تعطیلی پنجشنبه ها و کاهش ساعت کاری کارمندان و یا تعطیلی شنبه ها هنوز چالشی است که این روزها صحبت های مختلفی درباره آن می شود.
سال گذشته بود که دکتر پیرهادی عضو هیات رئیسه مجلس با اشاره به ساماندهی تعطیلات و نیز تاکید بر ضرورت تعطیلی شنبه ها گفت که ساماندهی تعطیلات موضوعی است که از ۱۰ الی ۱۵ سال پیش در کشور مطرح بوده است، گفت: نقاط قوت خوبی برای ساماندهی تعطیلات در کمیسیون اجتماعی مطرح شده است و شخصاً پیگیری کردهام که این موضوع زودتر به ثمر برسد.
تعطیلی شنبه بهجای پنجشنبه استفاده از فرصت بینالمللی برای تعاملات تجاری است.
وی با بیان اینکه میزان تعطیلات در کشور نسبت به دنیا خیلی پایینتر است، اظهار کرد: تعطیلات مناسبتی ملی و مذهبی و همچنین تعطیلی رسمی روز جمعه ۷۹ روز است؛ درحالیکه میانگین تعطیلی در دنیا ۱۲۵ روز است.
عضو هیئترئیسه مجلس شورای اسلامی افزود: در ایران، پنجشنبهها فقط در بعضی از شهرها تعطیل است و جمعه بهصورت رسمی تعطیل است. از سوی دیگر شنبهها و یکشنبهها عموم کشورهای دنیا تعطیل هستند و در عمل چهار روز تعاملات تجاری و اقتصادی خود را با دنیا قطع کردهایم. زمانی که میخواهیم با دنیا تعامل کنیم، کشورهای جهان در تعطیلات هستند و زمانی که آنها فعالیت میکنند، در ایران تعطیلی وجود دارد و به همین جهت چهار روز کاری فرصت تعامل با دنیا را از دست میدهیم.
وی به تجارت ۱۱۳ میلیارددلاری ایران با کشورهای مختلف جهان اشاره و بیان کرد: ایران جزو کشورهایی است که تعاملات تجاری مناسبی با دنیا داریم. متأسفانه بعضیها بدون درنظرگرفتن آمار، ایراد میگیرند تعاملی با کشورهای دنیا نداریم و تعطیل نبودن شنبه اهمیتی ندارد.
پیرهادی ایجاد تعطیلی شنبه بهجای پنجشنبه را استفاده از فرصت بینالمللی برای تعاملات تجاری دانست و گفت: تعطیلی شنبه حتماً یک فرصت مناسبی برای جامعه اقتصادی ایجاد میکند؛ اما مسلماً این به معنای حل مسائل اقتصادی به طور کامل نیست و تأثیر تحریم بیشتر از این مقدار است.
وی با بیان اینکه درهرصورت تعطیلی شنبه بهجای پنجشنبه اثر مطلوب در اقتصاد دارد و یک روز به زمان تعامل اقتصادی کشورمان با دنیا اضافه میکند، اظهار کرد: در شرایط موجود شاهد تحرکات مطلوبی از سوی دولت با کشورهای منطقه و فرامنطقه هستیم و در نتیجه نیازمند افزایش زمان تعامل اقتصادی هستیم.
حالا پس از چندین ماه دوباره موضوع ساماندهی تعطیلات در دستور کار قرار گرفته و برخی معتقدند پنجشنبه ها باید تعطیل شود که بخش خصوصی با این موضوع مخالف است.
محمود نجفی عرب رئیس اتاق بازرگانی تهران و دبیر شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان تهران با بیان اینکه در بخش خصوصی حتی یک نفر را نمیتوانید پیدا کنید که آماده پذیرش تعطیلات پنجشنبه و جمعه باشد، افزود: طی این مدت به طرق مختلف اعلام کردیم که به جای پنجشنبه و جمعه، روزهای جمعه و شنبه به عنوان تعطیلات پایان هفته تعیین شود. البته اغلب مراجعی که با آنها رایزنی شده، استدلالهای ما را تایید میکنند که مانند برخی از کشورهای اسلامی به جای پنجشنبه شنبه تعطیل اعلام شود.
همچنین محمدرضا غفراللهی، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران، گفت: تعطیلی روز پنجشنبه چنانچه به تصویب نهایی برسد، تیر خلاصی به تحقق شعار سال جاری که جهش تولید با مشارکت مردم است، خواهد زد. چرا که کاهش روزهایی که امکان ارتباط با بازارهای بینالمللی فراهم است، نتیجه مطلوب را حاصل نمیکند.
از سوی دیگر رئیس اتاق ایران در نامههای جداگانه به دفتر مقام معظم رهبری، رئیسجمهوری و رئیس مجلس، برنامهریزی و همراهی برای مطابق سازی تعطیلات آخر هفته با تعطیلات جهانی را خواستار شد.
صمد حسنزاده، در این نامه با اشاره به ضرورت برنامهریزی و همراهی برای مطابق سازی تعطیلات آخر هفته با تعطیلات جهانی و اعلام روز شنبه بهعنوان تعطیلی یادآوری میکند: تصویب روز پنجشنبه بهعنوان روز دوم تعطیلات هفته در کمیسیون اجتماعی مجلس منجر به ایجاد وقفهای ۴ روزه در ارتباطات مالی و تجاری با دنیا شده و زیان اقتصادی ناشی از آن چشمگیر خواهد بود.
او میگوید: بسیاری از کشورهای اسلامی و حوزه خلیجفارس برای کاهش زیانهای ناشی از آن، طی تصمیمی یکپارچه از سال ۲۰۰۸ میلادی و بهصورت تدریجی طی ۵ سال، تعطیلات پایان هفته خود را از پنجشنبه و جمعه، به جمعه و شنبه تغییر دادند.
همچنین خانه صنعت، معدن و تجارت ایران در نامهای سرگشاده به مجلس شورا اسلامی، خواستار بررسی بیشتر شرایط فوق شدند.
متن کامل این نامه را منتشر کرد:
نمایندگان محترم مجلس
با سلام و احترام؛
به استحضار عالی شما عزیزان و بزرگواران می رساند با توجه به اینکه لایحه افزایش تعطیلات رسمی هفتگی کشور به دو روز در هفته، در شرف رسیدگی و بررسی و اتخاذ تصمیم توسط آن مجلس محترم می باشد، با توجه به اخبار منتشره مبنی بر اینکه احتمال دارد روز پنج شنبه به عنوا ن روز دوم تعطیلی هفتگی به تقویم کشور افزوده شود، بر خود لازم می دانیم همانطور که قبلا اعلام نموده ایم، یادآور شویم که با توجه به تعطیلی روزهای شنبه و یکشنبه در غالب کشورهای جهان، فعالان اقتصادی ایرانی که در بازارهای جهانی حضور دارند، ناچار خواهند شد فقط از ظرفیت سه روز کاری استفاده نموده و به کار و فعالیت اقتصادی بین المللی بپردازند. ولی چنانچه تعطیلات دو روزه شامل روزهای جمعه و شنبه پیش بینی شود، تعداد روزهای مشترک کاری کشور عزیزمان ایران با بازارهای جهانی به جای سه روز، چهار روز خواهد شد و این یک روز به تنهایی ۲۵ درصد به فرصت و امکان فعالیت اقتصادی بین المللی خواهد افزود و تحقق منافع اقتصادی ملی را به میزان بهتر و قابل قبول تری فراهم خواهد ساخت و در صورت خلاف آن ۲۵ درصد بیشتر فرصت کار و رقابت را از دست خواهیم داد.
بنابراین استدعا داریم در اتخاذ تصمیم در این خصوص، با لحاظ نمودن منافع ملی و توجه به اینکه حصول حمایت و جهش تولید و لازمه آن که سهولت و رونق تجارت بین المللی است، ایجاب می نماید که هم تسهیل لازم فراهم آید و هم این که مشکلات جدیدی بر سر راه بخش تولید ایجاد نگردد، از تعطیل نمودن یک روز کاری مفید اجتناب ورزیده و چنانچه اراده قطعی مجلس شورای اسالمی بر افزایش تعطیلات به دو روز می باشد، تعطیلی روز جمعه و شنبه مالک قرار گیرد و از تعطیلی پنجشنبه به جای شنبه اجتناب شود.
از سوی دیگر لطفا توجه فرمایید که در قانون کار میزان ساعت کاری هفتگی 44 ساعت در هفته می باشد و چنانچه یک روز تعطیلی به ایام کاری اضافه گردد، ساعات کاری هفتگی 4 ساعت کاسته شده و به تبع آن مزد کارکنان و کارگران نیز ۱۰ درصد کاهش خواهد یافت.از توجه و امعان نظری که در سال موسوم به »جهش تولید و مشارکت مردم« برای حفظ توان تولیدی و تجاری کشور مبذول می فرمایید بسیار سپاسگزاریم.