بعد از حدود پنجاه روز از شروع عملیات طوفان الاقصی ، اسرائیل تحت فشار شدید داخلی و بینالمللی برای آزاد کردن اسیران دستگیر شده توسط حماس در جریان عملیات مذکور، راضی شد تا حملات وحشیانه خود به غزه را برای چند روز متوقف کند. مقامات حماس تاکید دارند که رژیم اسرائیل نتوانست در این مدت با وجود توان نظامی که دارد به دستاورد و پیشرفتی در این رابطه برسد. از طرفی ادامه حمایت آمریکا و کشورهای مدعی دموکراسی از بیرحمی و اقدامات وحشیانه رژیم اسرائیل و مقامات آن که مقابل چشم جهانیان به نمایش گذاشته شده بود دیگر امکان نداشت و این کشورها اگر نگوییم بازی افکار عمومی را در این رابطه باختند اما قطعا برنده آن نبودند و چهره زشت و نژاد پرستانه این رژیم به دنیا نشان داده شد.
جنبش حماس و رژیم صهیونیستی در اواخر هفته گذشته در جریان رایزنیهایی که با واسطه قطر ، مصر، آمریکا و .. انجام شد برای ایجاد یک آتشبس موقت به منظور تبادل اسرای غیرنظامی توافق کردند.
این آتشبس از روز جمعه اجرایی شد و طی روزهای جمعه و شنبه تعدادی از اسرای اسراییلی و فلسطینی بین دو طرف مبادله شدند.
در حال حاضر ، با توجه به این که آتشبس انجام شده چهار روزه است و در جریان آن، زمینه برای تسهیل ارسال کمکهای انسان دوستانه به غزه فراهم شده است، شاهد انجام برخی از تلاشهای بینالمللی برای تمدید زمان آتشبس هستیم.
«حمیدرضا آصفی» در گفتوگو با ایسنا با اشاره به توافق اخیر حماس و رژیم صهیونیستی برای توقف چهار روزه جنگ جهت تبادل اسرای غیرنظامی و تسهیل ارسال کمکهای انساندوستانه به غزه تصریح کرد: پذیرش آتشبس از سوی رژیم صهیونیستی یک عقب نشینی کامل از سوی این رژیم بود.
وی با بیان اینکه پیش از این رژیم صهیونیستی اعلام کرده بود که در صورتی آتشبس را میپذیرد که حماس از بین رفته باشد و اسرای اسرائیلی به صورت کامل آزاد شده باشند، اظهار کرد: ولی اکنون علیرغم تحقق این شروط رژیم صهیونیستی آتش بس را پذیرفت و ناچار شد که از مواضع خود عدول کند و این به خاطر شکستی بود که در عرصه میدان متحمل شده بود.
سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه با بیان اینکه بعید است رژیم صهیونیستی با توجه به شرایطی که با آن روبهرو است از آتشبس عدول کند، گفت: البته در سیاست به ویژه در فعالیتهای رژیم صهیونیستی هیچگونه پایبندی به اخلاق و مقررات و تعهدات بینالمللی وجود ندارد.
آصفی با بیان اینکه با توجه به برخی از تلاشهای صورت گرفته امکان تمدید آتشبس و ادامه آن وجود دارد که البته در این میان نقشآفرینی بازیگران منطقهای و بینالمللی مهم و حائز اهمیت است، تصریح کرد: به نظر میرسد که رژیم صهیونیستی با توجه به تحولات در طول این ۵۰ روز گذشته به این نتیجه رسیده که عرصه غزه، عرصه پیروزی برای این رژیم غاصب نیست. از طرفی دیگر این رژیم در داخل اراضی اشغالی نیز با فشار افکار عمومی و اختلافات سیاسی روبهرو است و در همین راستا به نظر میرسد که مجبور باشد، روند آتشبس را ادامه دهد.
سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به حمایتهای آمریکا از رژیم صهیونیستی در جریان این تحولات و چراغ سبزی که واشنگتن به این رژیم برای انجام جنایتهای خود در غزه نشان داده بود ، گفت: به نفع آمریکا بود که رژیم صهیونیستی در این جنگ پیروز میشد.
آصفی تاکید کرد : من این جنگ را «جنگ صلیبی دوم» میدانم. در این جنگ آمریکا و غرب همه بسیج شده بودند که حماس که در واقع یکی از نمادهای نیروی مقاومت در منطقه و فلسطین است را نابود کنند و تمام تلاش آنها این بود که رژیم صهیونیستی در این عرصه پیروز شود. براساس آنچه که اعلام شده است، آمریکا در طول این مدت حدود صد هزار تن کالا به رژیم صهیونیستی کمک کرده است که در این صد هزار تن میتواند کالاهای مختلفی وجود داشته باشد.
این دیپلمات پیشین جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه با توجه به گذشت زمان به نظر میرسد که آمریکاییها و غربیها به این نتیجه رسیدند که اسرائیل نمیتواند پیروز این عرصه شود، ادامه داد: از طرفی دیگر در بین افکار عمومی فشارهای زیادی به رژیم صهیونیستی و حامیانش به خاطر جنایتهای آنها در غزه وارد شده بود و این مسائل باعث شد که برخی از محافل در آمریکا و غرب این فشار را بیاورند که آتشبس ایجاد شود.
«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هفته گذشته و در ادامه رایزنیهای منطقهای خود درباره وضعیت غزه و مساله فلسطین به لبنان و قطر سفر کرد. از مهمترین اهداف سفر رئیس دستگاه دیپلماسی ایران به این کشورها و گفتوگو با مقامات آنها، به دست آوردن درک مشترک و آگاهی از ارزیابی طرفهای مختلف اصلی و فرعی برای تداوم آتشبس و آینده غزه و حماس بود.
سفر امیرعبداللهیان در حالی انجام شد که قرار بود از صبح روز پنجشنبه بر اساس توافق انجام گرفته میان حماس و رژیم صهیونیستی با میانجیگری قطر، ضمن اعلام آتشبس موقت (چهار روزه) تعدادی از اسرای فلسطینی با اسیران اسرائیلی که در پی عملیات طوفان الاقصی توسط حماس دستگیر شده بودند آزاد شوند، اما این توافق به خاطر ناهماهنگی در برخی جزئیات و ارائه لیست اسرا تا صبح روز جمعه به تعویق افتاد.
آصفی در پاسخ به این سوال که به نظر وی عملکرد دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در مدت اخیر در ارتباط با تحولات اراضی اشغالی و غزه چگونه بوده است؟ گفت: من ارزیابی مثبتی از تحرکات و عملکرد وزارت خارجه در ارتباط با این تحولات دارم، سفرهای منطقهای شخص وزیر خارجه استفاده از نظر کارشناسان، تعامل با ارگانهای بیرون از وزارت خارجه که بر این تحولات نظارت دارند و صاحب تحلیل هستند، از جمله اقدامات خوبی بود که از سوی دستگاه دیپلماسی در این ارتباط انجام شد .
آصفی تصریح کرد: من دیپلماسی وزارت امور خارجه در ارتباط با تحولات منطقه و غزه را دیپلماسی موفقی میدانم.