سرویس سیاسی افکارنیوز
- گذشت نیم قرن از شکل گیری جنبش عدم تعهد، آن هم با عضویت دو سوم کشورهای دنیا مهر تائیدی بر لزوم ایجاد دبیرخانه ای فعال برای اثرگذاری بیشتر در صحنه جهانی است؛ مهری که ایران می تواند آن را در تاریخ به نام خود ثبت کند.
به گزارش افکارنیوز، بعد از تشکیل جنبش عدم تعهد در سال ۱۳۴۰ بر پایه اصولی مبتنی بر احترام متقابل به تمامیت ارضی و حاکمیت یکدیگر، برابری و منافع متقابل، عدم تجاوز به یکدیگر، همزیستی مسالمت آمیز، عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر، ندادن پایگاه نظامی به کشورهای دیگر و همچنین داشتن روندی معقول برای ایفای نقش در اهداف اساسی جهان، ضرورت تاسیس دبیرخانه دائمی برای پیگیری این اهداف را بیش از پیش نشان می دهد.
مطمئنا وجود چنین دبیرخانه ای نه تنها گام های اعضای نم برای دستیابی به نقشه راه ترسیم شده را هموارتر می کند بلکه جنبه عملی اجرایی شدن تمامی بندهای بیانیه های جنبش در اجلاس های مختلف را پررنگ تر خواهد کرد.
کمیته ای که مقام معظم رهبری در بیاناتشان در افتتاحیه اجلاس سران غیرمتعهدها بر لزوم تشکیل آن تاکید کردند و فرمودند: «… ما می توانیم به ارتقا " بهرهورى سیاسى جنبش عدم تعهد " در مدیریت جهانى بیندیشیم؛ می توانیم براى تحول در این مدیریت، سندى تاریخى تهیه کنیم و ابزارهاى اجرائى آن را فراهم نمائیم؛ می توانیم حرکت به سمت همکاری هاى موثر اقتصادى را طراحى و الگوهاى ارتباط فرهنگى میان خود را تعریف کنیم. بىشک تشکیل دبیرخانه فعال و پرانگیزهاى براى این تشکیلات، خواهد توانست به حصول این مقاصد کمکى بزرگ و پر تاثیر تقدیم کند.»
در این بین می توان با قاطعیت تشکیل این دبیرخانه را به عنوان یکی از مهم ترین ماموریت های دستگاه دیپلماسی در طول سه سال ریاست ایران بر جنبش عدم تعهد نام برد تا در خلال برگزاری اجلاس سالانه وزیران، کارشناسان و نشست های تخصصی و دوره ای این جنبش در یک سال آینده دست یافتن به این مهم را میسر کند.
تشکیل دبیرخانه جنبش عدم تعهد نیز از آن جمله مسائلی است که اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و سایر بهارستان نشینان بر آن تاکید دارند.
* تشکیل دبیرخانه دائمی اثرگذاری جنبش را در عرصه جهانی افزایش می دهد
سید حسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در این رابطه تشکیل دبیرخانه دائمی برای اعضای نم را باعثافزایش اثرگذاری اش در عرصه جهانی می داند و تاکید می کند که یکی از ضروریات نقشآفرینی جنبش عدم تعهد در سیاست بینالمللی و عرصه جهانی، داشتن دبیرخانه دائمی است.
وی ادامه می دهد که در حال حاضر این جنبش کار سازمان یافتهای را دنبال نمیکند. مجمع مهم بینالمللی که با عضویت بیش از نیمی از کشورهای جهان از قارههای مختلف نمی تواند در تحولات بینالمللی نقشآفرینی کند.
نماینده مردم ورامین خاطرنشان می کند که مقام معظم رهبری نیز بر تشکیل دبیرخانهای برای جنبش تاکید کردند تا اثرگذاری آن مستمرا دنبال و جلسات منظمی تنظیم شود؛ همچنین با برگزاری نشست هایی در مواقع ضروری و صدور بیانیههایی بتواند اثرگذار باشد.
*جنبش با ایجاد دبیرخانه، اعضا را به تحرک و انجام ماموریتها وادار کند
منصور حقیقتپور، نایب رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز تاکید دارد که جنبش عدم تعهد برای ایفای نقش متناسب با وزن و توانمندی سیاسی اش در دنیا و حضور کارشناسانه در مسائل مختلف باید دبیرخانه ای فعال داشته باشد.
وی همچنین یکی از مشکلات اساسی و اصلی جنبش عدم تعهد، که مقام معظم رهبری به حق از آن به عنوان فقدان بهرهوری نام بردند را نبود دبیرخانه دائم برای رصد، کنترل و تحلیل مسائل عنوان می کند.
نماینده مردم اردبیل همچنین تاکید دارد که تشکیل یک دبیرخانه دائم و حضور کارشناسان مختلف کشورها در این دبیرخانه میتواند در جهت تحرک و چابکی بیشتر سیاسی جنبش نقش اساسی ایفا کند، پس ضروری است جنبش با ایجاد دبیرخانه ای، اعضا را به تحرک، چابکی و انجام ماموریتها وادار کند.
*با تشکیل دبیرخانه جهات کار جنبش در آینده مشخص می شود
همچنین جواد جهانگیرزاده عضو دیگر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با تاکید بر لزوم بازگشت جنبش عدم تعهد به جایگاه حقیقی و واقعی خود برای به عهده گرفتن مسئولیتهای اساسی، می گوید که با توجه به مسوولیت ایران بر جنبش در این مقطع زمانی، این جنبش نیازمند یک دبیرخانه دائمی برای فعال شدن است تا با جمع کردن گروههای مختلف، بخشهای گوناگون را پوشش دهد و جهات کار خود را برای آینده تنظیم و تعریف کند.
گذر زمان ۵۰ ساله از شکل گیری جنبش عدم تعهد، هم زمان با وارد شدن به نقطه جدیدی از دوران فعالیت اش تنها بیانگر وظیفه تاریخی ایران برای تشکیل دبیرخانه دائمی جنبش در طول ریاست سه ساله اش است؛ دبیرخانه ای که با فعال بودنش عملیاتی شدن اهداف و چشم اندازهای جنبش را در دنیا به منصه ظهور برساند.