وبگاه شبکه خبری بلومبرگ مدعی شده نظارت بر برنامه هستهای ایران در سال گذشته میلادی با توجه به اقدام ایران در برچیدن دوربینها و ابزارهای پایشی این نهاد بینالمللی افت کرده است.
بلومبرگ نوشته آمارهای آژانس اتمی نشان میدهد در سال ۲۰۲۲ بعد از خودداری ایران از اجرای توافقات نظارتی معینشده در برجام تعداد بررسیهای انجامشده در این کشور با کاهش ۱۰ درصدی مواجه شد.
رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سندی با دسترسی محدود که در هفته جاری میان دیپلماتها توزیع شده نوشته است: «بازرسهای آژانس به شدت تحت تأثیر این تصمیم ایران قرار گرفتند.»
جمهوری اسلامی ایران یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام با توجه به نقض عهد این کشور و عدم عمل به تعهداتش در خصوص رفع تحریمها، با استناد به شرایط مشخصشده در همین توافق کاهش تعهداتش در آن را آغاز کرد.
گروسی در گزارش سالانه موسوم به «اجرای پادمانها» همچنین نوشته است: «ایران هنوز مسائل باقیمانده پادمان را شفافسازی و حل نکرده است. در خصوص این موضوع کارهای مهم و قابل توجهی پیش روی ما قرار دارد.»
حدود دو ماه پیش گروسی و مقامهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران سفر کرده و با مقامهای ایران گفتوگو کردند.
این دیپلمات با اشاره به نتایج آن سفر از «تضمینهای سطح بالای ایران مبنی بر افزایش همکاریها با آژانس اتمی» استقبال کرده است.
برنامه هستهای ایران تحت شدیدترین نظارتها در میان کشورهای دنیا قرار دارد. بلومبرگ نوشته نظارتهای انجامشده در ایران از کشور ژاپن بیش از ۶۰ درصد از نظارتها بر برنامه هستهای ژاپن که از این لحاظ در رتبه دوم قرار دارد بیشتر است. این در حالی است که مواد هستهای ایران بسیار کمتر از مواد هستهای ژاپن است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سالهای گذشته برخی از ادعاهای مطرحشده از سوی رژیم صهیونیستی درباره برنامه هستهای ایران را مورد توجه قرار داده و تکرار کرده است. تهران این ادعاها را ساختگی دانسته و آنها را رد کرده است.