« منصور براتی » درباره تحولات اخیر در فلسطین اشغالی گفت: اعتراضات داخلی رژیم صهیونیستی یا همان اعتراضات مربوط به اصلاحات قضایی همچنان ادامه دارد و وارد چهاردهمین هفته پیاپی خود شده و در همین حال، شاهدیم که درگیری میان حماس و رژیم صهیونیستی چه در غزه و چه در لبنان به وجود آمده است. یکی از انتظارات این بود که با این درگیری از میزان اعتراضات داخلی رژیم صهیونیستی کاسته شود اما این انتظار به واقعیت نپیوست و صهیونیستها به خیابانها آمدند.
وی افزود: ادامه یافتن تظاهرات داخلی رژیم صهیونیستی شرایط وخیمی را برای این رژیم رقم زده و باعث شده دولت نتانیاهو در بسیاری از زمینهها فلج شود و نتواند نظم و امنیت را حفظ کند.
ریشههای درگیری فلسطینیها و رژیم صهیونیستی
این کارشناس حوزه فلسطین در ریشه یابی درگیری اخیر فلسطینیها و رژیم صهیونیستی گفت: هر ساله در ماه رمضان شاهد درگیری میان دو طرف هستیم. در برخی سالها درگیریهای مزبور افزایش پیدا میکند و به نقطه عطفی تبدیل میشود و در بعضی از سالها درگیریها کمتر است. معمولا علت درگیری در ماه رمضان این است که تعدادی مسلمانان که برای انجام نماز و مراسم عبادی در مسجد الاقصی حاضر میشوند، افزایش پیدا میکند و از آنجایی که تقویم عبرانی در واقع یک تقویم قمری به حساب می آید، یعنی از لحاظ زمانی گردش دارد، لذا برخی از مناسبتهای تقویم عبرانی با ماه رمضان همزمان میشود و در این روزهای بخصوص تعداد صهیونیستهایی که میخواهند در مسجد الاقصی و در کنار دیوار ندبه عبادت کنند، افزایش پیدا میکند. معمولا این گروهها افراد تندروی هستند که اعتقاد بیشتری به ایدئولوژی صهیونیسیم دارند و در نتیجه زمینه درگیریها افزایش پیدا میکند.
براتی با بیان اینکه اعتراضات داخلی رژیم صهیونیستی تا حدی توجه رسانهها را به شکاف عربی صهیونیستی از بین برده بود، اظهار داشت: در عین حال، این پتانسیل همچنان وجود داشت که در ماه رمضان درگیری میان فلسطینیان و صهیونیستها به وجود آید البته بایستی به این نکته توجه کرد که یک کابینه افراطی به ریاست نتانیاهو در تل آویو حاکم است و افرادی مثل « بن گویر» وزیر امنیت داخلی و «اسموتریچ » وزیر دارایی در این کابینه حضور دارند که همزمان در وزارت جنگ رژیم صهیونیستی نیز دارای اختیاراتی هستند. این مسئله باعث شده رویکرد تل آویو نسبت به مسلمانان و عربهای ساکن در سرزمینهای اشغالی بسیار افراطی باشد.
این تحلیلگر تحولات فلسطین با تاکید بر اینکه کابینه کنونی نتانیاهو در مقایسه با کابینههای قبلی تل آویو رویکرد بسیار تندتری دارد، تصریح کرد: کابینههای قبلی نتانیاهو به تندی و افراط گرایی کابینه کنونیاش نبودند چرا که در آن زمان جناح راست افراطی جناحی کوچک بود و در کنست ( پارلمان رژیم صهیونیستی) یک الی دو کرسی بیشتر نداشت، اما این جناح اکنون در کنست 14 کرسی دارد و به یکی از شرکای اصلی نتانیاهو تبدیل شده و این مسئله خیلی مهمی است چرا که سبب شده مشی و رویکرد کابینه کنونی تل آویو در مقایسه با قبل شدت عمل بیشتری علیه مسلمانان و عربها اتخاذ کند.
حماس قدرتش را تا جنوب لبنان گسترش داد
براتی با اشاره با دستگیری 350 فلسطینی در مسجد الاقصی توسط نظامیان رژیم صهیونیستی در روزهای اخیر گفت: هتک حرمت مسجدالاقصی واکنشهای شدیدی را در پی داشت. در واکنش به این اقدام، یک سری حملات موشکی از نوار غزه و جنوب لبنان علیه برخی از مواضع صهیونیستها انجام شد که در پی آن جنگندههای اسرائیلی برخی از مواضع در غزه و جنوب لبنان را بمباران کردند. در این بین نکته مهمی که باید بدان توجه کرد این است که گروهی که مواضع صهیونیست ها را از جنوب لبنان هدف قرار داده، حماس است و این بدان معناست که حماس توانسته قدرت خودش را تا جنوب لبنان امتداد بدهد و این مسئله خیلی مهمی است.
چرایی خودداری رژیم صهیونیستی از گسترش دامنه درگیری با مقاومت
این کارشناس حوزه فلسطین درباره چرایی اجتناب رژیم صهیونیستی از گسترش دامنه درگیری با حماس اظهار داشت: این موضوع تا حدی مرتبط با افزایش قدرت حماس و میزان بازدارندگی این گروه است که توانسته طی سالهای گذشته به دست آورد. مسئله بعدی آن است که در حال حاضر صهیونیستها در چند جبهه دچار مشکل هستند. مسئله بعدی اعتراضات علیه اصلاحات دیوان عالی است که همچنان ادامه دارد. موضوع دیگر این است که تداوم سرکوب فلسطینیان مسئله توافقنامه ابراهیم (عادی سازی روابط با برخی کشورهای عربی با تل آویو) را در معرض خطر قرار داده به همین دلیل، شاهدیم که وقتی دولتهای عربی که توافقنامه ابراهیم را امضاء کردهاند از مشی تل آویو انتقاد میکنند نتانیاهو میگوید: ما متعهد به صلح هستیم و می کوشیم از درگیری با مسلمانان خودداری کنیم و در عین حال به وزیران کابینه خود گفتهاست فعلا وارد محوطه مسجدالاقصی نشود و مسلمانان را تحریک نکنند.
تل آویو میکوشد از توسعه ابعاد بحران خودداری کند
براتی در بخش دیگری از این گفتگو افزود: به نظر میرسد اگر در کوتاه مدت صهیونیستها بتوانند مسئله درگیری (با گروههای مقاومت فلسطینی) را جمع بکنند و این درگیری خیلی گسترده نشود، این حُسن را برای نتانیاهو میتواند داشته باشد که تا حدی اعتراضات داخلی را به دلیل وجود بحران خارجی (جنگ با گروههای مقاومت) کم و یا قابل مدیریت تر کند. با این حال، به نظر میرسد، تل آویو میکوشد از توسعه ابعاد بحران خودداری کند.
شعله ور شدن انتفاضه جدید فلسطینیان بعید نیست
این کارشناس حوزه فلسطین احتمال شعله ور شدن انتفاضه جدید فلسطینیان را دور از ذهن ندانست و گفت: بستر چنین انتفاضهای وجود دارد، چرا که سیاستهای کابینه نتانیاهو در جهتی است که لاجرم فلسطینیها را به سمت انتفاضه سوم سوق میدهد. به عنوان مثال در برنامه کابینه کنونی آمده است که کرانه باختری رسما به اسرائیل الحاق شود. در حقیقت، با انجام چنین اقدامی بحث «صلح اسلو» و راهکار دو دولت ( اسرائیلی و فلسطینی در کنار هم ) به طور کلی از بین خواهد رفت زیرا هنگامی که کرانه باختری، اشغال شود یک درصد از آن مبنایی که بر اساس آن صلح شده بود، باقی نخواهد ماند. به همین دلیل، به نظر میرسد خود کابینه رژیم صهیونیستی است که هیچ راهی برای فلسطینیان باقی نمیگذارد مگر اینکه فلسطینیان به مقاومت روی بیاورند.
احتمال تشدید درگیری میان فلسطینیان و صهیونیستها
براتی وضعیت رژیم صهیونیستی در روزهای آینده را چنین پیش بینی کرد: با توجه به اینکه راهپیمایی «رقص پرچم» همزمان با ماه مبارک رمضان است و در جریان آن شماری از صهیونیستها میخواهند در مسجدالاقصی حضور پیدا کنند لذا انتظار میرود درگیری میان فلسطینیان و صهیونیست ها افزایش پیدا میکند و مدیریت کردن چنین وضعیتی برای رژیم صهیونیستی بسیار دشوار خواهد بود. از طرف دیگر، شکاف داخلی که در اسرائیل به وجود آمده این شکاف همچنان باز و عمیق است و به نظر میرسد شرایط برای کابینه نتانیاهو بسیار پیچیده است. حال ممکن است استراتژی صدور بحران تا حدی مناسب واقع شود و اعتراضات درباره اصلاحات دیوان عالی کمتر شود اما باید منتظر بود و دید جمع شدن این بحرانها چه شرایطی را برای رژیم صهیونیستی رقم خواهد زد. با وجود این، بنده معتقدم شرایط پیچیده تر خواهد شد.