«وعده صادق» علیه اسرائیل محقق شد و ایران با حمله تلافیجویانه خود اسرائیل را به عقب برگرداند. انتخاب رمز معنادار «یا رسولا...» برای این عملیات حاوی یک پیام مهم بود و آن اینکه جمهوری اسلامی دیشب به نمایندگی از همه امت اسلامی، رژیمصهیونیستی را هدف قرار داد.
ایران برخلاف تعیین خط قرمز صهیونیستها هم از خاک خود و هم فراتر از انتظار آنها، حملات گستردهتر و بزرگتری را انجام داد. در عملیات وعده صادق، ایران و محور مقاومت تهاجمیترین عملیات نظامی خود را در حالی تجربه کردند که نهتنها اسرائیل بلکه اصلیترین متحد آن یعنی آمریکا تدافعیترین شرایط نظامی خود را سپری کردند.
ایران بعد از تجاوز اسرائیل به سفارت کشورمان اقدامات خود را بهصورت ترکیبی علیه منافع صهیونیستها انجام داد و عملیات ۱۴ آوریل اولین حمله مستقیم به رژیمصهیونیستی و اولین حمله بعد از سال ۱۹۶۷ میلادی به این رژیم توسط یک کشور است؛ اما نکته بسیار مهمتر مناطق موردحمله یعنی دو پایگاه نظامی اسرائیل در نقب و جولان اشغالی بوده است که مورد اصابت موشکهای ایران قرار گرفتند. یکی ازآنها پایگاه نواتیم بود که مهمترین پایگاه هوایی اسرائیل بهشمارمیرود که اسکادران ۱۰۳ سوپر هرکولسهای ترابری ــ پشتیبانی، تربیت خلبانان اف ۳۵، اسکادران ۱۲۲جاسوسی اطلاعاتی اسرائیل و محل حضور تعداد زیادی از عناصر ارشد جاسوسی اسرائیل است. ایران در این عملیات اهداف خود را مراکز نظامی انتخاب کرد و براساس وضعیت موجود این عملیات ترکیبی که تلفیقی از موشک و پهپاد بود بهصورت موفقیتآمیز صورت گرفت.
بزرگترین حمله پهپادی جهان
این اقدام ایران بزرگترین حمله پهپادی جهان و طولانیترین حمله پهپادی ایران بوده است که بلندترین برد جغرافیایی حمله موشکی پهپادی ایران نیز محسوب میشود. از سوی دیگر علیرغم تاکید اسرائیل بر رهگیری موشکها و پهپادها، وضعیت حاضر نشان میدهد که ایران برای اولین بار از اقدامات جدیدی، چون کلاهک شکافت برای نفوذ به سامانههای پدافندی استفاده کرده است.
جبهه منظم علیه دشمنان
همچنین عملیات وعده صادق ایران نشان داد که یکی از مهمترین برآوردهای نظامی و راهبردی درباره ایران درست است؛ برآوردی که سالهاست میگوید جمهوری اسلامی میتواند همزمان بسیاری از منطقه غرب آسیا را در یک جبهه منظم علیه دشمنان خود به صف و وارد عملیات نظامی کند. عملیات وعده صادق ایران با اینکه طراحی آن براساس یک جنگ نهایی نبود و همه توان و فناوری نظامی در آن به کار نرفته بود ولی یک بار دیگر قدرت موشکی ایران و نقطهزن بودن آن را نشان داد و صهیونیستها را هم غافلگیر کرد. البته باید توجه داشت ایران تنها به اهداف نظامی شلیک کرد و در این حجم از شلیک موشک، دچار خطا در نقطهزنی نشد. ضمن اینکه ناتوانی فناوری نظامی اسرائیل را نیز در برابر موشکها و پهپادهای ایرانی به نمایش گذاشت.
ابعاد عملیات وعده صادق
اولین برداشت قطعی این است که ایران یکی از بزرگترین عملیاتهای پیشرفته پهپادی و موشکی جهان را انجام داده است. عملیات وعده صادق ایران انواع ادعاهای توهمی درباره توان نظامی و فناوری اسرائیل بهعنوان پیشرفتهترین متحد آمریکا در منطقه را هم برملا کرد. یکی از این ادعاها آن بود که دشمنان ایران قادر هستند در قالب جنگ الکترونیک با فناوریهای پیشرفته قبل از اقدام ایران، موشکها و پرتابگرهای آن را از کار بیندازند؛ توهمی که در ۲۶ فروردین خنثی شد. حالا منطقه غرب آسیا با عملیات وعده صادق به دو بخش قبل و بعد آن تقسیم میشود. ایران محاسبات زیادی را بههمزد و مهمتر از بههمزدن محاسبات راهبردی منطقه، انتقال این پیام مهم بود که ایران بعد از این براساس محاسبات جدید عمل میکند و تغییر موازنه شروع شده و طرف مقابل هم راهی جز پذیرفتن آن ندارد.
پیامد احتمالی حمله ایران به اسرائیل
اما فرامتن این عملیات بسیار مهم است. جنگ سرد ۴۵ ساله ایران و اسرائیل خط قرمز خود را دوباره تعریف کرد. حمله بیش از انتظار جمهوری اسلامی ایران، محدودیتهای بازدارندگی آمریکا را نشان داد و درعینحال بازدارندگی اسرائیل تضعیف شد و نشان داد که رژیم کودککش بدون اروپا و آمریکا هیچ است. نکته مهمتر اینکه تواناییهای نظامی جمهوری اسلامی ایران اکنون بهخوبی در بوته یک راستیآزمایی جدی قرار گرفت و هزینه حمله نظامی به سفارتخانهها در سراسر جهان افزایش یافت. همچنین اینک حمایت از جمهوری اسلامی ایران در میان فلسطینیها و جوامع عرب مسلمان، صرفنظر از نتیجه، افزایش یافته است و درعینحال نفوذ جمهوری اسلامی ایران در امور خاورمیانه هم بالار رفت. درک سیاست داخلی ایران کلید درک سیاست خارجی آن است. به این معنا که ایران قدرت آتش حزبا... را برای حوادث احتمالی آینده علیه اسرائیل حفظ میکند. اگر اسرائیل از دفاع به تهاجم تغییر جهت دهد، جمهوری اسلامی ایران ممکن است جاهطلبیهای هستهای خود را تشدید کند.
اقدام ایران و تاثیر آن بر تحولات منطقه
اقدام ایران که در رسانههای جهانی بازتاب زیادی داشته در رابطه با آن نیز تحلیلهای مختلفی صورت گرفته است. درخصوص تاثیرات این اقدام بر تحولات منطقه نکاتی قابل تامل است. اولا این اقدام به افزایش وزن و قدرت گروههای مقاومت در منطقه منجر خواهد شدکه طی چند وقت اخیررسانهها اعلام میکردند که اسرائیل بهدنبال حذف آنها بعد از غزه است. این اقدامات توانست بسیاری از منظومات فکری اسرائیل در رابطه با گروههای مقاومت را از بین ببرد و ازهرگونه تعدی دوباره این رژیم به منافع ایران در منطقه به این شکل یعنی حمله به کنسولگری ممانعت خواهد کرد. همچنین این اقدام سطح کنشگری ایران در منطقه را افزایش و در مقابل سطح کنشگری اسرائیل را کاهش خواهد داد ودرعینحال به برهمخوردن توازن قوای موجود در وضعیت میدانی غزه و تضعیف روحیه نظامیان و مقامات نظامی و سیاسی اسرائیل منجر خواهد شد. نکته حائز اهمیت دیگر این است که این اقدام از وقوع جنگ علیه سایر اضلاع مقاومت و ایران در آینده جلوگیری خواهد کرد و ماشین ترور اسرائیل را متوقف و حتی دارای ضربات جبرانناپذیر خواهد کرد.