اتفاقی که پنجشنبه شب روی آنتن زنده تلویزیون رخ داد، زنگ خطر را درباره وضعیت مدیریت صداوسیما به صدا درآورد. هنوز چند ساعت از تذکر مهم رهبر انقلاب درباره اجتناب منتخبان دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی از ستیزهجویی، اختلافافکنی، جبههبندی و دعوا راه انداختن نگذشته بود که تلویزیون در بخش گفتوگوی ویژه خبری، با دعوت از یکی از منتخبان، برخلاف تذکر رهبر انقلاب نهتنها فضای اختلافافکنی مورد نقد ایشان را تشدید کرد بلکه این بار از روی آنتن زنده تلویزیون، اتهامات بیسابقهای را علیه نهادهای انقلابی مطرح کرد.
اتفاقی که پنجشنبهشب در برنامه گفتوگوی ویژه خبری رخ داد، یک اشتباه ساده نیست و نباید آن را در تداوم بدفهمیها و کجرویهای متداول صداوسیما ارزیابی کرد. نه باید در فهم محتوا و ماهیت این خطای بزرگ مسامحه کرد و نه باید نسبت به مدیران و مسببان آن مساهله.
به این چند نکته توجه کنید:
1- پس از تذکر رهبر انقلاب، انتظار عمومی و عادی از صداوسیما چه بوده و چیست؟ قاعدتا انتظار میرفت با توجه به اهمیت تذکر رهبر انقلاب، صداوسیما با تولید برنامههای مهم و اثرگذار، در بخشهای مهم خبری و غیرخبری به مصادیق تندروی و اختلافافکنی اشاره و درباره ضرورت رعایت ملاحظات عمومی و حفظ انسجام در مجلس آینده روشنگری کند. این بدیهیترین اقدامی بود که باید صداوسیما در تبیین تذکر رهبر انقلاب انجام میداد. اما تلویزیون چه کرد؟ دقیقا برخلاف تذکر رهبر انقلاب عمل کرد. این ابراز مخالفت آنقدر عجیب و صریح است که یک نوع گستاخی از آن برداشت میشود؛ یک گستاخی بزرگ و حتما نابخشودنی. تلویزیون به شکل بیسابقهای، تنها چند ساعت پس از تذکر رهبر انقلاب نسبت به اختلافافکنی در مجلس آینده، تمام تلاش خود را برای تداوم و تشدید فضای اختلافافکنی و اتهام زدن به نهادهای انقلابی انجام داد!
2- مجری برنامه تقصیر چندانی ندارد. مجری همانی را گفت که پشت صحنه از طریق گوشی از او خواسته بودند. اما این پشت صحنه کیست؟ چه کسی مدیریت این صحنه را انجام داد؟ چه کس یا کسانی با علم به اینکه تشدید اختلافافکنی آن هم چند ساعت پس از تذکر رهبر انقلاب، یک نوع دهنکجی به این تذکر تفسیر خواهد شد، همچنان نسبت به انجام آن مصر بودند؟ ریاست سازمان صداوسیما باید سریعتر درباره این موضوع شفافسازی کند، چرا که چنین گستاخی نابخشودنیای، حتما توسط کسانی انجام میشود که تصور میکنند پشتوانه لازم برای انجام این قبیل خباثتها را در تلویزیون دارند.
3- نباید به این موضوع ساده نگاه کرد. ماجرا کاملا مشخص است. یک جریان تندرو و بیملاحظه در صداوسیما وجود دارد که در پیگیری دیدگاههای خود اقدامات خباثتآمیزی مانند برنامه پنجشنبهشب را انجام میدهد. این جریان حتما صلاحیت ادامه حضور در صداوسیما را ندارد. اگر کمی عمیقتر به این موضوع نگاه کنیم، متوجه خواهیم شد نباید به این جریان فرصت ادامه حضور در صداوسیما و تصمیمسازی برای رسانه ملی را داد. آن جماعتی که چنان گستاخ شدهاند که تنها چند ساعت پس از تذکر رهبر انقلاب، به شکل تعمدی اقدام به ضدیت با تذکر رهبر انقلاب میکنند، حتما خود یکی از مهمترین عوامل اختلافافکنی در میان جریان انقلاب هستند و اگر سریعتر جلوی آنها گرفته نشود، در آینده نیز باید منتظر تداوم اختلافافکنیهای آنها از آنتن زنده تلویزیون بود.
4- باید سریعتر نسبت به این وضعیت صداوسیما اقدام و تصمیم لازم گرفته شود. همان ملاحظهای که باعث شد رهبر معظم انقلاب زمان فعلی را برای ایراد تذکر نسبت به اختلافافکنی و دعوا راه انداختن در جبهه انقلاب انتخاب کنند، همان ملاحظه ایجاب میکند نسبت به اصلاح مدیریت در صداوسیما اقدام لازم شود. تندروی صرفا در مواضع یک نماینده نمودار نمیشود، بلکه جهتدهی در ایجاد اختلاف و ستیزه نیز بسیار مهم است. مهمتر از بیان اختلافافکن در مواضع نمایندگان، تریبونها و رسانههایی هستند که مواضع رادیکال و اختلافافکن را ایجاد میکنند. یک بار دیگر اگر گفتوگوی ویژه خبری پنجشنبهشب را مرور کنیم، میبینیم این مدیران برنامه هستند که تلاش میکنند با تحریک میهمان و در تنگنا قرار دادن وی، تقابل و اختلاف را ایجاد کند! حتما برخورد با اینها، مهمتر از اصلاح رفتار منتخبان است.
مرتضی پورحسینی