«هیچ راهحل از پیش تعیینشدهای برای تونلهای غزه که به کابوس ارتش اسرائیل تبدیل شده، وجود ندارد. نیروهای اسرائیلی با یکی از بزرگترین شبکههای تونلی جهان در غزه روبهرو هستند که مقابله با هر شاخه آن مستلزم مجموعهای از قابلیتهای فنی بسیار پیچیده است. با توجه به مقیاس و پیچیدگی زیرساختهای غزه یک چیز مسلم است؛ اینکه غلبه بر این چالش اگر نه غیرممکن که بسیار زمانبر خواهد بود.» این بخشی از تحلیل جان اسپنسر، رئیس مطالعات جنگ شهری در مؤسسه جنگ مدرن است.
اما این فقط تونلهای غزه نیست که به مانعی جدی برای پیشروی ارتش رژیمصهیونیستی در نوار غزه تبدیل شده است. گروههای مقاومت از جمله شاخه نظامی جنبش مقاومت فلسطین - گردانهای عزالدین قسام - جهاد اسلامی و دیگر گروههای مقاومت مجموعهای از تاکتیکهای جنگی را در پیش گرفتهاند که دشمن صهیونیست را در باریکه زمینگیر کرده است.
سید امیر موسوی، کارشناس مسائل خاورمیانه، در گفتوگو با روزنامه همشهری به دلایل شکست عملیات زمینی ارتش صهیونیستی و تاکتیکهای منحصر به فرد حماس اشاره کرده است.
دلایل چهارگانه شکست حمله زمینی
بهگفته امیر موسوی، صهیونیستها ۱۰هدف را برای عملیات زمینی اعلام کردهاند که هیچیک از آنها محقق نشده است. بهگفته وی، حمله زمینی ارتش رژیم صهیونیستی به غزه که ۳هفته است آغاز شده، شکست خورده؛ دلیلش هم تحقق پیدا نکردن اهدافی است که برای این عملیات اعلام شده است.
اول اینکه، اسرا و افرادی که در اختیار حماس و جهاد اسلامی هستند پیدا نشدهاند و نظامیان صهیونیست موفق نشدهاند آنان را در غزه پیدا کنند؛ این در حالی است که مهمترین هدف اعلام شده برای عملیات زمینی در غزه آزادسازی این افراد عنوان شده بود.
دلیل دوم شکست عملیات زمینی ارتش رژیم صهیونیستی این است که صهیونیستها تاکنون هیچ تونل استراتژیکی را پیدا نکردهاند که نکته بسیار مهمی است.
نکته سوم اینکه صهیونیستها در پیدا کردن سکوهای شلیک موشکها تاکنون ناکام ماندهاند. صهیونیستها با وجود ورود به غزه از جهتهای مختلف - از شمال، جنوب و غرب - محل شلیک موشکهای ثابت یا سیار را نتوانستهاند پیدا کنند.
چهارم، دشمن حتی یک مخزن سلاح یا یک مسئول حماس را نتوانسته بیابد و به شهادت برساند.
تجهیزات مدرن حماس؛ از پهپاد تا زیردریایی
به گزارش آناتولی استفاده از هواپیمای بدون سرنشین نیز ازجمله قابلیتهای نظامی حماس به شمار میرود. همینماه گذشته بود که گردان عزالدینالقسام اعلام کرد که بهطور گسترده از پهپادهای انتحاری «الزواری» علیه مواضع صهیونیستی استفاده کرده است. بهگفته شاخه نظامی جنبش حماس، این پهپادها برای نخستینبار در خلال عملیات طوفانالاقصی در تمامی محورها به خدمت گرفته شدهاند. محمد الزواری، مخترع نابغه و خلبان تونسی سال۱۳۹۵ در شهر صفاقس در جنوب تونس بهدست افراد ناشناس ترور شد. روزنامه اسرائیلی یدیعوت آحارانوت به نقل از رسانههای تونسی گزارش داد که سرویس اطلاعات (موساد) در این اقدام تروریستی دست داشته است.
یکی دیگر از استراتژیهای حماس در جنگ علیه ارتش اشغالگر، استفاده از تجهیزات کنترل از راه دور بدون سرنشین (UUV) یا اصطلاحا زیردریاییهای بدون سرنشین برای هدف قرار دادن کشتیهای رژیم صهیونیستی است. الجزیره مینویسد: رویاروییهای گذشته با ارتش رژیمصهیونیستی بهویژه در جریان حمله صهیونیستها به غزه در سال۲۰۱۴ میلادی اصول جنگ شهری و چگونگی استفاده حداکثری از بمبهای دستساز (IED)، شبکههای تونل، جنگ روانی و جنگ نامتقارن را به حماس آموخته است.
به گفته سید امیر موسوی، استفاده از لانچرهایی که از قابلیت مخفیشوندگی برخوردارند نیز یکی دیگر از شیوههای حماس در جنگ علیه صهیونیستهاست. این لانچرها یا سکوهای پرتاب موشک، قابلیت چرخش دورانی دارند. به این صورت که با چرخش از زیر زمین به روی زمین می آیند و پس از شلیک، بلافاصله به شکل دورانی به جای خود باز میگردند و در زیر تونلهای بتنی قرار میگیرند. هر چند پهپادهای دشمن میتوانند محل شلیک را شناسایی کنند اما به دلیل محفوظ بودن لانچرها در محفظه بتنی، امکان انهدام آنها عملا وجود ندارد.
ناکامی صهیونیستها در ورود به بیمارستان الشفا
بنا بهگفته موسوی، کارشناس مسائل بینالملل، ورود ارتش رژیمصهیونیستی به این صورت بود که از جنوب شهر غزه که منطقه کشاورزی است وارد شدند و تا نزدیکیهای خیابان الرشید رسیدند که ساحلی است و البته هنوز هم به دریا نرسیدهاند. بعد به سمت بالا حرکت کردند؛ یعنی غرب شهر غزه و یک کیلومتر پیشروی کردند و پس از آن به سمت داخل شهر غزه پیش رفتند؛ یعنی الان غزه از جنوب، از غرب و از شمالغربی محاصره است. علت حرکتشان به سمت شمالغربی این است که میخواهند وارد بیمارستان الشفا شوند. درواقع اسرائیلیها به ۳۰کیلومتری بیمارستان و نخستین دیوار این مجتمع رسیدهاند، اما ۶روز است که تلاش میکنند تا وارد یکی از این ساختمانها شوند، ولی نتوانستهاند. مقاومت حماس واقعا کار بزرگی انجام داده و تاکنون تانکها و نفربرهای ارتش رژیم صهیونیستی را از میان برداشته است؛ به همین دلیل صهیونیستها نتوانستهاند جلو بیایند و وارد محیط داخلی و حیاطخلوت بیمارستان الشفا شوند. دلیل تلاش صهیونیستها برای ورود به بیمارستان الشفا این است که این بیمارستان به نماد مقاومت مردم غزه تبدیل شده است. ارتش صهیونیستی ۳هفته است که هشدار داده این بیمارستان باید تخلیه شود، اما مردم، بیماران و پزشکان مقاومت کرده و این مکان را تخلیه را نکردهاند.
برخورد صفر و کارآمدی خمپارههای یاسین۱۰۵
این کارشناس خاورمیانه با اشاره به کارآمدی خمپارههای یاسین۱۰۵ در زمینگیر کردن ارتش صهیونیستی میگوید: صهیونیستها از جنوب غزه ۶۰۰متر جلو آمدند که یا مناطق کشاورزی هستند یا بر اثر بمباران کاملا تخریب شدهاند. مقاومت حماس تاکنون موفق شده بهصورت برخورد صفر با نیروهای صهیونیستی مواجه شود. موشکها و خمپارههای یاسین۱۰۵ کارساز بوده و به اعتراف خود صهیونیستها تاکنون بیش از ۸۰تانک و نفربر را نابود کردهاند و ارتش صهیونیستی طی ۳هفته گذشته، ۸۰۰نیروی خود را از دست داده است.
خبرگزاری ترکیهای آناتولی نیز سال۲۰۲۱ با اشاره به توان موشکی حماس به نقل از کارشناسان نظامی نوشته بود که حماس موشکهای گراد و موشکهای WS-۱E ساخت شوروی و چین با برد ۲۵مایل (۴۰کیلومتر) و موشکهایی با برد ۴۷-۲۸مایل (۷۵-۴۵کیلومتر) را در اختیار دارد. همچنین گفته شده که موشکهای ۳۰۲میلیمتری ساخت سوریه نیز در اختیار حماس قرار گرفته است. به این مسئله توان حملات راکتی گردانهای عزالدین قسام را هم اضافه کنید. رزمندگان مقاومت فلسطین در سالهای گذشته بارها از لولههای انفجاری استفاده کردند؛ تسلیحاتی ساده اما کاربردی که حاصل فشردهسازی مواد قابل اشتعال است تا اثر مواد منفجره دستساز را هنگام انفجار دوبرابر کنند.
نشریه فارن پالیسی نیز هفته گذشته با اشاره به روز آغازین عملیات طوفان الاقصی (هفتم اکتبر) نوشت که کارشناسان تخمین زدهاند حماس در نخستین ساعات آن روز حدود ۲۲۰۰راکت بهسوی اراضی اشغالی شلیک کرده و عملکرد سامانه دفاع هوایی گنبد آهنین را کاملا تحتتأثیر قرار داده است.
تصاویر ماهوارهای؛ سند پیشروی نکردن اسرائیل
امیر موسوی در گفتوگو با همشهری به تصاویر ماهوارهای بهعنوان سندی متقن مبنی بر زمینگیر شدن صهیونیستها در غزه اشاره کرده و میگوید: حماس تاکنون توانسته جلوی پیشروی ارتش صهیونیستی را بگیرد تا نتوانند وارد مناطق شهری شوند. حماس مناطق خالی از سکنه را رها کرده و با عقب کشیدن از مواضع قبلی، روی مناطق مسکونی تمرکز کرده و اجازه نمیدهد که صهیونیستها وارد منطقه مسکونی شوند. تصاویر ماهوارهها هم نشان میدهند که صهیونیستها پیشرویای نداشتهاند.
علاوه بر این، مقابله حماس با تسلیحات ارتش صهیونیستی و هدف قرار دادن شهرهای مختلف در سرزمینهای اشغالی حاکی از آن است که حماس مشکلی برای دسترسی به مهمات ندارد و امکانات نظامیاش در سطح بالایی است. همچنین تاکنون مشخص شده که حماس هیچ مشکلی برای استفاده از تونلها ندارد و امکان حیات در آنها را دارد؛ ازجمله رسیدگی به مجروحان. مسئولان حماس خود اعلام کردهاند که تاکنون فقط ۵درصد از توانمندیهایشان را از دست دادهاند. این نشان میدهد که پس از ۳هفته جنگ تمامعیار با حضور نیروهای آمریکایی، انگلیسی و فرانسوی مقاومت حماس واقعا در سطح بالاست.
اضافه شدن چند برابری داوطلبان پیوستن به حماس
بهگفته موسوی، جنبش مقاومت اسلامی نزدیک به ۴۰هزار نیرو دارد. این نیروها در کل غزه - در جنوب و شمال - پخش شدهاند. در این مدت هم داوطلبانی که به حماس پیوستهاند چند برابر شدهاند. خیلی از جوانان فلسطینی به حماس ملحق شدهاند حداقل برای نگهبانی و مقاومتهای اولیه. این نشان میدهد که اکثریت فلسطینیها و جوانان با حماس همکاری میکنند؛ مثلا از نظر امنیتی، مردم خودشان جاسوسها را معرفی میکنند. در همین چند روز اخیر مردم یکی از این جاسوسها را که در تونلها هم بوده و علائمی به صهیونیستها میداده معرفی کردند که مجموعا در این مدت ۷جاسوس دستگیر شدهاند. این همکاری مردم قدرت حماس را چند برابر میکند.
نقش سردار سلیمانی در فناوری تونلهای حماس
موسوی، کارشناس خاورمیانه با اشاره به ۲خصوصیت ویژه تونلهای حماس علاوه بر خصوصیتهای استراتژیک عمومی میگوید:
اول اینکه صهیونیستها نمیتوانند از روش انتشار گازهای سمی در این تونلها استفاده کنند؛ چون ورودیهای این تونلها به فیلترهای بسیار پیشرفتهای مجهز شده و اعضای حماس ماسکهای بسیار خوبی دراختیار دارند.
دوم، مسئله آب و مایعات است. صهیونیستها در گذشته تلاش کرده بودند که با استفاده از آب و سرازیر کردن مایعات دیگر در تونلها، افراد داخل این تونلها را غرق کنند، اما موفق نشدند؛ چون چاههای خوبی در این تونلها حفر شده است. حماس در این زمینه از تجربیات گذشته در تونلهای مصر استفاده کرده است؛ چون در زمان ریاستجمهوری حسنی مبارک در مصر، تونلها را غرق کرده بودند.
در اینجا باید از شهید قاسم سلیمانی یاد کنیم که تکنولوژی ویژهای را دراختیار حماس قرار داد. با نظارت ایشان تجهیز تونلها بسیار مؤثر پیش رفت. در حال حاضر، تقریبا زیر کل شهر غزه به جز مراکز بیمارستانی و ویژه، تونل است و شاخههای مختلفی نیز دارد.
سوم، در حال حاضر با توجه به تجهیزات پیشرفته در تونلها ازجمله برق، آذوقه و اکسیژنرسانی، یک مبارز حماس میتواند ۳ تا ۴ماه در تونلها بماند و خارج هم نشود. همین زمینگیر شدن ارتش صهیونیستی با وجود سپری شدن ۳هفته از آغاز عملیات زمینی، نشان میدهد که نیروهای حماس لجستیک خوبی در اختیار دارند؛ این در حالی است که طبق برخی اطلاعات میدانی، از ۴۰هزار عضو حماس، ۷هزار نفر در تونلها مستقرند.
تاکتیک نظامی حماس
بهگفته موسوی، در حال حاضر ۳۸۰تانک ارتش صهیونیستی وارد غزه شدهاند. برخی هم میگویند بیش از ۴۰۰ارابه تانک برای بعضی مناطق آن که عرضشان یک کیلومترمربع است، خیلی زیاد است. اسرائیلیها گام به گام جلو میروند؛ یعنی ۲ تا ۳تانک جلو حرکت کرده و بقیه آنها را دنبال میکنند. این به نفع حماس است و ما در فیلمها هم میبینیم که به محض حرکت تانک، هدف قرار میگیرد؛ لذا نیروهای حماس گاهی مجبورند که کمی عقب بروند تا تانکها پیشروی کنند. این تاکتیک حماس است، ولی مهمترین مسئله این است که تونلها هنوز بهطور جدی هدف قرار نگرفته و کشف هم نشدهاند.
مؤسسه واشنگتن ماهها پیش از آغاز عملیات طوفانالاقصی در تفسیر تاکتیکهای نظامی جنبش مقاومت فلسطین نوشته بود: حماس بهدلیل در اختیار نداشتن ادوات سنگین چون تانک و نفربر زرهی، تا حد امکان از عملیاتهای بزرگ نظامی اجتناب کرده و به جای آن بر حملات تاکتیکی کوچک تمرکز میکند؛ عملیاتهایی که نه چند ساعت که حداکثر چند دقیقه طول میکشند. برخی از این عملیاتها نیز با استفاده از پوششهای غیرنظامی انجام میشوند. در این عملیاتها نیروهای حماس از تونلها خارج شده، دشمن را با انواع تسلیحات کوتاهبرد و میانبرد هدف قرار داده و بهسرعت ناپدید میشوند.
شکست امنیتی در کشف تونلها
امیر موسوی تأکید دارد که کشف نشدن تونلهای حماس نشاندهنده شکست امنیتی اسرائیل است. او در گفتوگو با همشهری میگوید: صهیونیستها حفرههایی را پیدا کردهاند که حماس بهطور غیرواقعی درست کرده بود تا صهیونیستها را فریب دهد؛ لذا دیدید که در روزهای اول عملیات چند عدد از این حفرهها را پیدا کردند و خیلی هم خوشحال شدند، اما بعد متوجه شدند که واقعی نبوده است، ولی تونلهایی که اعضای حماس و جهاد اسلامی را به هم وصل میکند و در عملیاتهای نظامی استفاده میشود، هنوز کشف نشده است. این نشاندهنده شکست امنیتی و جاسوسی صهیونیستهاست. شناسایی جاسوسها در این مورد اقدام بسیار مهمی بود. علاوه بر این، در اردوگاه الشاطی نیز هیچگونه پیشرفتی نداشتند؛ چون تونلهای راهبردی حماس در آنجا واقع است و مقاومت اجازه پیشروی نداده است.
حداکثر پیشروی اسرائیلیها در غرب غزه بوده که ۸۰۰متر است که این با توجه به حجم گسترده بمبارانها، پرواز هواپیماهای بدون سرنشین و هدف قرار دادن غزه از زمین و هوا، اصلا پیشروی نیست؛ به همینخاطر است که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی تحت فشار است و آمریکا هم هشدار داده که طولانی شدن جنگ به نفع اسرائیل نیست.
جنگ فرسایشی به نفع حماس و به ضرر اسرائیل است؛ چون نظامیان صهیونیست صبر و تحمل زیادی ندارند و از آنطرف با وجود حملات مرگبار حماس، فشار خانوادههای نظامیان صهیونیست برای پایان این عملیات بیشتر شده است. مسئله اسرایی که در اختیار حماس، جهاد اسلامی و دیگر گروهها هست نیز نکته حائز اهمیتی است.
اجلاس ریاض، اقدامی ناکافی
به گفته این کارشناس خاورمیانه، در حال حاضر ارتش رژیمصهیونیستی وارد جنوب غزه شده است، یعنی تقریبا توانسته شمال و جنوب غزه را قطع کند. ۲خیابان اصلی در غزه وجود دارد ـ یعنی صلاحالدین و الرشید ـ که مردم میتوانند تردد کنند و صهیونیستها روزی ۴ساعت اجازه داده که مردم از شمال به سوی جنوب حرکت کنند. یعنی از شمال غزه خارج شده و وارد مناطق جنوبی شوند. خیابان الرشید که کلا زیر آتشباری صهیونیستها و مردم جرات تردد در آن را ندارند. در خیابان صلاحالدین برخی اوقات مردم درست از برابر چشم نیروهای صهیونیست رد میشوند که ما دیدیم که صهیونیستها تاکنون حداقل ۳بار پس از عبور مردم از این منطقه آنان را هدف قرار داده است. یعنی افراد را که پای پیاده در خیابان به سوی جنوب حرکت میکردند را در حالی که مسلح هم نبودند در حین عبور قتلعام کرده است. هر بار که صهیونیستها این خیابان را بمباران میکنند ۲۰۰ تا ۳۰۰ نفر غیرنظامی شهید شده و صدها نفر مجروح میشوند. در حال حاضر افکار عمومی دنیا با فلسطین است اما دولتهای اروپایی و آمریکا به رژیم صهیونیستی چراغ سبز نشان دادند که کلا غزه را از ببرند. به همین خاطر است که مقامهای رژیمصهیونیستی خیلی راحت موضع میگیرند و حرفهایشان را میزنند. حتی زمزمههای استفاده از بمب اتم شنیده میشود.
در این میان، علاوه بر حمایت دولتهای غربی از تلآویو، متاسفانه برخی از رژیمهای عربی نیز رژیمصهیونیستی حمایت میکنند و برخی دیگر نیز از موضع ترس با این مساله برخورد میکنند. همین اجلاس ریاض که اخیرا برگزار شد پاسخگوی نیازهای غزه نبود و حتی پیشنهادات جمهوری اسلامی ایران را نیز نتوانستند در بیانیه پایانی بیاورند. در حالی که آقای رئیسی رئیسجمهور ایران، بهترین و قویترین پیشنهادات را در این زمینه مطرح کرده بود. اما متاسفانه بهدلیل وضعیت برخی از کشورهای عربی، سازش و پیمانهایی که با رژیمصهیونیستی، آمریکا و اروپا دارند نتوانستند پاسخ درخوری به تحولات غزه بدهند. البته برخی از رهبران عربی از جمله عبدالفتاح السیسی رئیسجمهور مصر، ملک عبدالله شاه اردن یا محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی، در اجلاس ریاض خوب صحبت کردند اما بیانیهای که صادر شد تنها بند مفیدش تاکید بر ضرورت پایان محاصره نوار غزه، باز کردن گذرگاه رفح و لزوم امدادرسانی به غیرنظامیان فلسطینی بود. باقی بندها واقعا انشایی بود که البته همان یک بند مفید نیز تاکنون اجرایی نشده است. میبینیم که کامیونهای امدادرسان پشت مرز غزه در رفح جمع شدهاند.
نگاه غرب به منابع زیرزمینی غزه
موسوی بر این عقیده است که هدف صهیونیستها نابود کردن غزه است. صهیونیستها میخواهند مردم را وادار کنند که از غزه خارج شوند و به سوی منطقه سینا بروند. آنها میخواهند برای پیاده کردن نقشههای خود در غزه، این منطقه را خالی کنند. او با اشاره به کشف منابع عظیم زیرزمینی در غزه میگوید، مخازن بزرگ گازی در سواحل غزه کشف شده است. همچنین معادن طلا و غیره نیز در این منطقه پیدا شده است. همین حالا هم قراردادهای استخراج این منابع با برخی از شرکتهای آلمانی، انگلیس و فرانسوی بسته شده است. مثلا، شرکتهای انگلیسی قرار است که طلا استخراج کنند و فرانسویها هم بهدنبال استخراج گار هستند. انعقاد این قراردادها از سال ۱۹۹۹ آغاز شده است.
علاوه بر این صهیونیستها و غربیها میخواهند کانال سوئز را دور زده تا ایلات بیایند، یعنی از شاخه دوم شمال دریای سرخ که به بندر عقبه وصل میشود میخواهند یک مسیر ترانزیتی ایجاد کنند. برای اجرای این برنامهها، غزه باید خالی شده و امنیتی که مدنظر خودشان است را در این منطقه برقرار کنند. تا ۲میلیون و ۳۰۰ نفر مردم فلسطین در غزه هستند نه طرحهای اقتصادیشان قابل اجرا است و نه میتوانند از منابع زیرزمینی غزه استفاده کنند. پس هم بحث اقتصادی است و هم بحث امنیتی. صهیونیستها پس از خالی کردن غزه، برنامه دارند که به سوی کرانه باختری حرکت کرده و مردم فلسطین را به سوی اردن برانند. این طرح اجرایی نمیشود مگر اینکه جنایتهایی صورت بگیرد.
فشارهای سیاسی و تطمیع همسایگان غزه
نقشه شهرهای جدید فلسطیننشین در سینا نیز کشیده شده است و بسیاری از مردم سینا از محل زندگی خودشان رانده شدهاند. با توجه به هدف صهیونیستها برای راندن فلسطینیها به سوی سینا و اردن باید دید که دولتهای این دو کشور عربی تا کجا میتوانند در برابر فشارهای غرب و تلآویو مقاومت کنند. تا حالا که عبدالفتاح السیسی رئیسجمهور مصر، در برابر این فشارها به خوبی مقاومت کرده و نپذیرفته که فلسطینیها را به سینا راه دهد. سیسی فعالا انتخابات ریاست جمهوری در پیش دارد و احتمالا فعلا در این باره سکوت خواهد کرد چون هرگونه همکاری با صهیونیستها میتواند پایگاههای آرای او را در مصر به شدت تحت تاثیر قرار دهد. ملک عبدالله هم تاکنون با مهاجرت فلسطینیها مخالفت کرده است.
علاوه بر فشار سیاسی، بحث تطمیع اقتصادی هم هست. در حال حاضر به مصر پیشنهاد شده که علاوه بر کمکهای سالیانهای که بهطور بلاعوض و بر اساس قرارداد کمپ دیوید آمریکا دریافت میکند و رقمش حدود یک میلیارد و ۳۰۰میلیون دلار است، تمام بدهیهای خارجی این کشور را که چیزی حدود ۶۰ میلیارد دلار پرداخت شود را پرداخت کنند. این پیشنهاد برای مصر قابل توجه است. علاوه بر این، پیش از عملیات طوفان الاقصی به مصر پیشنهاد شده بود که بابت ورود هر فلسطینی به این کشور و اقامتش در سینا، مبلغ ۱۰تا ۵۰هزار دلار به قاهره پرداخت خواهد شد که رقم بسیار بالایی است.
در مورد اردن نیز، این کشور نیازمند کمکهای خارجی است و سالانه چیزی حدود ۴۰۰ تا ۶۰۰ میلیون دلار دریافت میکند. احتمال اینکه اردن پیشنهادی مشابه پیشنهاد مصر دریافت کند بسیار زیاد است. این نشان میدهد که دنیا در حال سرمایهگذاری روی غزه است.
تلفات صهیونیستها؛ نظامی، اقتصادی و اجتماعی
بر اساس آخرین آمارهای غیررسمی، صهیونیستها تا به امروز در میادین نبرد ۸۰۰ الی ۹۰۰ تلفات داشتهاند در حالی در آمارهای رسمی این رقم را حدود ۱۶۰ نفر اعلام میکنند. این در حالی است که اقدامات حزبالله در هفتههای اخیر قویتر شده و ضرباتی که به نیروهای صهیونیستی وارد میکند از حالت عادی خارج شده است. باید منتظر تحولات جدیدی در این منطقه باشیم.
حزبالله از هشتم اکتبر یعنی فاز دوم عملیات طوفان الاقصی بهصورت تاکتیکی و بسیار متفاوت وارد میدان شده است. همین باعث شده که یک سوم نیروهای ارتش صهیونیستی را در منطقه درگیر کند که نکته بسیار مهمی است. یعنی اگر این تحرکات نبود وضع غزه میتوانست بدتر شود. در حال حاضر حدود ۲۰ تا ۳۰ شهرک صهیونیستنشین در مرز لبنان خالی شده است. و حدود یک میلیون از صهیونیستها به واسطه تحرکات نظامی حزبالله در داخل سرزمینهای اشغالی آواره شدهاند. همین مساله خود فشار سیاسی، اقتصادی و اجتماعی زیادی را بر دولت صهیونیستی وارد کرده است. خیلی از مدارس، بانکها و مراکز تجاری و اقتصادی در سرزمینهای اشغالی از جمله تلآویو تعطیل شده است. گزارشهای زیادی از خسارتهای اقتصادی این جنگ به صهیونیستها منتشر شده است. بورس تلآویو سقوط کرده است. ارزش واحد پولی این رژیم افت کرده است و گفته شده، تا امروز ۴۰ میلیارد دلار رژیمصهیونیستی هزینه داده است که البته من فکر میکنم با توجه به تلآویو باید به خیلی از شرکتهای فعال در سرزمینهای اشغالی خسارتهای کلانی بپردازد رقم واقعی بیش از این رفته و به ۱۰۰میلیارد دلار هم خواهد رسید.
الجزایر: جبهه جدید ضدصهیونیسم
همزمان با تحولات اخیر در نوار غزه، یک گروه قوی نیز ظاهر شد. پارلمان الجزایر به رئیسجمهور این کشور اجازه داد تا علیه رژیمصهیونیستی وارد جنگ شود. الجزایر اعم از دولت و مردم صد درصد با ملت فلسطین هستند. الجزایر در میان کشورهای عربی _ اسلامی، تنها کشوری است که برای ورود به درگیری با رژیمصهیونیستی مجوز رسمی گرفته است. حال باید دید که در آینده چه میشود.
صهیونیستها وارد نگران هستند که ارتش الجزایر وارد نشود. به ویژه اینکه اکنون حزبالله لبنان و انصارلله یمن عملا وارد میدان شدهاند. گروههای مقاومت در عراق و سوریه نیز به نوعی دیگر وارد میدان شدهاند و خشم خود را بر سر نیروها و پایگاههای آمریکایی در این دو کشور خالی میکنند. بر همین اساس شاهد هستیم که هر روز مواضع نیروهای آمریکایی در منطقه هدف قرار میگیرد.
به اعتقاد موسوی، اتاق عملیات محور مقاومت تصمیم خود را گرفته است و برنامه برخورد با رژیمصهیونیستی را آماده کرده اما مکانیزم برخورد هنوز در حال بررسی است. امیر عبدالهیان وزیر خارجه ایران، که میگوید دست روی ماشه است، کاملا درست است. یعنی برنامه برخورد با رژیمصهیونیستی و پایان دادن به این جنگ از طرف گروههای مقاومت و ارکان مقاومت آماده شده است اما روش، زمان و مکانیزم این برخورد در دست بررسی است.
تجهیزات پیشرفته حماس
این کارشناس بین الملل تصریح کرد: سکوهای ثابت و سیار نیروهای حماس با یک تکنیک بسیار پیشرفته طراحی شده است. به این معنا که هدف مورد نظر را هدف قرار داده و سریعا به زیر زمین با عمق بسیار زیاد باز میگردد. این نکته بسیار مهم است. تکنولوژی بسیار بالایی که شخص شهید قاسم سلیمانی بر ایجاد و تاسیس آنها نظارت کرده است. حماس در حال حاضر صدها سکوی اینچینی با بردهای مختلف در اختیار دارد. این سکوها ابتدا روی زمین آمده، هدف را مشخص کرده، میزند و به عمق زمین بازمیگردد. به همین دلیل با وجود گشتزنی مداوم هواپیماهای بدون سرنشین صهیونیستی و گرای آنها برای بمباران منطقهای که حمله از آنجا انجام شده، عملا از بین بردن این سکوها غیرممکن است چون سریعا به زیر زمین باز میگردند، جایی که پناهگاهها و تونلهای بتونی خاص تعبیه شده است.
نقش شهید قاسم سلیمانی در تقویت نیروی مقاومت
به گفته موسوی، حاج قاسم سلیمانی کاری کرد که کل دنیای استکبار ایشان را هدف قرار دادند. دنیای استکبار بهدلیل نقش شهید سلیمانی در تقویت محور مقاومت پیش و پس از هدف قرار دادن او، جنگ گسترده رسانهای را علیه ایشان به راه انداختند. چون شهید سلیمانی واقعا آنها را به درد آورده بود و میدانست که باید چه کند. ایشان ۶ ارتش در منطقه درست کردند که دیگر به هیچ رکنی از ارکان مقاومت نمیتوانند ضربه بزنند؛ شاید ضربات مقطعی به مقاومت وارد شود اما دوباره احیا میشود. به خاطر اینکه جمهوری اسلامی ایران اصلا بهطور مستقیم به منطقه ورود نکرد ـ حداکثر ورودش در حد مشاوره بود ـ در حالی که غربیها خودشان با ارتش و ناوهایشان در افغاستان، عراق، سوریه، یمن و جاهای دیگر بهطور مستقیم وارد شدند و ضربه دیدند.
هنر شهید سلیمانی در منطقه
هنر شهید قاسم سلیمانی این بود که مردم خود منطقه را قانع کرد که خودشان به میدان بیایند و از حاکمیت خود، استقلال خود و کشور خودشان دفاع کنند. این کار در عراق به اسم حشد الشعبی انجام شد. در لبنان به اسم حزبالله، در یمن انصارالله، فاطمیون در افغانستان، در سوریه دفاع ملی در کنار ارتش سوریه؛ اینها صدها هزار نفرند. حماس، جهاد اسلامی و گروههای دهگانه فلسطینی نیز هستند. شهید قاسم سلیمانی همه این گروهها و جریانها را تقویت کرد، آموزش داد، امکانات در اختیارشان قرار داد و از نظر تجهیزات نظامی نیز خودکفایشان کرد. الان حزبالله در لبنان بهترین تسلیحات نظامی را خودش میسازد؛ حماس، جهاد اسلامی و گروههای دیگر نیز همینطور هستند. چون شما میدانید که حماس با انصارالله در یمن محاصره هستند ولی الان هواپیماهای بدون سرنشین و موشکهای یمن به ایلات در سرزمینهای اشغالی میرسد. کارخانههای عظیمی با توانمندیهای خودشان ایجاد شده است.
موسوی میگوید، یادمان نرود در ارتباط با هواپیماهای بدون سرنشین، الزواری مهندس تونسی به مردم نوار غزه خیلی کمک کرده است، کسی که پیشتر در سازمان ناسا در آمریکا فعالیت داشته، استعفا داده و به غزه آمده و در نهایت پس از اینکه نوعی پهپاد را در زیرزمینها و تونلهای غزه طراحی کرده و کارخانه تولید آن را ایجاد کرد شهید میشود. الزواری برای ساخت هواپیماهای بدون سرنشین و چگونگی استفاده از آنها دهها فلسطینی را آموزش داده بود. این فرد تمام امکانات دنیوی خود را کنار گذاشت و به تشویق شهید قاسم سلیمانی به غزه آمد. شهید سلیمانی خودش هم همیشه در میدان بود؛ اصلا در اتاقهای فرماندهی نمینشست.