امروز دوشنبه 10 اردیبهشت نشست مطبوعاتی ناصر کنعانی ، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در محل ششمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران-اکسپو 2024 برگزار و سخنگوی وزارت امور خارجه پاسخگوی سوالات خبرنگاران شد.
کنعانی در ابتدا درباره روز حلیج فارس گفت: خلیج فارس بخشی از هویت انکارناپذیر فرهنگی و تاریخی منطقهای است که در آن به سر میبریم. در چارچوب سیاست همسایگی تقویت روابط با کشورهای حوزه خلیج فارس را مهمترین عامل برای تحقق ثبات و امنیت پایدار و امنیت دسته جمعی در این منطقه راهبردی تلقی میکنیم و جز با مشارکت دسته جمعی همه کشورهای منطقه میسر نخواهد شد.
ایران همواره منادی تحکیم دوستیها و برادری میان ملتهای منطقه در حوزه خلیج فارس بوده و معتقد است ملتها این توان را دارند با همکاری مشترک، امنیت مشترک را برای توسعه پایدار برای همه ملتها رقم بزنند.
ایران در کنار ایفای نقش سیاسی برای تقویت همکاریهای اقتصادی اهمیت ویژه قائل است
وی در خصوص نمایشگاه ایران اکسپو گفت: این نمایشگاه نشان دهنده آن است که ایران در کنار عزم برای توسعه سیاسی و ایفای نقش موثر در تحکیم ثبات و امنیت در منطقه به توسعه پایدار در حوزه اقتصادی و گسترش مناسبات با همه کشورها اهتمام ویژه دارد، و این نمایشگاه بزرگ با ابعاد مختلف نشان دهنده آن است که ایران در کنار ایفای نقش سیاسی برای تقویت همکاریهای اقتصادی اهمیت ویژه قائل است.
کنعانی در ادامه درباره استقبال از این نمایشگاه گفت: ششمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران با همکاری مشترک وزارت خارجه و صمت و سازمان توسعه تجارت از 7 ماه پیش برگزاری آن کلید خورد. نمایشگاهی با شکوه با ویژگیهای خاص و دارای جذابیتهای فراوان برای علاقه مندان حوزه اقتصادی با حضور رئیس جمهور محتزم آغاز به کار کرد.
همچنین بیش از 24 کشور در سطوح مختلف از معاونین رئیس جمهور و وزرا و دیگر سطوح و 2000 تاجر شرکت کردند. نمایندگان تجاری بیش از 100 کشور در این نمایشگاه حضور دارند. فرصت خوبی است برگزاری این نمایشگاه برای آشنایی علاقه مندان کشورهای مختلف به تولیدات ایرانی و با ویژگی این کالاها آشنا شوند. در طول همین سه روز گذشته بر اساس اخبار، ما شاهد برگزاری نشستهای دوجانبه خوب بین تجار شرکت کننده با تولیدکنندگان ایرانی بودیم و انتظار داریم میزان قراردادهایی که بسته خواهد شد بیش از حجم قراردادی است که در نمایشگاه گذشته برگزار شد.
دیدارهای دوجانبهای هم در سطوح مختلف بین مقامات برگزار شده است. پیشنهاد میکنم به ملت عزیز ایران حتما این فرصت را مغتنم بشمارند و از این نمایشگاه بینالمللی بازدید کنند. قطعا برگزاری این نمایشگاه خودش یک توفیق بزرگ در کارنامه دولت جمهوری اسلامی ایران است که با وجود شرایط منطقه چنین نمایشگاهی را با امنیت کامل برگزار میکند و میزبان این حجم از نمایندگان دولتی و خصوصی خارجی است.
اهمیت اقتصادی این نمایشگاه در کنار اهمیت سیاسی آن هم بسیار بالا است. این یک مثال خوب برای هم افزایی دستگاههای ذیربط دولتی است. همانطور که در حوزه منطقه شاهد موفقیت چشمگیر در سایه هم افزایی دیپلماسی و میدان بودیم، برگزاری این نمایشگاه یک نتیجه مطلوب از همکاری و هم افزایی مکمل میان دستگاههای اجرایی است.
آنچه در دانشگاههای آمریکا شاهدیم نشان دهنده بیداری جامعه جهانی است
وی درباره حمایت از دانشجویان ایرانی سرکوب شده در دانشگاههای آمریکا گفت: آنچه که ما در دانشگاههای آمریکا طی روزهای اخیر شاهدیم نشان دهنده بیداری جامعه جهانی و افکار جهان نسبت به مسئله فلسطین و عمق تنفر عمومی نسبت به جنایات رژیم غاصب صهیونیستی و نسل کشی با حمایت آمریکا و برخی دولتهای اروپایی است.
افکار عمومی جهان و آنهایی که به عدالت به عنوان ارزش اخلاقی میاندیشند، بیش از این تداوم جنایات را در فلسطین تحمل نخواهند کرد و صدای آنان خاموش شدنی نیست. آنچه که روشن است وزارت خارجه ایران برخورد خشن پلیسی و نظامی با فضای دانشگاهی و مطالبات دانشجویی را نمیپذیرد و آن را نگران کننده تلقی میکند.
دولت آمریکا با مجوز به پلیس برای برخورد خشونت آمیز با مطالبات دانشجویی عملا تعهدات حقوق بشری خود را نادیده گرفته و معیارهای دوگانه را در پیش گرفته است. اینگونه رفتارهای خشونت آمیز باید به سرعت متوقف شود و اجازه دهند دانشجویان به بیان دیدگاههای خود بپردازند. لازم است که دنیا به ویژه کشورهای حامی رژیم اسرائیل به این صداها توجه کنند و دست از حمایت جنایات رژیم بردارند.
افق پیش رو در مناسبات با عربستان را روشن میدانیم
سخنگوی وزارت خارجه درباره روابط ایران و عربستان گفت: خوشبختانه روابط دوجانبه ایران و عربستان در مسیر درست خودش پیش میرود. شاهد تداوم گفتگوهای میان دو کشور در سطوح مختلف به ویژه در دو سطح سیاسی و اقتصادی هستیم.
حضور هیات اقتصادی عربستان در نمایشگاه ایران اکسپو نشانه نگاه دولت عربستان همسو با نگاه ایران برای زمینه سازی به منظور توسعه مناسبات اقتصادی است. ما موضوعات اقتصادی را از ابتدای گفتگوهای دو کشور برای ازسرگیری مناسبات داشتیم و معتقد بودیم به روابط اقتصادی و تجاری تحرک ببخشیم و در این مسیر گفتگوها در حال انجام است.
همزمان هیات ایران در دو سطح در ریاض به سر میبرند. هیات وزارتی ایران به ریاست آقای خاندوزی برای شرکت در نشست بانک توسعه اسلامی در ریاض حضور دارند. فرصتی است در چارچوب مشارکت ایران در فعالیتهای بانک اسلامی و همکاریهای ایران با این بانک، از ظرفیتها استفاده شود. همچنین هیاتی به ریاست آقای صفری برای شرکت در اجلاس داووس در ریاض به سر میبرند. ما افق پیش رو در مناسبات را افق روشن میدانیم. دو سفیر هم همواره با دستورعمل دریافتی مناسبات دوجانبه را پیگیری میکنند.
5 پیشنهاد مشخص ایران در حوزه امنیت بینالمللی در نشست مسکو
وی درباره سفر علی اکبر احمدیان دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان به مسکو گفت: سفر آقای احمدیان به روسیه در چارچوب مشارکت در دوازدهمین اجلاس مقامات عالی امنیتی کشورها صورت پذیرفت و ایران همواره از فرصتهای چندجانبه برای حضور و تبیین دیدگاههای خود به ویژه امنیت منطقه استفاده کرده است. سفر آقای احمدیان هم در همین چارچوب صورت گرفت.
موضوعات امنیتی منطقهای مطرح است و قطعا مسئله فلسطین در کارویژه ایرانی مدنظر است. همچنین در حوزههای مربوط به امنیت بینالمللی و سایبری موضوعاتی است که هیات عالی رتبه ایران در این نشستها شرکت کرد و دیدگاههای ایران را مطرح کرد. آقای احمدیان 5 پیشنهاد مشخص در حوزه امنیت بینالمللی ارائه کردند. اینها نشان دهنده حضور فعال ایران توام با داشتن ابتکار عملها برای ایجاد جهانی امن برای همه کشورها است.
ادامه گفتگوهای هستهای ایران
کنعانی در خصوص گقتگوهای هستهای گفت: گفتگوها، تماسها و تبادل پیامها در روشهای مقتضی ادامه دارد و در قالب نشستهای بینالمللی هم فرصتی است که ایران دیدگاههای خودش را بیان کند.
سپاه بیشک بزرگترین نیروی ضدتروریسم در صحنه بینالمللی است
وی در واکنش به اقدام پارلمان اروپا در تصویب قطعنامه جانبدارانه گفت: در واکنش به مباحث بی اساس در نشست اخیر اتحادیه اروپا و قطعنامه منتشر شده واکنش خودمان را اعلام کردیم. سپاه نیروی رسمی نظامی ایران است و مهمترین نقش در تامین امنیت ملی و حفاظت از مرزهای سرزمینی و ایجاد امنیت برای ملت ایران و نقش آفرینی در توسعه اقتصادی و خدمات عمومی برای ملت ایران است.
سپاه بی شک بزرگترین نیروی ضدتروریسم در صحنه بینالمللی است و نقش ایران در مقابله با تروریسم بینالمللی یک نقش منحصر به فرد است و سپاه برخی از بهترین نیروهای خود را در مسیر مبارزه فدای امنیت و آرامش ایران و ملتهای منطقه کرده است. اگر نبود نقش ضد تروریسم سپاه در مبارزه با تروریسم، میبایست اعضای پارلمان اروپا در پشت دربها در معرض تهدید تروریسم قرار میگرفتند. باید بدانند سپاه نیروی رسمی نظامی ایران برخواسته از متن ملت ایران است. توصیه میکنیم در این ارتباط درست بیاندیشند.
قراردادهای امضا شده در سفرهای رئیس جمهور و سازوکارهای وزارت خارجه برای پیگیری
سخنگوی وزارت خارجه درباره قراردادهای امضا شده در سفرهای رئیس جمهور و سازوکارهای وزارت خارجه برای پیگیری توضیح داد: اولین گام در حوزه همکاریهای دو و چندجانبه تنظیم و عقد قرارداد و سندی است که میتواند مبنای همکاری قرار گیرد. اجرای اسناد اصل درستی است و عقد قرارداد در جای خودش درست اما اجرا اهمیت بیشتری دارد.
وزارت خارجه همواره در حوزه اجرای اسناد دوجانبه سازوکارهای پیگیری خودش را دارد. ما در همه حوزههای دوجانبه اساسا در جدول پیگیریهای خود اسناد را مورد بررسی قرار میدهیم. این موضوع کاملا درست است که اجرا مهمتر از امضای اسناد است. شخص آقای رئیس جمهور هم به طور ویژه تاکید دارند و بر اتخاذ سازوکارهایی برای داشتن جدول پیگیری تاکید دارند. اجرای اسناد دو طرف دارد و نیازمند پایبندی طرفین است. نمیتوان گفت شرایط مطلوبی داریم اما شرایط امیدوارکنندهای داریم. ما نتایج اجرای توافقات را در دستاوردهای خارجی میتوانیم ببینیم.
تروریسم تهدید مشترک برای همه ملتهای جهان است
وی در خصوص حادثه تروریستی در روسیه گفت: هرگونه اقدام و عملیات تروریستی چه علیه شهروندان چه اماکن دولتی در روسیه و هر کشور دیگری مردود است. ما در ارتباط با مبارزه تروریسم قطعا در کنار روسیه قرار داریم. تروریسم تهدید مشترک برای همه ملتهای جهان است.
متاسفانه برخی طرفها در راستای رویکردهای طمع ورزانه از تروریسم در طول سالیان متمادی و ابزار برای پیشبرد رویکرد سیاسی خود استقاده میکنند. این رویکرد نتایج دلخراش خود را در منطقه نشان داده است. همچنان تروریسم یک تهدید مخوف برای کشورهاست.
سفر هیات کره شمالی به تهران بنا بر دعوت وزیر صمت صورت گرفته است
کنعانی درباره سفر هیات سیاسی از کره شمالی به تهران گفت: در نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران بیش از 26 کشور حضور دارند. هیات کره شمالی هم در همین چارچوب است. ایران و کره شمالی بیش از 50 سال سابقه روابط و همکاریهای رسمی دارند که بر اساس علایق با یکدیگر همکاری دارند. اینها عموما در همین چارچوبی است که با دیگر کشورهای دوست همکاریها تنظیم شده است.
سفر هیات کره شمالی به تهران بنا بر دعوت وزیر صمت برای بازدید از نمایشگاه ایران اکسپو صورت گرفته است. هیات کرهای در مدت حضور علاوه بر دیدار از نمایشگاه، با مقامات دولتی و خصوصی دیدارهایی را انجام دادند. برخی هم سعی کردند به گمانه زنی مغرضانه دست بزنند و این بی اساس است.
سرکنسولگری ایران در فرانکفورت فعال است
وی در خصوص مطلب روزنامه آلمانی در خصوص عدم حق حضور سرکنسول ایران در فراکفورت گفت: برخی از روزنامههایی که سابقه حمایت نزدیک از رژیم صهیونیستی دارند مایلند با دامن زدن به برخی اخبار نوعی ابراز ارادت به رژیمی بکنند که بعضا تعهدی به آن دارند. اینکه مقامی با ارسال یک نامه به سرکنسول ایران نظر خود را ابراز کند به آن مقام برمیگرد.
ما خودمان را محدود به دیدگاه خاص هیچ کشوری نمیکنیم و مواضع ما در ارتباط با فلسطین اصولی و روشن است. انعکاس این نامه در فضای رسانهای با اهداف خاص سیاسی صورت میگیرد. سرکنسولگری ما در آنجا فعالیت دارد.
مسئله فلسطین به یک موضوع روز جهانی شده است
کنعانی در خصوص اعتراضات در اروپا گفت: آنچه که ما در نقاط مختلف شاهدیم نشان دهنده آن است که به رغم میل دولتها مسئله فلسطین به یک موضوع روز جهانی شده است. اینکه دنیا خواستار آن است به نسل کشی در فلسطین خاتمه داده شود و اینکه آزادی فلسطین حق مشروع این ملت است.
فریاد نه به نسل کشی اکنون شعارهای رسایی است که در میادین آمریکا و در محیطهای دانشگاهی اعلام میشود. مسئله روشن است و مسئله فلسطین یک موضوع جهانی و مطالبه جهانی است. حمایت از رژیم غاصب صهیونیستی از منظر افکار عمومی دنیا پذیرفته شده نیست و محکوم است.
اگر حمایت آمریکا و انگلیس نبود جنگ علیه ملت فلسطین اتفاق نمیافتاد
وی درباره اسکله سازی در اراضی اشغالی و حضور انگلیس در منطقه گفت: این نشان دهنده دورویی و نفاق آشکار در عمل و شعار است. اگر حمایت دولت آمریکا و انگلیس از رژیم صهیونیستی نبود جنگ علیه ملت فلسطین اتفاق نمیافتاد.
جنایت جنگی با حمایت تمام عیار آمریکا و انگیس رخ داد و اقدامات نمادین برای ایجاد اسکله برای ارسال کمکهای انساندوستانه به هیچ وجه اصلاح کننده تصویر نفرت انگیز این کشورها نخواهد شد. رویکرد حقیقی این است که از ارسال سلاح به رژیم اسرائیل جلوگیری کنند و اجازه دهند مسیرهای موجود برای ارسال کمکها باز شود.
عزم پاکستان برای تکمیل خط لوله گاز با ایران
سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر رئیس جمهور به پاکستان و بیانیه منتشر شده و همچنین خط لوله گاز بین دو کشور گفت: اجرای خط لوله گاز صادراتی ایران به پاکستان در چارچوب موافقتنامه دو کشور جزو موضوعات مهم حوزه اقتصادی دو کشور است. مذاکرات کارشناسی انجام شده قبلی میان دو کشور هم زمینه ساز آغاز اجرای فاز 80 کیلومتری در داخل پاکستان بوده و طرف پاکستانی بر عزم خود برای تکمیل پروژه تاکید کرده است. ما انتظار داریم که این پروژه راهبردی به نتیجه برسد.
حق آبه ایران از رود هیرمند
وی در خصوص حق آبه ایران از رود هیرمند گفت: در اجرای معاهده دو کشور، ما مطالبات حق آبه ملت ایران را از طرف افغانستانی در همه مذاکرات داشتیم. از ابتدای سال جاری هم بحث رهاسازی آب از سد کمال خان شروع شد و خوشبختانه در چارچوب گفتگوها و اعلام طرف افغانستانی مبنی بر پایبندی به معاهده شاهد جریان آب به سمت مرزهای ایران هستیم.
بر اساس اطلاعات دریافتی از زمان رهاسازی آب تا همین روزهای اخیر حدودا 112 میلیون متر مکعب آب وارد مرز ایران شده است. اطلاعات موجود هم حاکی است که رها سازی آب از سد کجکی هم شروع شده است. امیدواریم حجم این آب هم به آب سد کمال خان اضافه شود.
در ارتباط با دیواره سدی هم که ایجاد کرده بودند برای ممانعت از هدر رفت آب اقداماتی انجام شد که ناکافی بود و بر اثر سیل اخیر آسیب دیده است. در سفر نماینده ویژه رئیس جمهور و دیدار با مقامات افغانستان پیشنهاد شد هیات تخصصی ایران جهت مشورت و مرمت دیوارهی آسیب دیده به افغانستان اعزام شوند.
آمریکا در عمل نشان داده طرف صالحی در مسئله توافق و آتش بس در غزه نیست
کنعانی در خصوص نشست برگزار شده در خصوص آتش بس در غزه در ریاض گفت: اکنون مسئله فلسطین مهمترین مسئله است. آتش بس و توقف عملیات نظامی رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه فوریترین نیاز فلسطین است و پس از آن باید اقدامات تکمیلی از جمله گشایش معابر و ارسال کمکهای انساندوستانه انجام شود و مردم غزه آزادانه برای بازگشت به محل زندگی خود امکان تردد داشته باشند.
اینکه دولت آمریکا اکنون یکی از طرفهایی است که مایل است راهکار صلح را ایجاد کند، واقعیت این است که آمریکا در عمل نشان داده طرف صالحی در مسئله توافق و آتش بس نیست. اگر آمریکا میخواست و اراده داشت که آتش بس ایجاد کند میتوانست با قطع کمکهای نظامی خود به رژیم صهیونیستی به توقف جنگ کمک کند. دولت آمریکا صداقت و صلاحیت خودش را اثبات نکرد.
ملت فلسطین دولت آمریکا را در طرف صلاحیت دار برای ایفای نقش نمیداند. دولت آمریکا باید صلاحیت خودش را اثبات کند. ما در مسئله فلسطین سیاست روشنی داریم. ما در چارچوب سازوکارهای دوجانبه و منطقهای و بینالمللی تلاشهای دیپلماتیک شاخصی را انجام دادیم. تنها طرف صالح که میتواند تصمیم بگیرد ملت فلسطین است. ما از توافقات گروههای فلسطینی برای اداره امور داخلی فلسطین استقبال میکنیم.
سکوت ملتها برای شرکت رژیم صهیونیستی در المپیک
وی در خصوص سکوت ملتها برای شرکت رژیم صهیونیستی در المپیک گفت: المپیک یک رخداد بزرگ بینالمللی در چارچوب پیوند صلح آمیز و دوستی میان ملتهای بزرگ دنیا است که ورزشکاران شرکت کننده ملتهای خود را در این رخداد نمایندگی میکنند. طبیعتا ملتهای جهان باید تصمیم بگیرند آیا رژیمی که این میزان جرم انجام داده و صلح و امنیت منطقهای را به مخاطره انداخته آیا شایستگی مشارکت دارد!
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص تعویق حرکت کاروان صلح ترکیه به فلسطین گفت: ما در ارتباط با موضوع کمک رسانی به فلسطین دیدگاه خود را اعلام کردیم. صلیب سرخ جهانی اعلام کرد برای تامین نیازهای ساکنان غزه ضروری است معابر ارسال کمک به نوار غزه فورا باز شود. اصل گشایش معابر در سریعترین زمان ممکن یک ضرورت تعیین کننده است.
اینکه کشورهایی و گروههای غیردولتی اقداماتی را انجام بدهند برای ارسال کمک انساندوستانه اقدام مورد تایید و ارزشمندی است. حداقل چیزی که ملت فلسطین انتظار دارند این است که کشورها از ابزار خود در انرژی برای اعمال فشار بر رژیم استفاده کنند.
سند جامع راهبردی میان ایران و روسیه در حال طی گامهای نهایی است
کنعانی در پاسخ به سوال تسنیم در خصوص همکاریها و ارتقای مناسبات ایران و روسیه گفت: روابط ایران و روسیه بسیار خوب و در مسیر درست در حال پیشرفت است. همکاریهای دوجانبه در جریان است و ما شاهد جهش چشمگیر در همکاریهای اقتصادی هم بودیم. دو کشور اراده مشترکی دارند برای افزایش بیش از پیش همکاریهای اقتصادی در چارچوب توافقات گذشته و جدید.
سند جامع راهبردی میان دو کشور هم در حال طی گامهای نهایی است و میتواند شتاب بیشتری به همکاریها بدهد. دو کشور مواضع مشترک در منطقه و در صحنه بینالمللی و همکاری در مبارزه با تروریسم دارند. این یکی از همکاریهای موفق در حوزه امنیت منطقهای است. همکاری در حوزه ترانزیت و کریدور شمال به جنوب یکی از موضوعات اولویت دارد در همکاری دو کشور است و باعث افزایش مبادلات تجاری بینالمللی میشود.
در مسئله فلسطین هم دو کشور نگاهی بر ضرورت توقف جنگ و کمک رسانی به ملت فلسطین دارند و طبیعتا مسائل مهم منطقهای ما را به هم پیوند میدهد. ایران در چارچوب تقویت مناسبات همسایگی توسعه مناسبات با روسیه را در دستورکار دارد و این به معنای غفلت از کشورهای دیگر نیست و ایران به دنبال توسعه همکاریها و مناسبات با همه کشورهایی است که در چارچوب منافع مشترک خواهان ارتقای روابط هستند.
امنیت جز در سایه تشکیل دولت فلسطین محقق نخواهد شد
سخنگوی وزارت خارجه درباره راهکار دو دولتی در فلسطین تصریح کرد: در ارتباط با مسئله فلسطین، رژیم صهیونیستی کانون بحران است. منطقه ما بیش از 75 سال گذشته به دلیل حضور رژیم دچار تهدید واقعی و بی ثباتی است. ما در ارتباط با فلسطین معتقدیم سرزمین فلسطین متعلق به ملت فلسطین است و امنیت جز در سایه تشکیل دولت فلسطین از بحر تا نهر محقق نخواهد شد.
ما رژیم صهیونیستی را طرف هیچ توافقی برای صلح در منطقه نمیدانیم. ملتها اعتراف میکنند که رژیم صهیونیستی به هیچ توافقی برای شکل گیری ماهیت فلسطین اعتقاد ندارد. اساسا کانون بحران در منطقه اشغالگری است.
توافقنامه امنیتی بین ایران و عراق
وی درباره توافقنامه امنیتی بین ایران و عراق و دیدار احمدیان با الاعرجی در روسیه گفت: مطالبات ما در این ارتباط کاملا روشن است. بخشی از این توافق انجام شده و بخش دیگری از آن در حال پیگیری است و انتظار ایران اجرای کامل آن است و امیدواریم به نتایج مطلوب دستیابی پیدا کنیم.