محمدباقر قالیباف ، رئیس مجلس شورای اسلامی در دومین کنفرانس بین المللی بهینه سازی مصرف و بهره وری انرژی ایران که صبح امروز در محل پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد، با اشاره به روند تدوین برمامه هفتم توسعه در مجلس گفت: ما در حال تنظیم برنامه هفتم هستیم و ناگزیریم که یک برنامه تحولی داشته باشیم و به نظر من، پیشران این برنامه، موضوع انرژی در کشور است.
وی ادامه داد: من دست نیاز دراز میکنم به همه اندیشمندانی که میتوانند در این بخش به ما کمک کنند و نظرات آنان را داشته باشیم با اینکه در این ۳ سال، هفتهای بر ما نگذشته که از این دغدغه غفلت کرده باشیم.
قالیباف اظهار کرد: ما دوران جوانی خود را با جنگ آغاز کردیم و رشادتهای کارمندان و متخصصان شرکت نفت را با چشمان خود، در خوزستان دیدیم. اطمینان دارم اگر ما مدیران به درستی با یک نگاه خردمندانه به موضوع توجه کنند، بی تردید کارمندان امروز شرکت نفت نیز، همان حماسه سالهای دفاع مقدس را امروز در دوران تحریم، تکرار خواهد کرد.
وی ادامه داد: ما امروز در حوزه مدیریت و حکمرانی انرژی مشکلاتی داریم که باید به آن توجه کنیم. وقتی از حکمرانی حرف میزنیم از دو عنصر تشخیص علمی و تصمیم سیاسی تشکیل شده است و باید به هر دو این عناصر توجه ویژه کنیم تا مبادا یکی از این پایهها، بلنگد.
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در حکمرانی، ترکیب موضوعات سیاسی و تشخیص علمی، یک راهبرد را مشخص و مدیریت میکند و باید نوع مدیریت ما از جنس مکانیکی و دینامیکی نباشد، بلکه با یک نگاه سایبرنتیکی به مدیریت نگاه کنیم.
وی در ادامه به توضیح شاخصهای مدیریت سایبرنتیک پرداخت و گفت: مدیریت سایبرنتیک باید دارای ۴ خصیصه؛ کنترلپذیری، خودتنظیمگری، معطوف به هدف و بازگشتپذیری باشد.
قالیباف با بیان اینکه امروز در شرایطی هستیم که هر مشکلی را میتوان به فرصت تبدیل کرد، تصریح کرد: فرصتها به دو دسته با ریسک و بدون ریسک تقسیم میشوند؛ اتفاقا اکثر رشد و پیشرفتها، در استفاده از فرصتهای با ریسک است. به عنوان مثال؛ در برنامه هفتم، ما امکان صرفهجویی روزانه ۳.۵ میلیون بشکه نفت را داریم که یک فرصت بسیار بزرگ است.
وی افزود: با اینکه رشد تولید ما کمتر از ۱.۵ است، اما رشد مصرف ما حدود ۴ است. این یک خطر بزرگ است. چرا که امروز برای تولید هر متر مکعب گاز، حدود ۸ دلار هزینه میکنیم در حالی که صرفهجویی در مصرف، تنها ۱ دلار هزینه دارد.
رئیس مجلس تاکید کرد: با اینکه رشد تولید ما کمتر از ۱.۵ است، رشد مصرف ما حدود ۴ است و این یک خطر بزرگ است چرا که امروز برای تولید هرمتر مکعب گاز، حدود ۸ دلار هزینه میکنیم در حالی که صرفهجویی در مصرف، تنها ۱ دلار هزینه دارد.
وی ادامه داد: ما ناگزیر به بهینهسازی مصرف انرژی هستیم، چرا که ظرفیت مالی بسیار بزرگی برای ما ایجاد میکند و از سویی خطر ناترازی را نیز، برطرف میکند.
قالیباف تصریح کرد: هیچ تحولی انجام نمیشود، مگر اینکه ۳ پایه داشته باشد؛ هوشمندسازی، شفافسازی و مردمیسازی. البته در وهله اول، این مردم هستند که میتوانند تحول را رقم بزنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: اگر مردم از این بهینهسازی و صرفهجویی انتفاع داشته باشند، میتوانند به بهترین نحو در مراحل تصمیمگیری و اجرا به مسئولین کمک کنند. بنابراین؛ امروز مهمترین مسئله ما، نوع نگاه به بهینهسازی مصرف انرژی است.
وی در پایان گفت: ما در مجلس شورای اسلامی ایستادهایم تا با اولویت، تحول لازم را در حوزه انرژی رقم بزنیم تا با کمک دولت، تسهیلگر مردم باشیم تا ۳.۵ میلیون بشکه صرفهجویی را تا پایان برنامههفتم، محقق کنیم.