمت سربازی خود را میگذراند، گفت: طبق اساسنامه شرایط را داشتم و براساس رای هیئت نظارت تایید صلاحیت شدم.
علمداری در پاسخ به این که نهادی که در آن خدمت میکنید نسبت به عضویت شما در یک تشکل که " طبق قوانین نظامی، نظامیان حق عضویت در هیچ تشکلی را ندارند " چه موضعی دارد؟ گفت: خودشان اطلاع دارند.
مهدی امیریان(دبیر پیشین دفتر تحکیم وحدت) نیز درباره مسائل پیش آمده در دفتر تحکیم وحدت اظهار کرد: اینکه ما اساسنامه را اجرا نمیکردیم چیز پنهانی نبود و ما مدعی آن هم نبودیم چون شرایط فراهم نبود. سال گذشته، چون تعداد اعضا به حد نصاب نمیرسید، با تایید نهاد رهبری قرار شد از ۱۰ نفری که سال قبلتر عضو بودند ۴ نفر(مصطفی تقوی، سمیه چیتی، زهره شکری و مهدی امیریان) که دانشجوهم نبودند همچنان عضو باشند و این تصمیم همه بود اما امسال شرایط مهیا شده و با توجه به این که دفاتر گسترش خوبی داشته از چند ماه قبل انتخابات تصمیم گرفتیم اساسنامه را اجرا کنیم و این تاکید خود آقای
محمدیان(رییس نهاد نمایندگی ولی فقیه) هم بود.
وی با بیان اینکه " به تعداد زیادی از انجمنها با این استدلال که اگر این انجمنها زیر لوای تحکیم بروند نمیتوان روی آنها نظارت داشت مجوز نمیدهند " ادامه داد: ما هم میگوییم که اساسنامه باید اجرا شود. مجموعهای که باید ۲۰ دفتر داشته باشد تا اتحادیه شود چگونه با ۱۰ انجمن اتحادیه است.
امیریان درباره اظهارات طاهری مبنی بر " تکروی " وی و " عدم مشورت با سایر اعضای دفتر تحکیم " نیز پاسخ داد: شورای مرکزی ۷ نفر است طبیعی است که یک یا دو نفر رایشان اعمال نمیشود، اگر تعداشان ۴ نفر بود مگر میشد نظر یک نفر اعمال شود و اکثریت شورا با این روند ادامه دهند، ۲ نفر اکثریت نمیشود.
وی درباره مدرک ادعای دخالت برخی نهادها در انتخابات دفتر تحکیم نیز گفت: مدرکش کسانی هستند که به آنها پیامک ارسال شده و تهدید شدهاند اما نباید انتظار داشت که این افراد جرات کنند و به همه بگویند که نهاد رهبری در انتخابات دخالت کرده و پیامکهاشان را به همه نشان دهند یا بگویند که برخی سازمانهای اطلاعاتی و امنیتی گفتهاند " روی اساسنامه اصرار نکنید و ۲ نفری که مد نظر ماست و ارزشیاند باید بیایند ".
در تماس برای پیگیری مسائل مطرح شده از طریق حجتالاسلام محمد محمدیان رییس نهاد نمایندگی ولیفقیه نتیجه حاصل نشد، تنها رییس دفتر وی ضمن خودداری از برقراری ارتباط ما با حجتالاسلام محمدیان ادعای دخالت نهاد در انتخابات دفتر تحکیم را رد کرد
و گفت: نظر حاجآقا هم همین است. هرچند امکان گفتوگو با حجتالاسلام محمدیان فراهم نشد اما سخنان وی که چندی پیش در آن بر حمایت نهاد از تشکلهای دانشجویی و نه دخالت در امور آنها دردیدار با اعضای دفتر تحکیم وحدت تاکید کرده بود قابل تامل است. وی با بیان اینکه " اگر افرادی قدرتطلب وارد تشکیلات شوند بخاطر طمع به قدرت مجموعه را از درون به تناقض میرسانند و موجب خنثی شدن نیروهای افراد در این کشمکشها میشوند "، گفته بود: بر این اساس، در انتخاب افراد فکری و تصمیمگیر جایی برای تساهل و تسامح وجود ندارد.
غلامرضا خواجه سروی نیز در اظهاراتی درباره دفتر تحکیم وحدت با بیان اینکه " گسترش دفاتر تحکیم وحدت سیاستی بوده است که بسیاری از مسئولان مملکت به آن تاکید داشتهاند " گفته بود: معاونان فرهنگی و نمایندگان وزیر در هیاتهای نظارت بر تشکلها باید خودشان آدمهای مناسب را برای این کار پیدا کنند. سیاست ما این است که تشکلهای اسلامی هم تکثر داشته باشند و هم تکثیر شوند، اما با رعایت این شرط که آدمهایی در این تشکلها فعال شوند که بشود روی آنها قسم خورد.
از سوی دیگر در چند ماه گذشته دانشجویان تعدادی از دانشگاهها در پی ایجاد انجمنهای اسلامی زیر مجموعهی دفتر تحکیم نیز با مشکل دریافت مجوز روبرو شدهاند، از اعتراض و بیانیه دادن هم تاکنون راه به جایی نبردهاند. طبق ادعای این دانشجویان، اعتراض آنان هم بیش از آنکه به عدم صدور مجوز باشد به اجرا نشدن آییننامه تاسیس انجمنهاست.
صادق بهاری عضو هیئت موسس انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه چمران اهواز که تاکنون موفق به دریافت مجوز فعالیت نشده است در اینباره میگوید: " طبق اساسنامه باید پس از درخواست مجوز حداکثر تا دو ماه «هیئت نظارت بر تشکلها» مجوز را صادر کرده یا در غیر این صورت دلیل عدم صدور مجوز را بصورت کتبی اعلام کنند اما این کار تاکنون با وجود گذشت حدود یک سال از درخواست ما انجام نشده است ".
حسین حجازی رییس مرکز حراست وزارت علوم در سخنانی(۲۶ دی ماه)، درباره مجوز تاسیس تشکلهای دانشجویی جدید اعلام کرده بود که " در شرایط ویژه انتخابات باید از ارائه مجوز برای تاسیس تشکلهای جدید و گاه مشکوک خودداری شود ".
اما یک روز پس از اظهارات حجازی(۲۷ دی ماه)، جلیل دارا مدیرکل دفتر امور فرهنگی وزارت علوم در واکنش به درخواستهای دانشجویان برای مجوز تاسیس انجمن، اظهار کرد که " دانشگاهها نمیتوانند از اعطای مجوز به تشکلهای دانشجویی دارای شرایط آییننامهای و ضوابط لازم، امتناع کنند. اعطای مجوز روال طبیعی خود را دارد که این روال محدود به انتخابات نبوده و قرار نیست محدودیت خاصی در زمان انتخابات در این زمینه به وجود بیاید. این اظهارات در حالی است که درخواست برخی دانشجویان برای تاسیس انجمنهای اسلامی به بیش از یکسال گذشته برمیگردد.
انجمنهای اسلامی ۱۱ دانشگاه کشور با انتشار بیانیهای(در ۳ بهمن ماه)، از صادر نشدن مجوز تاسیس انجمنشان انتقاد کرده بودند. در بخشی از این بیانیه آمده بود که " عدم رسیدگی به درخواست تعدادی از دانشجویان دانشگاههای مختلف کشور برای راهاندازی مجدد انجمنهای اسلامی مانند علم و صنعت، علوم پزشکی اهواز، صنعتی اصفهان، اراک، علوم پزشکی ارومیه و… در حالی است که از زمان ارائه درخواست برخی از آنها نزدیک به یک سال میگذرد ".
خواجه سروی معاون فرهنگی وزیر علوم نیز چندی پیش از صدور مجوز برخی انجمنهای اسلامی خبر داده و گفت که در طی ماههای اخیر ۸ تا ۱۰ دانشگاه برای دفتر تحکیم وحدت درخواست داده بودند که با هفت مورد از آن موافقت شده است، این درحالی است که نمایندگان هیئت موسس تشکلهای دو دانشگاهی که وی از آنها نامبرده(دانشکاه علم وصنعت و چمران اهواز) اعلام کردند که نامه از سوی خواجهسروی برای تاسیس داده شده اما دانشگاهها اجازه فعالیت نمیدهند.
با وجود اتفاقات چند ماه اخیر چه درباره انتخابات دفتر تحکیم وحدت و چه درباره مجوز تاسیس انجمن های زیر مجموعه آن، پیش بینی اینکه سرنوشت بعدی دفتر تحکیم وحدت چه خواهد بود؛ وحدتی هرچند به ظاهر حفظ خواهد شد یا دفتر تحکیم تولد فرزندان دیگرش را به نظاره خواهد نشست، نیاز به زمان دارد.
شناسه خبر:
۲۰۰۰۱۹
سایه انشعابی دیگر بر سر دفتر تحکیم وحدت
دفتر تحکیم وحدت برخلاف نامی که با تأسی به توصیه امام(ره) که «بروید و بین خودتان تحکیم وحدت کنید» برای خود برگزید، در طول سالهای فعالیتش چندان رنگی از وحدت و یکپارچگی به خود ندیده است.
۰