دلایل مذاکره نکردن با ترامپ لو رفت

این روزها برخی دولتی ها در حال برجسته کردن موضوع مذاکره با آمریکا هستند. فارغ از اینکه اساساً روندی که آنها در پیش گرفته اند، تا امروز مایه شرمساری و در حقیقت، التماس برای مذاکره بوده است، اما در مورد بحث مذاکره با آمریکا - به طور عام - و ترامپ به طور خاص چند موضوع قابل بیان است:
 
تجربه های تلخ گذشته و درس عبرت در زمینه مذاکره با آمریکا

در سال های پس از انقلاب، به صورت موردی – غیر مستقیم یا مستقیم - با آمریکایی ها وارد مذاکره شده ایم. در همان اوایل انقلاب، آمریکایی ها مواردی را که در بیانیه الجزایر متعهد به انجام آن بودند، نقض کردند. در ماجرای برجام هم آمریکا از همان زمان اوباما به تعهد خود عمل نکرد و بعد از آن در زمان ترامپ نیز آمریکا به صورت یکطرفه از برجام خارج شد. اساساً ماهیت استکباری و استعمارگری آمریکا به ما اجازه نمی دهد که با این کشور وارد مذاکره شویم. بماند که آنها به طور علنی به دنبال براندازی جمهوری اسلامی بوده اند و هیچ گاه هم موفق نشدند.

موضوع هسته ای هم بهانه است. به تعبیر رهبر انقلاب: «... امروز می گویند هسته‌ای را تعطیل کنید ــ اول می گویند بیست درصد را تعطیل کنید، بعد می گویند پنج درصد را تعطیل کنید، بعد می گویند بساط هسته‌ای را برچینید ــ بعد می گویند قانون اساسی را عوض کنید، بعد می گویند شورای نگهبان را بردارید؛ آمریکایی‌ها باج می گیرند. اگر بخواهید مشکلتان با آمریکا حل بشود، باید این کار را بکنید؛ مرتب باج بدهید. آمریکا اینها را می خواهد: پشت مرزهای خودتان، خودتان را محبوس کنید، دستتان را خالی کنید، صنایع دفاعیتان را تعطیل کنید. کدام ایرانی باغیرتی حاضر است که یک چنین باجی بدهد؟ ... مذاکره‌ی با آمریکا مشکلی را حل نمی کند. اگر حاضرید باج بدهید، نه یک بار، نه دو بار، پشت سر هم، در همه‌ی مسائل اساسی، و از همه‌ی خطوط قرمزتان عبور کنید، بله، آن وقت آمریکا با شما دیگر کاری ندارد، مثل دوران پهلوی».

چرا با ترامپ مذاکره نمی کنیم؟!

عدم مذاکره با ترامپ

 چند سال قبل و در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ، رهبر انقلاب فرمودند: «اگر چنانچه یک وقتی هم - بر فرض محال – قرار بود دولت جمهوری اسلامی  با رژیم آمریکا مذاکره هم بکند، با این دولت کنونی آمریکا هرگز مذاکره نمی‌کند».
 
همچنین، در همان دوره اول ریاست جمهوری ترامپ، وقتی شینزوآبه نخست وزیر سابق ژاپن به دیدار رهبر انقلاب رفت، به ایشان گفت: «من قصد دارم پیام رئیس جمهور آمریکا را به جنابعالی برسانم».
 
رهبر انقلاب اسلامی خطاب به نخست وزیر سابق ژاپن گفتند: «ما در حسن نیت و جدی بودن شما تردیدی نداریم، اما در خصوص آنچه از رئیس جمهور آمریکا نقل کردید، من شخص ترامپ را شایسته مبادله هیچ پیامی نمی دانم و هیچ پاسخی هم به او ندارم و نخواهم داد». 

چرا با ترامپ مذاکره نمی کنیم؟!

 ماجرای شهادت حاج قاسم سلیمانی و ضروری بودن انتقام از ترامپ

رهبر انقلاب فرمودند: «قاتل سلیمانی و آمر به قتل سلیمانی باید انتقامشان را پس بدهند؛ آن به جای خودش محفوظ است. اگر چه به گفته‌ی یک عزیزی، کفش پای سلیمانی هم بر سرِ قاتل او شرف دارد و سرِ قاتل او هم برود، فدیه‌ی کفش سلیمانی هم نمی شود؛ این هست اما بالأخره غلطی کردند، بایستی انتقام پس بدهند؛ هم آمر، هم قاتل بدانند که در هر زمان ممکن، هر وقت ممکن شد - ما دنبال وقت ممکن هستیم - باید انتقامشان را پس بدهند».

همچنین ایشان بیان کردند: «بعضی از این حوادث هم هنوز بین ما باقی است، و فراموش نکرده‌ایم. ما هرگز شهادت شهید سلیمانی را فراموش نخواهیم کرد؛ این را بدانند. حرفی زدیم در این مورد، پای آن حرف ایستاده‌ایم. در وقت خودش، سر جای خودش ان‌شاءالله انجام خواهد گرفت». 

چرا با ترامپ مذاکره نمی کنیم؟!

فشار حداکثری در برابر التماس مذاکره!

فرض کنیم که هیچ تجربه ای از مذاکره با آمریکا نداریم. ممنوع بودن مذاکره با ترامپ را هم کنار بگذاریم و یا اینکه فرض کنیم او یکی از عوامل به شهادت رساندن حاج قاسم سلیمانی هم نبوده است؛ اتفاقاً همین چند روز قبل، کیت کلوگ، فرستاده ویژه دونالد ترامپ در امور اوکراین، گفت: «جهان باید به سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی بازگردد تا ایران به یک کشور دموکراتیک ‌تر تبدیل شود».

متأسفانه ادبیات برخی افرادی که در رسانه ها به عنوان گزینه های ترامپ برای بعضی وزارتخانه ها مطرح می شوند نیز در مورد ایران، نامناسب است. ادبیات و رفتار خود ترامپ هم که نیاز به گفتن ندارد! وقتی آنها اینگونه با ادبیات تهدید سخن می گویند، ادبیات التماس گونه برخی ها برای مذاکره با آمریکا – صرف نظر اینکه با مبانی نظام در تعارض است - به نوعی بازی با آبروی جمهوری اسلامی است و در شأن مردم و کشور نیست.