رژیم صهیونیستی طی حملات هوایی به لبنان باعث کشته و زخمی شدن بیش از دو هزار نفر شد و حزب الله در پاسخ به این حملات، شمال اراضی اشغالی را مورد هدف حملات موشکی قرار داد با این حال هیچ یک از طرفین تاکنون واژه جنگ را در مورد این درگیریها به کار نبرده اند.
به گزارش سایت خبری لاپرس کانادا، رژیم اسرائیل مدعی است که به دنبال جنگ با حزب الله نیست و اگر نیروهای حزب الله از مرزهای شمالی اراضی اشغالی عقب نشینی کنند، میتوان از ادامه درگیریها اجتناب کرد.
در همین حال، مقامات حزب الله هم میگویند که خواهان جنگ نیستند چراکه جنگ به نفع هیچ یک از طرفین نیست و فقط افراد بی گناه بیشتری قربانی می شوند ولی در عین حال اطمینان می دهند که در صورت ادامه حملات هوایی اسرائیل به جنوب لبنان، برای جنگ تمام عیار با این رژیم آماده اند.
آندریاس کریگ، تحلیلگر مسائل نظامی کالج گینگز لندن، در این باره میگوید: اگر در سال ۲۰۲۳ کسی به من میگفت که قرار است حزب الله و لبنان باهم درگیر شوند و اسرائیل جنوب لبنان و حتی بیروت را بمباران کند و حزب الله هم به شمال اراضی اشغالی حمله کند، قطعا میگفتم که بله این آغاز یک جنگ تمام عیار است.
وی تاکید کرد: ولی این کلمه هنوز برای درگیریهای اخیر مورد استفاده قرار نگرفته است چراکه هنوز هیچ سربازی بصورت رسمی از طریق مرزهای زمینی به سمت مخالف شلیک نکرده است ولی به نظرم این نمی تواند مقیاس درستی باشد.
اگر از نظر فرهنگ لغت بخواهیم جنگ را توصیف کنیم، جنگ به درگیری مسلحانه بین دو دولت و یا دو ملت به صورت آشکار گفته میشود و در حال حاضر شاهد چنین تعریفی در مورد حزب الله و اسرائیل نیستیم چرا که در این درگیریها هیچ یک از طرفین به طور رسمی از آغاز حملات علیه هم استفاده نکرده اند. اسرائیل پس از درگیریهای ۷ اکتبر سال قبل، به طور رسمی علیه حماس اعلام جنگ کرد ولی درگیریهای خود با حزب الله را به جنگ غزه نسبت میدهد و از آغاز رسمی جنگ با لبنان اجتناب میورزد.
اما این تمام ماجرا نیست؛ حتی زمانی که کشورها علیه هم اعلام جنگ میکنند از کاربرد واژه جنگ دوری میکنند. برای مثال روسیه در مورد حمله به اوکراین همواره از عبارت «عملیات نظامی ویژه» صحبت میکند و ترجیح میدهد که هرگونه اشاره مستقیم به جنگ را ممنوع کند. حال سوال این است که چرا تا این حد استفاده از این کلمه برای دولتها ناخوشایند است حتی با اینکه آشکارا در حال انجام آن هستند.
کارشناسان معتقدند نه اسرائیل و نه حزب الله از کلمه جنگ استفاده نمیکنند چراکه هر دو طرف امیدوارند بدون ایجاد درگیریهای بیشتر و یا جدی تر، به اهداف خود برسند بدون اینکه مسئول این درگیریها شناخته شوند و در این میان اسرائیل به دلیل حملات قبلی خود به غزه و بدنامی خود در این زمینه، بیش از طرف لبنانی خود سعی میکند که خود را از ورود به این عرصه دور نگه دارد.
لینا خطیب، عضو اندیشکده سلطنتی روابط بینالمللی در حوزه خاورمیانه، معتقد است که اگرچه تنشها در منطقه در حال افزایش است ولی وضعیت جنوب لبنان جنگی نیست، زیرا هر دو طرف امیدوارند که از ابزارهای محدودتری برای اعمال فشار به همدیگر استفاده کنند.
وی تصریح میکند: با این حملات موشکی، حزب الله سعی دارد تا اسرائیل را به قبول آتش بس فوری با حماس مجبور کند و نتانیاهو را به تسلیم در برابر خواست جهانی وادار سازد.
حزب الله پیش از این گفته بود که در صورت توقف حملات اسرائیل به غزه و توافق با حماس، از ادامه حملات به بخشهای شمالی اراضی اشغالی دست میکشد ولی با تداوم درگیریها چنین چشم اندازی خیلی هم امیدوار کننده به نظر نمیرسد.
آندریاس کریگ، تحلیلگر مسائل نظامی کالج گینگز لندن می گوید: به نظر من اسرائیل میخواهد با این حملات به جنوب لبنان، حزب الله را به زور هم که شده، پای میز مذاکره بکشاند. اگر حزب لله این را نپذیرد به حملاتش ادامه میدهد و در نهایت درگیری را به سمت جنگ میبرد، اما این بار حزب الله را به عنوان مقصر شروع جنگ معرفی میکند.
حال سوال این است که اگر به معنای واقعی جنگ اتفاق بیفتد، چه عواقبی برای طرفین دارد. تا همین اواخر تحلیل گران معتقد بودند که اگر جنگی بین حزب الله و اسرائیل رخ بدهد، شاهد چیزی خواهیم بود که در سال ۲۰۰۶ اتفاق افتاد و شاید هم بدتر. ولی تجربیات نشان داد که در صورت بروز جنگ، ارتش اسرائیل بهای سنگینی پرداخت خواهد کرد و نمیتواند به سادگی از سد حزب الله که مجهز به هزاران موشک و راکت دوربرد است، عبور کند. حزب الله قادر است با این موشکها قلب اسرائیل را مورد هدف قرار بدهد واین هم نوعی بازدارندگی در طرف اسرائیلی ایجاد کرده است؛ بنابراین به رغم حملات و ادامه درگیریها طرفین بازهم سعی میکنند تا خویشتن داری نشان دهند و از آنچه که «جنگ تمام عیار» خوانده میشود دوری کنند.
البته در میان همه این تحلیل ها، خبرهایی که از داخل اسرائیل به گوش میرسد حاوی پیامهای مهمی است؛ تظاهرات هفتگی علیه نتانیاهو، اعتراض مردم ساکن در اراضی اشغالی به اعزام جوانان یهودی به مرزها و آماده سازی آنها برای جنگ، همچنین اعتراض به عدم اعزام نیروهای موسوم به اولترا-ارتدوکس به مناطق درگیری، که جامعه مذهبی و متعصب یهودیان را تشکیل میدهند نشان میدهد که اسرائیل توان آغاز جنگ در جبهه شمالی با حزب الله را ندارد و این حملات فقط برای تحت فشار قرار دادن حزب الله به منظور عقب نشینی از موضعش در قبال حماس صورت میگیرد. عقب نشینی حزب الله از موضع خود هم به اسرائیل اجازه میدهد که غزه را به سرعت اشغال کند و مردم غزه را بدون هیچ نگرانی قتل عام نماید.