بیانیه مهم شورای نگهبان +جزئیات

شورای نگهبان به مناسبت چهل و چهارمین سالروز تصویب قانون اساسی بیانیه‌ای اعلام کرد: قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تبلور اراده‌ مردمی آگاه، بصیر، زمان‌شناس و دین‌مدار است که در مسیر تحقق احکام اسلام در عرصه‌ اجتماعی قیام لله کردند و گره خوردن این ویژگی‌های بنیادین به ویژه غیرت دینی مردم به رهبری فقیهی ربانی و عالمی زمان‌شناس و مجاهد سرنگونی طاغوت زمان و سلسله‌ی ستم‌شاهی را در ایران رقم زد.

این بیانیه افزود: در دنیای تاریک از معنویات آن روزها که دین و آموزه‌های الهی محبوس در زندگی فردی بود و در جهانی که دین افیون جامعه دانسته می‌شد و نظریه‌پردازان عرصه‌ حکمرانی به دنبال حذف احکام و دستورات شریعت از عرصه‌ اداره زندگی اجتماعی بودند؛ به برکت قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نظریه مردم‌سالاری دینی به‌عنوان مبنای نظام سیاسی ایران مطرح شد و دریچه‌ای جدید در نظریات حکمرانی معاصر گشوده شد. در حقیقت عنصر اساسی این نظریه نقش‌آفرینی، کنشگری و مشارکت مردم در فعالیت‌ها و وجوه گوناگون زندگی اجتماعی به منظور حرکت به سمت تحقق اهداف نظام اسلامی است. بر همین بنیان و مبتنی بر قانون اساسی، نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران بدون اراده و خواست مردم بی‌معنا است.

ایران

شورای نگهبان ادامه داد: با عنایت بر همین ضرورت، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بر اساس خواست و اراده‌ مردم به تصویب رسید و تجلی این اراده یکبار از طریق انتخاب نمایندگان مجلس بررسی نهایی قانون اساسی و یکبار از طریق همه‌پرسی ظهور و بروز یافت. همچنین اراده‌ عمومی و ضرورت نقش‌آفرینی مردم در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، نظامی و حکمرانی محلی در اصول گوناگون قانون اساسی، اساسی‌سازی شد.

این بیانیه تاکید کرد: انتخابات به‌عنوان مظهر مشارکت سیاسی در امر حکمرانی و طریقه‌ اداره‌ کشور با اتکاء به آراء عمومی تعیین شد و بر همین اساس همه‌ ارکان حکومت به صورت مستقیم یا غیر مستقیم با رای و اراده مردم برگزیده می‌شوند؛ تا هندسه نظریه مردم‌سالاری دینی در تحقق اراده‌ی عمومی در پرتو شریعت اسلام نمایان گردد.

شورای نگهبان خاطرنشان کرد: اکنون و در آستانه چهل و چهارمین سالروز تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، شورای نگهبان ضمن پاسداشت و گرامیداشت یاد و خاطره‌ همه‌ تلاش‌های ماندگار در عرصه‌ تدوین و تصویب این قانون مردم‌نهاد به ویژه مجاهدت‌های شهید والا مقام آیت الله بهشتی به‌عنوان معمار قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، با آرمان‌های والای این میثاق ملی در تحقق نظریه مردم‌سالاری دینی که همان آرمان‌های بنیان‌گذار جمهوری اسلامی و شهیدان انقلاب اسلامی است، تجدید بیعت می‌کند.