به گزارش افکارنیوزبه نقل از قدس آنلاین، احمد حسینی و هدایت‌ا… خادمی معتقدند صنعت نفت ایران از گذشته تاکنون در فضایی ناسالم نفس می‌کشد و کیسه‌دوزی سودجویان و دلالان برای آن همچنان ادامه دارد.

به گفته مدیر‌عامل شرکت حفاری شمال قرار گرفتن صنعت نفت در شرایط تحریم و تنگناهای حاصل از آن فعالیت دلالان و واسطه‌ها را برای فروش دکلهای غیر‌استاندارد به ایران افزایش داده و برخی دلالان که به گفته او «زخم خورده» هستند، اطلاعات نفتی ایران را به اتحادیه اروپا می‌فروشند!

احمد حسینی هم در کسوت یک کارشناس صنعت نفت بار دیگر وجود فساد در قراردادهای نفتی و خریدهای این صنعت را مورد اشاره قرار داده بود؛ در همین خصوص با دکتر حسین نجابت، عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت‌وگویی داشتیم که از نظر می‌گذرد:
آقای دکتر! بعضی‌ها معتقدند، فساد و دلالی در صنعت نفت تشدید شده است، شما چه نظری دارید؟

** اینکه در صنعت نفت فساد وجود دارد، بحثتازه‌ای نیست و هر از چندی برخی با اظهار نظرهای شتابزده آن را داغ می‌کنند. این‌گونه اطلاع‌رسانی‌ها فقط آشفته بازار صنعت نفت را آشفته‌تر می‌کند.
اما یکی از افرادی که اظهار نظر کرده کارشناس صنعت نفت و دیگری مدیرعامل شرکت حفاری شمال است. حتی اگر اظهارات کارشناس مذکور را بی‌اساس بدانیم به نظر نمی‌رسد مدیر‌عامل شرکت حفاری شمال فردی بی‌اطلاع باشد که اظهار نظر نسنجیده داشته، ایشان از افزایش فعالیت دلالان و واسطه‌ها برای فروش دکلهای غیر‌استاندارد به ایران انتقاد کرده است!

** من عرض کردم بحثوجود فساد در صنعت نفت تازگی ندارد. بسیار بد است در شرایطی که صنعت نفت بشدت در تلاش است که نیازهای داخلی را با اتکا به خلاقیت دانشمندان جوان داخلی رفع کند و تحریمها را ناکام کند برخی آقایان این‌گونه اظهار نظر کنند. اظهار نظرها باید مستند و با ارایه مدرک باشد نه کلی و صرفاً انتقادی. آقای مدیر‌عامل شرکت حفاری شمال هم با سند حرف بزند. سند یا اسنادش را به کمیسیون انرژی بیاورد، مطمئن باشید ما پیگیری می‌کنیم. دیگر زمان اظهار نظرهای بی‌سند گذشته است.
پس اجازه بدهید به حرفهای شخص خاصی استناد نکنیم. شما می‌گویید وجود فساد در صنعت نفت حرف تازه‌ای نیست با این حساب قبول دارید که برای مثال خریدهای خارجی در سایه نوسانات نرخ ارز، دلالان را فربه‌تر کرده است؟

** ببینید! خریدهای خارجی صنعت نفت همیشه از جذابیتهای بالایی برخوردار است و در شرایط فعلی هم نمی‌توان منکر چنین جذابیتی شد. متأسفانه عمده‌ترین دلیل این جذابیت هم بدقولی سازندگان داخلی با پیمانکاران است، چون زمان تعیین شده را رعایت نمی‌کنند. برخی بهانه‌ها را همین تولیدکنندگان داخلی به دست پیمانکاران و دلالان می‌دهند؛ چون یا کیفیت محصولاتشان در مقایسه با خارجی‌ها کم است یا تولیدات داخلی حداقل در ابتدای امر گران‌تر از خارجی‌ها تمام می‌شوند. به عقیده من از آن جایی که مقام معظم رهبری امسال را سال حمایت از تولید ملی نامیده‌اند، پیمانکاران داخلی و صنعت نفت باید چنین هزینه‌هایی را بپذیرند. ما چاره‌ای نداریم جز رفتن به سراغ تولیدات داخلی چون در این صورت تحریمها را به بهترین شکل ممکن دور زده‌ایم.
آیا اینکه گفته می‌شود، مافیایی در صنعت نفت وجود دارد که اجازه نمی‌دهد پیمانکاران به سراغ تولیدات داخلی بروند، صحت دارد؟

** بله. چنین مافیایی وجود دارد و اجازه این کار را نمی‌دهد.
این افراد یا گروه‌ها را نمی‌توان به مردم معرفی کرد؟

** در این باره اظهار نظر نمی‌کنم، اما خوب است مردم بدانند که کمیسیون انرژی مجلس در سه دوره قبل تلاش کرد، دولت را به عنوان کارفرما موظف کند که پیمانکاران داخلی استفاده حداکثری از تولیدات داخلی داشته باشند و حداقل ۵۰‌درصد نیازشان را از طریق داخلی‌ها تأمین کنند؛ البته این اقدام به هیچ وجه کافی نیست. صرف‌نظر از جذابیتی که خریدهای خارجی دارد

تولیدکنندگان داخلی باید رصد شوند و بهانه دست دلالان و پیمانکاران ندهند. در حال حاضر وزارت نفت در حال تدوین استانداردهای بسیار دقیق و ایجاد بانک جامعی از تولیدات داخلی است که در صورت کامل شدن این اقدامات می‌توان بر اساس آن قانون وضع کرد. در این صورت اگر کالایی مشابه داخلی داشته باشد، اجازه ورود کالای خارجی داده نخواهد شد.
سیاسی بودن قراردادهای داخلی چطور؟ آیا این مسأله را قبول دارید؟

** این سؤال را ترجیح می‌دهم پاسخ ندهم، چون از آشفته‌تر کردن اوضاع استقبال نمی‌کنم. اما در پاسخ به برخی که مدام می‌گویند قراردادهای خارجی سیاسی است، باید بگویم چنین تحلیل‌هایی «بچه‌گانه» است، چون قرارداد خارجی باید سیاسی باشد. ما با کشورهایی داریم و با برخی نداریم. در بسیاری موارد از اهرم نفت استفاده می‌کنیم، یعنی به برخی نفت نمی‌فروشیم و به برخی می‌فروشیم…
با عرض پوزش از شما باید بگویم جوابتان قانع‌کننده نبود و اصلاً پاسخ سؤال من این نبود… بگذریم! شما در کل وجود زد و بند در خریدهای خارجی را قبول دارید یا نه؟ ممنون می‌شوم اگر شفاف صحبت کنید.

** احتمال این زد و بند را اصلاً رد نمیکنم، اما تأکید میکنم وقتی کسی با رسانهها مصاحبه میکند باید مستدل و مستند حرف بزند وگرنه سکوت اختیار کند. برای جلوگیری از این زد و بندها کمیسیون انرژی به وزارت نفت فشار آورد تا قرارداد تولید ۱۶دستگاه سکوی حفاری را امضا کند. قراردادهایی هم برای تولید چراغهای ضد انفجار و فناوریهای سرچاهی بسته شده است. واقعیت این است که ما تکنولوژی لازم را داریم ولی برخی کارشناسان از کیفی نبودن تولیدات انتقاد دارند. این انتقاد قابل پذیرش است، اما وقتی وزارت نفت این ریسک را پذیرفته و قراردادها در حال انجام است، نباید آیه یأس خواند؛ البته بدونشک باید این قراردادها به خوبی رصد شود تا کسی راه میانبر نرود، چون خریدهای خارجی همیشه جذاب است بویژه آنکه ممکن است در ابتدای راه نسبت به تولید داخل ارزانتر و با کیفیتتر باشند