محمدرضا دشتی اردکانی ، رئیس فراکسیون گردشگری ، زیارت و میراث فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با افکارنیوز با اشاره به صنعت گردشگری و چشم انداز پیش روی این صنعت در کشور بیان کرد: امروزه در محافل مختلف اجتماعی همگی اتفاق نظر دارند که راه حل بهبود اقتصاد بیمار ایران، توسعه صنعت گردشگری است. اما سوال این است که چرا وضع موجود با ظرفیت ها تناسبی ندارد. احوالات این صنعت در طول سالیان اخیر مناسب نبوده است؟
وی افزود: برای پاسخ به این سوال باید از وجهه های دیگری به ماجرا بنگریم. در ابتدا لازم به ذکر است که نگاه بسیاری از افراد به صنعت گردشگری، اقتصادی است و چنین دیدگاهی این صنعت را به سطوح پایین می کشاند. چراکه کارکرد فرهنگی گردشگری به مراتب بر کارکرد اقتصادی آن اولویت دارد.
دشتی اردکانی به اهمیت جنبه فرهنگی توسعه صنعت گردشگری اشاره کرد و گفت: با توسعه صنعت گردشگری شاهد قرابت هرچه بیشتر اقوام و کشورها به یکدیگر خواهیم بود و این موضوع موجب می شود تا امنیت در تمام جنبه های خود از قبیل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و ... ارتقا یابد.
او با بیان اینکه اولین گام برای توسعه صنعت گردشگری پذیرفتن این اصل است که گردشگری بهترین سکو برای ترویج چهره صحیح اسلام و ایران در جامعه جهانی است، ادامه داد: همچنین در راستای توسعه این صنعت، هزینه کردن و استفاده از منابع دستگاه های فرهنگی حاکمیتی که وظیفه تبلیغ ارزش های نظام و انقلاب را دارند، امری لازم است.
*تصویر نظام جمهوری اسلامی ارتباط بالقوه ای با توسعه صنعت گردشگری دارد
رئیس فراکسیون گردشگری مجلس عنوان کرد: امروزه تصویر نظام مقدس جمهوری اسلامی ارتباط معناداری با توسعه صنعت گردشگری دارد و رونق گردشگری بهترین ابزار برای مقابله با ایران هراسی و اصلاح تصویر ایران در جامعه جهانی است.
دشتی اردکانی تاکید کرد: این موضوع در سالیان اخیر در برخی از کشورهای منطقه به وضوح درک و دید شده است و تغییر رویکرد آن ها در نظام توسعه ای کشور مبنتی بر صنعت گردشگری کاملا مشهود است. با این تفاوت کخ مزیت های رقابتی ایران در مقایسه با کشورها قابل قیاس نیست.
وی معتقد است با وجود اینکه ایرانیان در طول تاریخ به کیمیاگری شهرت داشتند، نتوانسته اند ارزش های فرهنگی و ظرفیت های طبیعی کشور خود را با جذب گردشگر به خوبی معرفی کنند.
رئیس فراکسیون گردشگری مجلس همچنین یادآور شد: مسئله بعدی که باید برای توسعه صنعت گردشگری مدنظر قرار دهیم ایفای نقش کلیه دستگاه ها و نهادها در توسعه این صنعت مردم پایه است. به طورمثال در ماهی که گذشت شاهد بسیج شدن کشور برای برگزاری باشکوه مراسم اربعین حسینی بودیم.
دشتی اردکانی افزود: در این راستا پوشش کامل رسانه ای و صدور آنی گذرنامه، مرتفع شدن موانع روادید و شبکه حمل و نقل مناسب اتفاق افتاد و ده ها دستگاه پای کار آمدند تا این میراث معنوی با شکوه برگزار شود.
او گفت: هرچند برگزاری چنین رویدادی واجب و لازم است اما آیا می توان مثالی زد که حتی در مقطعی کوتاه، ظرفیت های مختلف کشور در خدمت توسعه صنعت گردشگری آمده باشد؟ بنابراین انتظاری که همگان از وزارت میراث فرهنگی، گردشـگری و صـنایع دسـتی داشـته که به تنهایی این صـنعت را شـکوفا کند، دیدگاه نادرسـتی اسـت که لازم اسـت اصـلاح شـود.
*آیا با وجود تلاش مسئولان وزارت میراث فرهنگی، سایر دستگاه ها به وظایف خود در راستای توسعه گردشگری عمل کرده اند؟
نماینده مردم اردکان در مجلس ضمن تاکید بر اینکه جریان توسـعهای کشـور کمافیالسـابق آلوده به نگاه سختافزاری است، اظهار داشت: جریان توسعه ای به دلیل این مشکل از ظرفیتهای فرهنگی در جهت توسعه پایدار کشور بیبهره است.
رئیس فراکسیون گردشگری مجلس مطرح کرد: بیشک مسـئولان وزارت میراث فرنگی و گردشگری فراتر از نقش خود ظاهر شـده اند، اما سوال این است که آیا سـایر دسـتگاه ها به وظایف خود در راستای توسعه صنعت گردشگری عمل کرده اند؟
دشتی اردکانی ادامه داد: پرواضـح اسـت که اگر به همین منوال پیش برویم صـنعت گردشـگری رونق نمی گیرد. تنها درصورتی شاهد توسعه این صنعت خواهیم بود که قوای مختلف کشور در بالاترین رده همسو شوند و اقدام عملی در راســـتای موارد مذکور اجرایی شود.
او درانتها خاطرنشان کرد: در این راستا باید شاهد تدوین برنامه بلند مدت توســـعهای کشـــور مبتنی بر محافظت از میراث فرهنگی و طبیعی به عنوان مزیت رقابتی این ســـرزمین جهت جذب گردشـــگر و هموار کردن زمینه برای فعالیت بخش خصـوصـی به عنوان صـاحبان و ذیمدخلان اصـلی این صـنعت باشیم تا توسـعه پایهای مبتنی بر داشتههای فرهنگی سرزمینی رخ دهد.